Πολιτική

Κρέτσος για τηλεοπτικές άδειες: Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας

Κρέτσος για τηλεοπτικές άδειες: Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας
"Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ή δικαιολογίες για κωλυσιεργία", τονίζει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος
Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και η πλήρης και νόμιμη απασχόληση των εργαζόμενων στον κλάδο», τονίζει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως σημειώνει, «πριν ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς χρησιμοποιήθηκαν ως «ανθρώπινη ασπίδα» από την αντιπολίτευση και τους βαρώνους των εθνικών τηλεοπτικών μεγαθηρίων.
Ο αριθμός 400 θεωρήθηκε από τη ΝΔ και τους καναλάρχες βασικός περιορισμός του διευθυντικού δικαιώματος για εθνικής εμβέλειας κανάλι.
Ταυτόχρονα θυμάστε παραμονές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, τα κροκοδείλια δάκρυα για τις θέσεις εργασίας που υποτίθενται θα χάνονταν. Την επόμενη της ακύρωσης του διαγωνισμού αρνήθηκαν να μιλήσουν για τους βασικούς μισθούς, αρνήθηκαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν λύθηκαν ζητήματα με δεδουλευμένα και προσφάτως νέοι επιχειρηματίες μπήκαν στο χώρο της τηλεόρασης χωρίς δεσμεύσεις για την απασχόληση δια της πλαγίας οδού».
Μετά από τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ, για επτά κανάλια γενικού περιεχομένου, όπως αναφέρει «το επόμενο βήμα είναι να λάβει θέση το ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και ακολούθως να εκδοθεί η προκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας».
Εκτιμά δε, πως «έστω και μετά από πολλούς μήνες, έγινε ήδη ένα μεγάλο βήμα με την απόφαση για τον αριθμό των αδειών, αλλά δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ή δικαιολογίες για κωλυσιεργία από καμία πλευρά».
Σύμφωνα με τον κ. Κρέτσο, η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην αποτίμηση της συνολικής αξίας των αδειών που έκανε η αγορά, που έκαναν οι ίδιοι οι καναλάρχες στο διαγωνισμό που διενεργήσαμε.
Κατά τον ίδιο, «το ΕΣΡ ξεκινά από πλεονεκτική θέση σε σχέση με εμάς, όταν πέρσι τέτοια εποχή προσπαθούσαμε να οργανώσουμε το διαγωνισμό με διαφάνεια και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά χωρίς πραγματική εκτίμηση για το τίμημα μιας άδειας».
«Είμαι σίγουρος πως το ΕΣΡ θα επιλέξει ένα σύστημα δημοπράτησης των αδειών που θα έχει στόχο τη μεγιστοποίηση του τελικού τιμήματος.
Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον», υπογραμμίζει.
«Σε κάθε περίπτωση, η εποχή της ακραίας επισφάλειας, των απολύσεων, της μαύρης εργασίας, των απλήρωτων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των καναλιών, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα την επαύριο του διαγωνισμού», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, κατηγορεί τη ΝΔ ότι στη διάρκεια όλης της περιόδου της αδειοδότησης, «λειτούργησε ως πολιτικός βραχίονας των παλιών καναλαρχών, υπερασπίζοντας με προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του δημοσίου, σε βάρος της κοινωνία».
Τέλος, αναφέρει ότι το σχετικό πολυνομοσχέδιο που εισάγει τόσο το barcode στις εφημερίδες  όσο και την πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί εντός του καλοκαιριού.
«Το επόμενο πρωί από την ψήφιση, ξεκινάμε την υλοποίηση διεκδικώντας τους σχετικούς πόρους από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ», ενώ όπως σημειώνει, δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης