Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γκρίνια και αμηχανία στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου

Γκρίνια και αμηχανία στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου
Ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE...
Η γκρίνια και η αμηχανία περίσσεψαν στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου.
Αρκετοί βουλευτές έκαναν λόγο για «επικοινωνιακή φούσκα» αναφερόμενοι στον τρόπο που χειρίστηκε κεντρικά η κυβέρνηση το ζήτημα του χρέους, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το ναυάγιο του Eurogroup.
Κάποιοι απευθυνόμενοι στον Υπουργό Οικονομικών επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά ειδικά στο ζήτημα του χρέος, αλλά και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι «αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι μια διατύπωση ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας» και πως «ίσως αξίζει η καθυστέρηση που δεν κλείσαμε στο Eurogroup, στις 22 Μάιου, για να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι καλύτερο.
Οι ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν ότι ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE σημειώνοντας πως «όλο αυτό το κλίμα που θα δημιουργηθεί από το eurogroup θα λειτουργήσει θετικά υπέρ των αγορών και για την ΕΚΤ».
Επίσης, φέρεται να είπε ότι «στο Eurogroup επιδιώκουμε να υπάρξει μια διατύπωση που θα αλλάζει το χαρακτηρισμό της ελληνικής οικονομίας από εξαιρετικά προβληματική στην κατηγορία υπερχρεωμένης χώρας όπως παράδειγμα Ιταλία, και η Γαλλία άστε να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική».
Η Έφη Αχτσιόγλου διέψευσε πάντως ότι υπάρχει μπλόκο στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Μάκης Μπαλαούρας, φανερά ενοχλημένος, φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις για το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν ενημερώνεται επαρκώς και οι βουλευτές μαθαίνουν είτε από τα δελτία ειδήσεων είτε από ξένους θεσμικούς και εταίρους τα όσα διαδραματίζονται στις διαπραγματεύσεις.
Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές άσκησαν κριτική και για το γεγονός ότι οι υπουργοί τους ενημερώνουν στο παραπέντε και πάντα λίγο πριν την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων, ενώ δεν έλειψε και η κριτική για το γεγονός ότι επιλέχθηκε τα τελευταία προαπαιτούμενα να έρθουν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών.
Αρκετοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι οι δανειστές ενώ δεν δίνουν τίποτα για το χρέος ή ακόμα και για το QE ζητούν να ψηφιστούν και νέα επώδυνα μέτρα όπως το πάγωμα των συντάξεων και για το 2022, κάνοντας λόγο για «απαιτήσει που δεν σταματούν ποτέ και πουθενά».
Ωστόσο, δεν διαφαίνεται σήμερα, στην ψήφιση των επίμαχων τροπολογιών, να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

Δημ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης