Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσόγονος: Η Τουρκία απογοητεύει όλες τις προσδοκίες - Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ήθελε αυστηρότερο μήνυμα

Χρυσόγονος: Η Τουρκία απογοητεύει όλες τις προσδοκίες - Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ήθελε αυστηρότερο μήνυμα
Τι ανέφερε για το μεταναστευτικό ο  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά , στην οποία συμμετέχει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει αυστηρότερο μήνυμα προς την Τουρκία, μέσω της έκθεσης προόδου που ψηφίστηκε στην ολομέλεια του Στρασβούργου  και  γι' αυτό τήρησε τη στάση της αποχής, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσόγονος «η έκθεση προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας διαπιστώνει μεν την απροθυμία της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά καταλήγει σε ανακόλουθα συμπεράσματα.
Όπως για παράδειγμα ότι συνιστάται η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης των δύο πλευρών ή η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη σύγκληση διάσκεψης κορυφής.
Με βάση αυτά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά ενέκρινε τη λύση της αποχής.
Κατά τον ίδιο, το ψήφισμα στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, «αλλά θα θέλαμε να είναι αυστηρότερο.
Η Τουρκία απογοητεύει όλες τις προσδοκίες και διολισθαίνει στον αυταρχισμό στο εσωτερικό, κατά των Κούρδων και προς μια ολοένα πιο περιφρονητική στάση του διεθνούς δικαίου έναντι των γειτόνων της.
Εξάλλου, εμείς ζητούσαμε μια σειρά τροπολογιών που δεν πέρασαν, όπως για παράδειγμα, μια πιο ισχυρή διατύπωση για την κουρδική μειονότητα».
Για το μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι «δεν θα αντιμετωπιστεί σε βάθος, αν δεν μετριαστούν οι αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια τους: πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία».
Η σωστή αντιμετώπιση, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, «θα ήταν να υπάρξει μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, να μην ακολουθεί κάθε κράτος τις δικές του πολιτικές, μια πολιτική με στόχο την ειρήνη και όχι την επιβολή συμφερόντων στις χώρες που βρίσκονται στον περίγυρο της ΕΕ.
Και, βεβαίως, περισσότερη οικονομική βοήθεια».
Τέλος, με αφορμή την έκρηξη Juncker, την προηγούμενη Τρίτη στο ευρωκοινοβούλιο, για τη μειωμένη παρουσία των ευρωβουλευτών, δεν θεωρεί ότι προοιωνίζεται μια εξέλιξη, όπως η πρόωρη αποχώρηση του προέδρου της Κομισιόν.
Όπως σημειώνει, «στην πολιτική όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος», ενώ για τα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή του Juncker, θεωρεί τον αντιπρόεδρο Κατάινεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης