Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Μόνο με ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση

Γ. Παπανδρέου: Μόνο με ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση
Την αλλαγή της θέλουμε», διακήρυξε από το βήμα της 3ης Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών
«Συμφωνία σε επαναστατικό πλαίσιο αλλαγών που κόβουν το γόρδιο δεσμό της πελατειακής Ελλάδας, και μετά όλοι και όλα από τη βάση. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Η συνεργασία και η ενότητα, δεν μπορούν παρά να έχουν πολιτικό και μόνον πρόσημο. Δεν μας ενδιαφέρει η νομή της εξουσίας.
Την αλλαγή της θέλουμε», διακήρυξε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 3ης Συνδιάσκεψης του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών.
«Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη. Και η αυτονομία του κάθε πολιτικού φορέα στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτελεί εγγύηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πάντως, εμείς, ως κίνημα, επιθυμούμε να συμβάλουμε και να εγγυηθούμε αυτήν την προοπτική» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
«Η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης να γίνει στη βάση αρχών και αξιών που πάντα μας καθοδηγούσαν. Αλλιώς η ανασύνθεση δεν θα οδηγήσει σε υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού μας χώρου. Δική μας ευθύνη λοιπόν είναι να ενώσουμε από τη βάση τους προβληματισμένους προοδευτικούς πολίτες, και στη βάση αρχών και αξιών», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.
Εξ αρχής ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί το 2010, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι «η κρίση έφερε το μνημόνιο, όχι το μνημόνιο την κρίση.
Οι δημαγωγοί και συνωμοσιολόγοι, λένε το αντίθετο για να συγκαλύψουν αυτούς που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού το 2009.
Και μετά έφυγαν».
Μιλώντας για τις επικρίσεις που δέχθηκε, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «για να πείσω τους εταίρους μας να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, έκανα δύο φορές τον γύρο του κόσμου σε μίλια μέσα σε ελάχιστους μήνες - την ώρα που η αντιπολίτευση αμφισβητούσε ακόμα και τον πατριωτισμό μου.
Έκανα ως πρωθυπουργός ανοίγματα πραγματικής συναίνεσης, και το 2010 και το 2011, όταν άλλοι έχτιζαν ψεκασμένες καριέρες.
Ζήτησα και πρότεινα ελληνικό σχέδιο.
Σχέδιο δικό μας, όχι των εταίρων, της Τρόικας ή άλλων.
Προσωπικά λοιδορήθηκα από τους αντιπάλους μου, όσο λίγοι.
Με είπαν Πινοσέτ, Τσολάκογλου, ντήλερ διεθνών κερδοσκόπων, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς».
«Δεν κρατάω κακία σε κανέναν.
Μπορούμε να προχωρήσουμε; Μπορούμε να πάμε παρακάτω; Δικός μου εχθρός δεν είναι ο Τσίπρας, όπως δεν ήταν ο Σαμαράς.
Δικός μου εχθρός είναι τα προβλήματα του τόπου.
Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της χώρας απαιτείται εθνική συνεννόηση», είπε συμπληρώνοντας πως «όσο η έφοδος και η παραμονή στην εξουσία είναι αποκλειστικός αυτοσκοπός, τίποτα δεν θα διορθωθεί.
Βούληση απαιτείται στα αυτονόητα. Εκεί που όλοι συμφωνούμε, όποια κι αν είναι αυτά που συμφωνούμε, ας προχωρήσουμε μπροστά.
Είναι το πελατειακό κράτος.
Για αυτό επιμένω στις αρχές μου.
Ακούω τις διδαχές της ιστορίας.
Και φωνάζω εδώ και χρόνια, θα φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, για μια κουλτούρα συναίνεσης και συνεργασίας.
Έτσι και μόνο έτσι θα στρίψουμε το τιμόνι της χώρας προς το καλύτερο.
Όσο η πολιτική διεξάγεται με όρους αρένας, "ο θάνατός σου, η ζωή μου", τίποτα δεν θα αλλάξει», επεσήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης