Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Θεωρώ τη συμφωνία μονόδρομο – Δεν βλέπω περιθώρια για να εισέλθουμε σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας

Σταθάκης: Θεωρώ τη συμφωνία μονόδρομο – Δεν βλέπω περιθώρια για να εισέλθουμε σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας
"Ο κεντρικός στόχος είναι το παρόν πρόγραμμα να είναι και το τελευταίο, δηλαδή να βγει η χώρα από τα μνημόνια", τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης
«Θεωρώ τη συμφωνία μονόδρομο και δεν βλέπω περιθώρια να αλλάξουμε δρόμο ή να εισέλθουμε σε μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας», υπογραμμίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.
Όπως σημειώνει, «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να υπάρξει μια συμφωνία», «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», ενώ δηλώνει ότι πάντα ήταν «υπέρμαχος του plan A.
Αυτό ισχύει και σήμερα ».
"Ο κεντρικός στόχος είναι το παρόν πρόγραμμα να είναι και το τελευταίο, δηλαδή να βγει η χώρα από τα μνημόνια", τονίζει ο υπουργός.
Ο κ. Σταθάκης σημειώνει πως καθοριστικό σημείο για την επιστροφή στις αγορές είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και προσθέτει πως «η επιστροφή στις αγορές αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την εποχή των μνημονίων», κάτι που όπως λέει αποτελεί κοινό στόχο όλων.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «η έξοδος στις αγορές έχει πρωτίστως συμβολική σημασία, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες και επιχειρήσεις να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
Κάτι που θα περιορίσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα  και άρα θα υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας».
Για το θέμα του χρέους, αφού σημειώνει πως είναι αναμενόμενο σε μια δημοκρατία «η αντιπολίτευση να  ασκεί κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης», συμπληρώνει ότι «προφανώς αυτό ισχύει και για τη διαχείριση της διαπραγμάτευσης.  
Νομίζω όμως ότι η ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος από την εποχή των μνημονίων  είναι ζητήματα που προφανώς δεν αφορούν μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το μέλλον της χώρας.
Άρα, το θέμα του χρέους δεν είναι το κατεξοχήν πεδίο αντιπαράθεσης.
Υπό αυτή την έννοια, ελπίζω ότι έστω και άτυπα, θα υπάρξει ένα στοιχειώδες συναινετικό πλαίσιο».
Τέλςο, αναφέριε ότι πλην του ΔΕΣΦΑ, όλες οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται στη φάση των στρατηγικών μελετών, αλλά και ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του ευρωδικαστηρίου σχετικά με τη ΔΕΗ και του λιγνίτες.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης