Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μνημόνια καίνε την κυβέρνηση Τσίπρα – Στα χέρια της η ανατροπή ή … η αυτοδυναμία της ΝΔ

Τα μνημόνια καίνε την κυβέρνηση Τσίπρα – Στα χέρια της η ανατροπή ή … η αυτοδυναμία της ΝΔ
Παγιώνεται η αντίληψη στην κοινωνία ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα άλλο…
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες στην κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου που η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρουσίασαν ως επιτυχία μια και όπως υποστηρίζουν ανοίγει το δρόμο για την έξοδο στις αγορές (και από την κρίση), 7 στους 10 πολίτες το χαρακτηρίζουν ως αποτυχία.
Καθώς περισσότεροι από 8 στους 10 υποστηρίζουν πως η Ελλάδα καταδικάστηκε σε μόνιμη λιτότητα.
Θέση, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την «ανάγνωση» της ΝΔ.
Αλλά αυτή δεν είναι και η μοναδική ταύτιση των πολιτών με τις θέσεις του Κ. Μητσοτάκη.
Το 77,5% των πολιτών τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τη μείωση του χρέους, την ώρα που η απαισιοδοξία της κοινής γνώμης χτυπά «κόκκινο».
Περισσότεροι από 8 στους 10 τονίζουν ότι τα πράγματα στην χώρα κινούνται στη λάθος κατεύθυνση ενώ το 64,5% πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Το συμπέρασμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Δεν είναι μόνο το βαρύ κλίμα, η απογοήτευση και η απαισιοδοξία στην κοινωνία.
Είναι η διάχυτη αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο για να αλλάξει η σημερινή απελπιστική κατάσταση.
Για αυτό ίσως και αυξάνεται πλέον το ποσοστό των πολιτών, το οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχουν και καλύτερες εναλλακτικές από τη σημερινή κυβέρνηση (το υποστηρίζει πλέον το 59%).
Και κάπως έτσι δικαιολογείται η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλέον φτάνει στις 18 ποσοστιαίες μονάδες!
Ή ότι το 69,5% εκτιμά πως η ΝΔ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, όταν το ίδιο για το ΣΥΡΙΖΑ το υποστηρίζει μόλις το 10,5%.
Και μπορεί η κυβέρνηση – δικαίως μέχρι ένα σημείο – να υποστηρίζει πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι παρά η αποτύπωση μιας στιγμής, μιας συγκυρίας αλλά αν πάρει κανείς τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου έτους, πάνω – κάτω στα ίδια συμπεράσματα θα καταλήξει.
Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης (ανάμεσα τους και η πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές) καταλήγει στη διαπίστωση πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί άλλο.
Το εάν θα καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό εις βάρος της κλίμα η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και έως τη λήξη της θητείας της (είτε αυτή έρθει τον Σεπτέμβρη του 2019 ή και έναν χρόνο νωρίτερα) είναι κάτι που εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο σε αυτήν.
Από το εάν δηλαδή θα καταφέρει να βρει «ρυθμό», να τρέξει μεταρρυθμίσεις, να φέρει επενδύσεις, να διατηρήσει μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και την ψυχολογία στην κοινωνία.
Πρόκειται για ένα «στοίχημα» πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.
Το οποίο όμως δεν είναι ανέφικτο.
Μια και την «ελπίδα» για την κυβέρνηση διατηρούν τα υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου (16,5%), της αποχής (17%) αλλά και της εξαιρετικά χαμηλής συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ (43,5%).
Για να γίνει η ανατροπή, θα πρέπει η κυβέρνηση να πείσει για την αποτελεσματικότητα της, θα πρέπει να παράξει απτά αποτελέσματα.
Εάν δεν τα καταφέρει ή εξακολουθήσει να παρουσιάζει την ίδια εικόνα με σήμερα, ίσως δεν χρειαστεί καν η ΝΔ να υπερβάλλει εαυτόν και να παρουσιάσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για να φτάσει στην αυτοδυναμία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης