Τελευταία Νέα
Πολιτική

Και όμως το σενάριο της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί

Και όμως το σενάριο της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί
Ιδίως εάν η ΔΗΣΥ θέλει να επανέλθει δριμύτερη σε κυβερνητικό ρόλο 
Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε δριμύτερα στο προσκήνιο το σενάριο συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.
Το πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα, κάνοντας λόγο για έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων.
Πρόταση την οποία απέρριψε δις και με κατηγορηματικό τρόπο η κα.Γεννηματά (και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος της), κατηγορώντας τον κ.Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ ότι ευτέλισαν τις αξίες της Αριστεράς και πρόδωσαν τους προοδευτικούς πολίτες.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να προτίθεται να επανέλθει - και αφού έχει ολοκληρωθεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (30/6 με 2/7) με συγκεκριμένη πρόταση διαλόγου πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο για την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης.
Η κα.Γεννηματά απορρίπτει το σενάριο της συμπόρευσης, διότι ευελπιστεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποκτήσει ή τουλάχιστον να αρχίσει να διαμορφώνει μια τέτοια δυναμική, η οποία σε συνδυασμό με την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, ενδεχομένως να φέρει εκείνη να έχει τα ηνία του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Πρόκειται για μια αισιοδοξία, η οποία φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί.
Όλες οι έως σήμερα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι εγκλωβισμένη σε ποσοστά που κυμαίνονται από 5,5% έως 7%.
Ποσοστά που αν και κρατούν τη ΔΗΣΥ προσγειωμένη στην πραγματικότητα και κοντά στο πολιτικό περιθώριο, την καθιστούν τη μοναδική εκείνη δύναμη, η οποία μπορεί να συμμαχήσει με έναν από τους δύο πρώτους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) για το σχηματισμό κυβέρνησης (οι δημοσκοπήσεις δίνουν πως η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης).
Είναι πολύ πιθανό η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά το συνέδριο της να αποκτήσει έναν αέρα δυναμικής.
Για να καταφέρει όμως να εδραιωθεί ως ο τρίτος πόλος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα πρέπει πρώτα να συνενωθούν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και στον ευρύτερο κεντρώο χώρο..
Κάτι που σήμερα δεν φαίνεται πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Εάν λοιπόν οι σημερινές δημοσκοπήσεις έχουν κάποια βάση και τα ευρήματα τους δεν αλλάξουν δραματικά τους επόμενους μήνες, εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν καταφέρει να ενώσει όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, τότε το σενάριο της συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Για το ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι μονόδρομος, καθώς είναι προφανές πως η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ δεν μπορεί άλλο να προχωρήσει (συν τοις άλλοις οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να μην μπορούν να μπουν στην επόμενη Βουλή).
Μονόδρομος όμως θα είναι και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Διότι δεν θα θελήσει να χάσει την ευκαιρία να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο και μάλιστα από κυβερνητική θέση.
Και πολλές επιλογές δεν θα έχει.
Είτε θα πάει με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ, αν και η δεύτερη επιλογή φαντάζει μάλλον ανεδαφική, αν κρίνει κανείς και τις ευρωπαϊκές ισορροπίες και συσχετισμούς.
Προς το παρόν η κα.Γεννηματά απορρίπτει και τα δύο σενάρια, υποστηρίζοντας πως δεν θα γίνει «ουρά» και «τσόντα» ούτε του κ.Τσίπρα ούτε του κ.Μητσοτάκη.
Και επισημαίνει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Κάτι όμως που φαίνεται απίθανο να συμβεί.
Είναι σαφές ότι την παρούσα στιγμή η κα.Γεννηματά δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό.
Απορρίπτει και τους δύο για να ενισχύσει τη δική της θέση, τη δική της δυναμική, τα δικά της ποσοστά.
Όμως μελλοντικά θα κληθεί να τοποθετηθεί.
Και η απόφαση της δεν θα είναι «αναίμακτη» καθώς όποιο στρατόπεδο και αν επιλέξει, δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με εσωτερικές αναταράξεις, ενδεχομένως και αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης