Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο στις αγορές - Η μετακύληση τον Ιούλιο 3ετούς ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά

Το κυβερνητικό σχέδιο για έξοδο στις αγορές - Η μετακύληση τον Ιούλιο 3ετούς ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά
Το «momentum» των 10 ημερών και ο «πάγος» από τον Ρέκγκλινγκ...
Παρά τις «ζωηρές» διαρροές στο παρασκήνιο οι οποίες «καλύπτονται» από τον προστατευτικό μανδύα των ιδιαίτερα προσεκτικών δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί προετοιμασίας της χώρας να προχωρήσει σε έξοδο για δανεισμό στις αγορές οι τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου και τις οδού Νίκης δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Άλλωστε η όλη συζήτηση βοήθα στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος στην οικονομία το οποίο ωστόσο παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης δεν έχει αποτυπωθεί στην πραγματική αγορά και την τραπεζική πίστη.
Για αυτό και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός όταν ερωτάται για το χρόνο εξόδου στις αγορές και τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος αποφεύγει να δώσει απαντήσεις, να δεσμευθεί για κάτι ή να καλλιεργήσει προσδοκίες.
Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε πως και στις διεθνείς επαφές του και ειδικά στις συναντήσεις που είχε με funds στο Λονδίνο όπου βολιδοσκόπησε προθέσεις για την έκδοση ομολόγου και σε τι επιτόκια θα κυμανθεί αυτό δεν εισέπραξε θετικά μηνύματα.
Αλλά και ο επικεφαλής του ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς για τα σενάρια δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγου ακόμα κι εντός του Ιουλίου, σημείωσε ότι αν συνεχιστούν και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε αυτό μπορεί να συμβεί προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2018, προσδιορίζοντας και αυτός το χρονικό διάστημα για έξοδο στις αγορές μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Το κυβερνητικό σχέδιο οι εισηγήσεις του ΟΔΔΗΧ και του ΓΛΚ το ομόλογο Σαμαρά και οι χαμηλές προσδοκίες

Μετά την «ψυχρολουσία» που υπέστη η κυβέρνηση από την ολοκλήρωση της Β΄ αξιολόγησης, όπου δεν κατάφερε να λάβει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η επικοινωνιακή της «ρελάνς» εστιάζεται αποκλείστηκα και μόνον σε μια μικρής έκτασης στοχευόμενα και απολύτως προστατευμένη έξοδο στις αγορές.
Άριστα πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν ότι οι τεχνοκράτες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν εισηγηθεί ότι μια έξοδος στις αγορές είναι «οριακά εφικτή», καθώς υπάρχει το «momentum» το οποίο και προσδιορίζουν αυστηρά στο τρίτο 10ημερο του Ιουλίου και όχι για αργότερα.
Όπως εξηγούν θα έχει επιτευχθεί η εκταμίευση της δόσης οι αγορές θα αντιδρούν από ουδέτερα έως και θετικά και δεν θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την Γ' αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν έρθει στην Αθήνα.
Από τον Αύγουστο και μετά όπως λένε το ευνοϊκό «momentum» θα έχει χαθεί καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές οι οποίοι πιέζοντας όπως κάνουν πάντα θα δίνουν αρνητικό σήμα στις αγορές μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση ενώ θα είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι Γερμανικές εκλογές.
Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεν κάνει την κίνησή της τώρα τότε η έξοδος στις αγορές μεταφέρεται για τα μέσα του 2018 πράγμα πολύ πιθανό.
Το πόσο που αναζητά η Ελληνική πλευρά κυμαίνεται στα 3 με 4 δισ ευρώ και αν το ομόλογο που θα εκδοθεί είναι τριετές τότε η κυβέρνηση και το οικονομά επιτελείο στοχεύει σε ένα επιτόκιο που θα γράφει μπροστά τον αριθμό 3 δηλαδή 3,7% με 3,9%.
Αν πάλι η απόφαση είναι το Δημόσιο να εκδώσει πενταετές ομόλογο τότε το επιτόκιο θα μπορούσε να είναι μέχρι και 5% δίνοντας στην κυβέρνηση επικοινωνιακά «φτερά» για πανηγυρισμούς περί εξόδου στις αγορές.

Η έξοδος στις αγορές και το 3ετές ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά

Οι ίδιες πηγές του Υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι μια από τις εισηγήσεις που κερδίζει έδαφος είναι η «μετακύλιση» του ομολόγου το οποίο εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά όταν έκανε τη δική της έξοδο στις αγορές.
Πρόκειται για το τριετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, αντλώντας τότε 1,8 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% και το οποίο και λήγει 17 Ιουλίου 2017.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μια «γνήσια» έξοδο στις αγορές καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει πάρει ακόμα κάποια ρύθμιση του χρέους.
Παρόλα αυτά, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νέος δανεισμός με μεσαίο επιτόκιο καθώς πρόκειται για μετακύλιση.
Και μπορεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χθες, να μην άνοιγε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τα χαρτιά του λέγοντας ότι οι έξοδοι στις αγορές δεν προαναγγέλλονται ωστόσο επιχείρησε να προλάβει την αυτονόητη κριτική περί επικοινωνιακού «σόου» άνευ αντικρίσματος στην πραγματική οικονομία.
«Η έξοδος μας στις αγορές δεν θα γίνει βιαστικά και δεν θα είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος χαμήλωσε τον πήχη και για τους κεφαλαιακούς ελέγχους λέγοντας ότι «η άρση των capital controls θα είναι σταδιακή, θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση, δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης