Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει καθαρό διάδρομο για έξοδο από την κρίση - 'Ερχεται «κύμα» επενδύσεων

Τσίπρας: Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει καθαρό διάδρομο για έξοδο από την κρίση - 'Ερχεται «κύμα» επενδύσεων
«Η συμφωνία προσδιορίζει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας
Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου δεν φέρνει το τέλος της κρίσης αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για έξοδο από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός και ότι τώρα είναι η ώρα να εντείνει η κυβέρνηση τις προσπάθειές της.
«Η συμφωνία προσδιορίζει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε, η γαλλική πρόταση που έγινε αποδεκτή στο Eurogroup, αποτελούσε πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης από το 2015.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί η συμφωνία ικανοποιεί τους πολιτικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως.
Πρόκειται για τέσσερις λόγους:
1. Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.
2. Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.
3. Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης - ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
4. Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.
Η τελευταία δέσμευση είναι και η πιο σημαντική, εκτίμηση ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε την κινητοποίηση όλων, για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας
«Χωρίς πανηγυρισμούς, νομίζω ορθώς δηλώσαμε ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι», δήλωσε. «Πήραμε το ρίσκο και τρεις εβδομάδες πριν, δεν δεχτήκαμε μια απόφαση που δεν έδινε προοπτική εξόδου».
«Το αποτέλεσμα που πετύχαμε κρίνεται από τους καθ' ύλην αρμόδιους, αυτούς που θα κληθούν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα», σημείωσε. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είχαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή της κρίσης, με επιτόκιο κοντά στο 5,5%.
Αυτό αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο για να δει κανείς αν λένε αλήθεια όσοι στην Ευρώπη μιλούν για απόφαση διεξόδου ή αν λένε αλήθεια όσοι στο εσωτερικό μιλούν για αποτυχία.
Η μείωση των αποδόσεων θα συνεχιστεί, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Όχι βεβιασμένα, όπως το 2014, αλλά ανοικτά, με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αυτός είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος αλλά όχι ο κύριος.
Το βασικό είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την άρση της αβεβαιότητας, υπάρχει ένα «μεγάλο κύμα» επενδύσεων, σημείωσε.
Μπορούμε να δούμε το επόμενο διάστημα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ίσως μεγαλύτερους από αυτούς που έχουμε υπολογίσει και δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η ανάπτυξη να είναι δίκαια.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άναρχη ανάπτυξη, που δεν θα έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και δεν θα καρπούνται τα οφέλη οι πολλοί.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ενός εθνικού αναπτυξιακού πλάνου και τόνισε ότι θα γίνουν τα 13 περιφερειακά συνέδρια, για να καθοριστούν οι προτεραιότητες της κάθε περιοχής σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς.
Το επόμενο 15νθήμερο ξεκινά η διαδικασία από τη Δυτική Μακεδονία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις υποθέσεις διαφθοράς, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις που διερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Από την πλευρά μας, είμαστε υποχρεωμένοι, έχουμε δεσμευτεί να μη συγκαλύψουμε τίποτα και να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις υποθέσεις Siemens, Novartis, Ερρίκος Ντυνάν, εξοπλιστικών.
Ο πρωθυπουργός αανφέρθηκε ειδικότερα στην υπόθεση του Noor 1, με αφορμή την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου.
«Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, με τους δύο τόνους ηρωίνης και μυστηριώδεις θανάτους κρίσιμων μαρτύρων.
Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξεταστούν αυτές οι υποθέσεις», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης