Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Κανείς δεν θέλει ατύχημα στο Αιγαίο - Yildirim: Εκατέρωθεν οι παραβιάσεις και παραβάσεις

Τσίπρας: Κανείς δεν θέλει ατύχημα στο Αιγαίο - Yildirim: Εκατέρωθεν οι παραβιάσεις και παραβάσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα (19/6/2017) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Τούρκο ομόλογο του
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο.
«Η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης» είπε ο κ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Binali Yildirim, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που πιστεύω ότι θέλουν να αποφύγουν και οι δυο πλευρές».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας».
«Τόνισα στον πρωθυπουργό Yildirim ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και αυτή η παραβατικότητα δεν μπορούν να συνεχιστούν» επεσήμανε επίσης.
Ωστόσο τόνισε ότι «αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις».
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυπριακό, τονίζοντας ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
«Συμφωνήσαμε να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Yildirim: Εκατέρωθεν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο

Από την πλευρά του πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, «απάντησε» στον κ. Τσίπρα ότι και η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Παραβιάσεις και παραβάσεις γίνονται εκατέρωθεν στο Αιγαίο. 
Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η κρίση και να βρεθεί ένας κοινός τόπος».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα όπου υπάρχει συμφωνία.
«Χρειάζεται να κάνουμε βήματα για να προοδεύσουμε τις σχέσεις μας.
Ο διάλογος πρέπει να διέπει τις διμερείς σχέσεις».
Εξάλλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και επεσήμανε «γνωρίζουμε ότι πάντα η Ελλάδα στήριζε την ευρωπαϊκή μας προοπτική», ενώ τόνισε ότι «θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή στις σχέσεις με την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ανέφερε ότι εντείνονται οι προσπάθειες ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, ενώ σχετικά με την τρομοκρατία τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρα ή πόλη στην ΕΕ που δεν πλήττεται από κάποια τρομοκρατική δράση».
«Η Τουρκία και η Ελλάδα υπό κάποια έννοια πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης» επεσήμανε επίσης.
Τέλος σχετικά με το Κυπριακό, ο Yildirim επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί το θέμα της ασφάλειας και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο αλλά και ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της λύσης στο Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης