Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοίγει η «αξιολόγηση» των υπουργών - Mήνυμα Τσίπρα στο Υπουργικό «αδικαιολόγητος όποιος καθυστερεί, όλοι κρίνονται»

Ανοίγει η «αξιολόγηση» των υπουργών - Mήνυμα Τσίπρα στο Υπουργικό «αδικαιολόγητος όποιος καθυστερεί, όλοι κρίνονται»
Τα αποτελέσματα του Eurogroup, το νέο κυβερνητικό αφήγημα για εξάντληση τετραετίας και έξοδο από την επιτροπεία και την επιτήρηση από την παρούσα κυβέρνηση και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με στόχευση σε πολιτικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα αποτελούν τους άξονες της εισαγωγικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του επιθυμούν να προσδώσουν πανηγυρικό κλίμα στη συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης αποτελεί επιτυχία και πως με αυτή ανοίγει για τη χώρα ο «καθαρός διάδρομος» για έξοδο από την κρίση και στέλνεται για πρώτη φορά ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και τους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους πως η Ελλάδα διαθέτει μια ασφαλή οικονομία και αποτελεί έναν προνομιακό επενδυτικό προορισμό.

Επενδύσεις και έξοδος από την μνημονιακή εποπτεία το νέο κυβερνο-αφήγημα

Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και ονομαστικά σε μια σειρά από μεγάλες επενδύσει που δρομολογούνται στη χώρα μεταξύ των οποίων το Ελληνικό το οποίο με μια σειρά πρωτοβουλιών «ξακολάει» αλλά και σε κινεζικούς κολοσσούς που προχωρούν σε μια σειρά από επενδύσεις. Στην ενότητα Οικονομία – ανάπτυξη ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα η δημιουργία της οποία περιλαμβάνεται στην απόφαση του Eurogroup και αποτελούσε ένα από τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης από τους πρώτους μήνες ανάληψης της εξουσίας.

Νέο «true story» η έξοδος στις αγορές στο τέλος του …2018

Επιπλέον με το QE να αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία και υπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει και θα επικεντρώσει το νέο true story στην έξοδο της χώρας στις αγορές με μικρό επιτόκιο κοντά σε αυτό που δανείζεται η Πορτογαλία. Ωστόσο θα προσδιορίσει χρονικά την κίνηση αυτή στα τέλη του 2018 εγκαταλείποντας την ρητορική για στοχευόμενη μικρή έξοδο με σα στο επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας κλείσει την β΄ αξιολόγηση εγκαταλείπει και την τακτική της καλλιέργειας προσδοκιών και υποσχέσεων που του είχε χρησιμεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα για να παρέχει κίνητρο στους βουλευτές του κόμματος του και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας της συμφωνίας. Έχοντας πλέον εξασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα τουλάχιστο μέχρι το καλοκαίρι του 2018 ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

«Αδικαιολόγητος όποιος καθυστερεί όλοι θα κριθούν για το έργο τους» - Η ΔΕΘ και ο ανασχηματισμός

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις» αναμένεται να πει στους υπουργούς του τονίζοντας ότι «το έργο όλων κρίνεται εκ του αποτελέσματος». Χρονικό ορόσημο για την αξιολόγηση των υπουργών αποτελεί η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο στην οποία ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανιστεί έχοντα να παρουσία κυβερνητικό έργο και ένα πακέτο ολοκληρωμένων δράσεων που δεν σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση. Αμέσως μετά ανοίγει και ο δρόμος για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Στην ουσία το πρωθυπουργός από σήμερα έχοντας κλείσει το κεφάλαιο αξιολόγηση ανοίγει το κεφάλαιο «αξιολόγηση» υπουργών.
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του γνωρίζουν πως το μόνο στέρεο πεδίο που έχει απομείνει πάνω στο οποίο μπορεί να «χτιστεί» ένα νέο αφήγημα είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με στοχευμένες παρεμβάσεις χαμηλού δημοσιονομικού κόστους για να παίρνουν το «οκ» των δανειστών αλλά ταυτόχρονα υψηλής «κοινωνικής απόδοσης». «Σε αυτά θα κριθούν οι υπουργοί και μάλιστα άμεσα, μπαίνουμε σε μια φάση ηρεμίας και ουδείς από τους υπουργούς μπορεί να επικαλεστεί πλέον τη διαπραγμάτευση ή κάποιου άλλου είδους προτεραιότητα ή εμπλοκή» σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού αποκαλύπτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καταστήσει σαφές στα κυβερνητικά στελέχη ότι «περιμένει να δει νομοσχέδια και Υπουργικές Αποφάσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών ή θα επιλύουν χρόνια προβλήματα μικρών και μεγάλων κοινωνικών ομάδων να έρχονται στη Βουλή». Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης κρατούν ευλαβικά το «υπουργικό βαθμολόγιο» και σημειώνουν.

Μπαράζ νομοσχεδίων στη Βουλή – δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα

Άλλωστε η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της, δεν θα υπάρξουν τα λεγόμενα «θερινά τμήματα» και θα κλείσει μόνο για δύο εβδομάδες κοντά στον Δεκαπενταύγουστο. Στα νομοσχέδια με προτεραιότητα βρίσκονται η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές σε Δήμους και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επίλυση της «ομηρίας» χιλιάδων συμβασιούχων με στέρεη νομικά και συνταγματικά λύση η οποία να μην κινδυνεύει να εκπέσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υλοποίηση 7.097 προσλήψεων εντός του τρέχοντος έτους τις οποίες προανήγγειλε η Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και επιτάχυνση μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που είναι κολλημένες όπως αυτή του ελληνικού με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το κυβερνητικό έργο και ο «μνημονιακός μειωτήρας» του ΓΛΚ

Όμως μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί τη «φυγή προς τα μπρός» με τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο όμως ήδη το «άγρυπνο μάτι» των δανειστών παρακολουθεί και το «αόρατο χέρι» …τα κόβει. Οι ρύθμιση των 100 δόσεων του Πάνου Σκουρλέτη έχει «κολλήσει» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς εκκρεμεί η καταγραφή του δημοσιονομικού κόσμους η προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων σκοντάφτει και στους δανειστές ενώ οι προσλήψεις περνούν μέσα από τον «μνημονιακό μειωτήρα» του 4πρός 1. Τέλος, στο νέο κυβερνητικό αφήγημα το οποίο εξυφαίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου σημαντική θέση έχουν η επιχείρηση «κάθαρση και τιμωρία» και η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στα όσα θα αποκαλυφθούν από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγεία εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν ποινικές ή άλλες ευθύνες σε πρώην υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα από το χώρο της ΝΔ. και του ΠΑΣΟΚ, με κοινοβουλευτικέ πηγές να επιμένουν ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή θα πάρει παρατάσεις μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστο, λόγων του όγκου των στοιχείων και του αριθμού των μαρτύρων που θα κληθούν.

Στη θερινή ατζέντα και η Συνταγματική Αναθεώρηση

Όσο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος στα τέλη του Ιούλιου και η κυβέρνηση να φέρει την πρόταση της στη Βουλή πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης