Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Εφικτός στόχος για την κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές - Τι ανέφερε για τον Schaeuble

Τζανακόπουλος: Εφικτός στόχος για την κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές - Τι ανέφερε για τον Schaeuble
Η πραγματική πολιτική κατάσταση δεν είναι αυτή που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις εδώ κι αρκετό καιρό, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος
«Η έξοδος στις αγορές είναι εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε μιλώντας στο κανάλι «Ε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
O ίδιος απέφυγε να μιλήσει λεπτομερώς για αυτό, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε «κοιτάμε προσεκτικά σε καθημερινή βάση τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων».
Υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα κάνει τη μελέτη βιωσιμότητα του χρέους και θα δει τι θα κάνει, χαρακτήρισε ορόσημο την απόφαση του Eurogroup (15/6) συμπληρώνοντας πως «έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τον Αύγουστο 2018».
Κατά τον ίδιο, η συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία ήταν αμέσως θετική, αναφέροντας ως παράδειγμα την πτώση των ελληνικών ομολόγων και την αξιολόγηση από τον Moody΄s που αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και το αξιόχρεο των τραπεζών.
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaeuble, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, είπε πως «η ουσία της συνέντευξης του κ. Schaeuble δεν είναι σ'αυτά που είπε αλλά σ' αυτά που δεν είπε».
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο Schaeuble δεν μας εξήγησε γιατί δεν βγήκαμε από τα πρώτα μνημόνια", ούτε μας είπε ότι ήταν λανθασμένα, ενώ απολύτως δικαιολογημένες χαρακτήρισε τις κριτικές που ασκούνται διεθνώς, όχι μόνο από την Ελλάδα, στον κ. Schaeuble.
Σχολιάζοντας μάλιστα την αναφορά του Schaeuble ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται για τις περικοπές συντάξεων και ότι Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα» και πρόσθεσε ο λόγος είναι ότι «τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν.
Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».
Γι’ αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;».
«Θα μας απαντήσει ο κ. Schaeuble αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;
Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Εξήγησε ότι «είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Schaeuble, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί  να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Περαιτέρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πραγματική πολιτική κατάσταση δεν είναι αυτή που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, εδώ κι αρκετό καιρό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί να φέρει άλλα θέματα στην πολιτική ατζέντα, ενώ τόνισε  πως ως κυβέρνηση «πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπούμε».
Όπως είπε, οι εξελίξεις διέψευσαν την καταστροφολογία κομμάτων και εξουδετέρωσαν την επιχειρηματολογία τους απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία, γεγονός που τα οδηγεί να κατευθύνουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα άσχετα με την οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η  κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση, είναι "μια φάση πίσω", ενώ με αφορμή τη συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, σημείωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, διότι  το σχετικό τους αίτημα είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά. 
Υπογράμμισε ότι η  αξιολόγηση για πρώτη φορά κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα, σημειώνοντας ότι την αξιολόγηση καθυστέρησε η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης