Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης: Πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα - Βολές κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Φίλης: Πλεονάσματα 3,5% σημαίνουν σκληρή λιτότητα - Βολές κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων
Δεν είμαι βεντέτα, είμαι μέλος μιας συλλογικότητας υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Την θέση ότι αν και τον εκφράζει το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτίθεται σε κάποιες μορφές της κυβερνητικής πολιτικής διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης.
«Δεν είμαι μέρος βεντέτας, αλλά συλλογικότητας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Φίλης, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής «είναι μία μορφή κριτικής και αυτοκριτικής».
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι προχθές ψηφίστηκαν μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.
Το αν τα αντέχει η κοινωνία, θα φανεί από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη εφαρμογή των αντίμετρων.
Το σημαντικό είναι πώς προχωρούμε βήμα – βήμα για την έξοδο από την κρίση.
Προέχει το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας, πρόοδος χωρίς πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει», είπε ο κ.Φίλης.
«Πρέπει να περάσουμε από τις συμπληγάδες της λιτότητας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενος ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εμπεριέχει στοιχεία λιτότητας.
Για την έξοδο από τη λιτότητα εκτίμησε ότι, «χρειάζεται καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική και κινητοποίηση του κόσμου».
«Αν ο κόσμος έχει προβλήματα, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο αυτά που θέλει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγει ο κόσμος στο δρόμο κι όχι να τα αναθέσει σε κάθε κυβέρνηση να του τα λύσει.
Σημασία έχει ο πολίτης να μην επαναπαύεται» τόνισε ο κ.Φίλης, ο οποίος έβαλε για ακόμα μια φορά κατά των ΑΝΕΛ αναφέροντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποτελούν αναγκαστικό στοιχείο της κυβέρνησης.
«Θα βγούμε από την κρίση αν υπάρχει ένα πρόγραμμα.
Είναι προφανές ότι, η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με στοιχεία νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον πυρήνα της» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το ότι ψήφισε τα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή, απάντησε: «δεν είμαι μέρος μιας βεντέτας, αλλά μιας συλλογικότητας» και ανέφερε πως η πολιτική της κυβέρνησης τον εκφράζει, «έστω κι αν είμαι αντίθετος με κάποιες μορφές της. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά».
«Υλοποιούμε το πρόγραμμα καταναγκαστικά, δεν το υιοθετούμε.
«Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% επί αρκετά χρόνια δεν είναι λίγα και δεν είναι εύκολο να βγουν.
Θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες.
Χρειάζεται μία κυβέρνηση που να μπορεί να διαπραγματεύεται και να τα αλλάζει ή να προστατεύει τους αδύναμους».
Είχαμε στόχο 0,5% στόχο και πιάσαμε 4,2%.
Περίμενα το 4,2% να αποδοθεί στην κοινωνία, όχι με ρουσφετολογικές πολιτικές» ανέφερε για το πλεόνασμα του 2016, σημειώνοντας πως αποδόθηκε στην κοινωνία «μόνο στο θέμα των συντάξεων».
«Το 3,5% επί πέντε χρόνια είναι δύσκολο να το πιάσουμε και σε κάθε περίπτωση, σημαίνει λιτότητα.
Το ότι κλείνει η συμφωνία και θα πέσουν χρήματα στην αγορά, οι επενδύσεις και η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι στα θετικά» τόνισε ο κ.Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση για την οικονομία της χώρας, «προϋπόθεση είναι απομείωση του χρέους».
«Η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη, πιθανά δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης» είπε ο κ.Φίλης, ο οποίος ερωτηθείς αν θα ψηφίσει άλλα μέτρα, στην περίπτωση που έρθουν στη Βουλή, απάντησε πως «δεν θα κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς», ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει άλλα μέτρα.
«Με ενδιαφέρει η συλλογική προσπάθεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται μετά τη διετία να πάρει μια κοινωνική, αριστερή στροφή» τόνισε ο κ.Φίλης.
Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, ο κ.Φίλης τόνισε πως «πρέπει να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι», υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τόσο την Εκκλησία και το Κράτος, όσο και τον ίδιο τον λαό.
«Είδα με ικανοποίηση ότι η Ιερά Σύνοδος συζήτησε με βάση το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας», σημείωσε με αφορμή της σημερινή σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα και σχολίασε πως «δεν θα έχουμε ομολογιακό μάθημα, αλλά μάθημα γνώσης της θρησκείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης