Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει οτι το ΠΑΣΟΚ ως το «μαύρο πρόβατο» της ιστορίας ευθύνεται για όλα

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει οτι το ΠΑΣΟΚ ως το «μαύρο πρόβατο» της ιστορίας ευθύνεται για όλα
Είμαι άνθρωπος της συνεννόησης, επιδιώκω τη συνεννόηση και πιστεύω ότι μόνο μέσα από τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει λύση 
«Στην πρόσφατη συζήτησή μου με τον Πρωθυπουργό δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρω το κοινό αίσθημα.
Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αυτό που ακούω είναι τη φωνή απόγνωσης της ελληνικής οικογένειας που έχει κάνει τόσες θυσίες και δεν αντέχει άλλο, που δεν βλέπει φως, πραγματική ελπίδα και προοπτική και δεν της αξίζει αυτή η κατάσταση.
Δεν γίνεται να καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες για επικοινωνιακούς λόγους» τόνισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συναίνεση προκειμένου δημιουργηθούν οι εντυπώσεις στον ελληνικό λαό ότι όλα βαίνουν καλώς.
«Είμαι άνθρωπος της συνεννόησης, επιδιώκω τη συνεννόηση και πιστεύω ότι μόνο μέσα από τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να υπάρξει λύση αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια εθνική γραμμή για τον τόπο.
Όμως η συνεννόηση απαιτεί ειλικρίνεια» υπογράμμισε.
Να τελειώνουμε λοιπόν με τα κλισέ της αντιμνημονιακής ρητορείας και να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες και προοπτικές της χώρας.
Αναφερόμενη στο θέμα της μη εξόδου της χώρας από την κρίση η κ Γεννηματά τόνισε πως «κατ επανάληψη ζητήσαμε από αυτή τη Βουλή εξεταστική επιτροπή για την οικονομία ώστε να δούμε τι συνέβη στον τόπο από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα.
Όχι για να υπάρξει κλίμα σκανδαλολογίας, ούτε για να ρίξουμε ευθύνες και να στοχοποιήσουμε ανθρώπους και κυβερνήσεις αλλά για να δούμε τι πραγματικά έφταιξε, τι πήγε λάθος και τι πρέπει να διορθωθεί.
Πεισματικά το αρνούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί τους βολεύει να υπάρχει ένα «μαύρο πρόβατο».
Όπως είπε «όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το «μαύρο πρόβατο» της ιστορίας και ευθύνεται για τα πάντα.
Καταλαβαίνω γιατί δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να διερευνηθούν οι ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το αρνείται ο κ. Τσίπρας.
Τι είδους φλερτ είναι αυτό του κ. Τσίπρα με τη Δεξιά;»
Σχολιάζοντας το θέμα της ανάπτυξης και της ρήτρας ανάπτυξης η κ Γεννηματά διερωτήθηκε πως θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα;
«Δεν υπάρχουν καν συγκεκριμένοι πόροι που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα για να μπορέσουμε να παράξουμε νέο πλούτο.
Μόνο γενικόλογες αναφορές υπάρχουν.
Αναμένω τις τελικές διατυπώσεις γιατί υπάρχει και ο αντίστροφος κίνδυνος: να δεσμεύουμε ποσά από την ανάπτυξη για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Δηλαδή και η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στην εξυπηρέτηση του χρέους και υποθήκευση της ανάπτυξης.
Ούτε για την τράπεζα επενδύσεων υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση.
Έχουν δεσμευτεί για τα επόμενα 60 χρόνια με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε υποθηκεύσει τον δημόσιο πλούτο για τα επόμενα 99 χρόνια, έχουμε capital controls, έχουμε περικοπές και μειώσεις και δεν έχουμε πάρει τίποτα συγκεκριμένο.
Για το χρέος επιστρέψαμε στην ασάφεια του 2016».
Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια που πρέπει να δώσουμε 18,5 δις για τοκοχρεολύσια ενώ δίνουμε 5,5 τώρα χάρις στις ρυθμίσεις που έγιναν από τις κυβερνήσεις μας τα προηγούμενα χρόνια.
Καμία απολύτως δέσμευση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον «λόφο» που έχουμε μπροστά μας.
Και δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση για τα 6 δις επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που χαρίστηκαν από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του στους ευρωπαίους τραπεζίτες.
Επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων που προβλεπόταν από τις προηγούμενες συμφωνίες και εγκατέλειψε ο κ. Τσίπρας το 2015 με τη δική του νέα συμφωνία και το δικό του μνημόνιο.
Και τώρα θα συζητήσει για την επιστροφή των κερδών από το 2017 και μετά.
Για τα έτη 2015 και 2016 χαρίζει στους ευρωπαίους τραπεζίτες 6 δις.
Τι άλλη δέσμευση θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας για να βγούμε στις αγορές;» καταλήγει η Φώφη Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης