Πολιτική

Σκουρλέτης: Μια θετική πορεία της οικονομίας θα μας δώσει διαφορετικό πολιτικό αέρα - Στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας

Σκουρλέτης: Μια θετική πορεία της οικονομίας  θα μας δώσει διαφορετικό πολιτικό αέρα - Στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας
Στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας, τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης
«Μια θετική πορεία της οικονομίας θεωρώ ότι θα μας δώσει διαφορετικό πολιτικό αέρα  να διαπραγματευτούμε πράγματα που ήμασταν αναγκασμένοι να αποδεχθούμε», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
Υπογραμμίζει δε, πως «στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας, διότι έχοντας εξασφαλίσει κάποιους όρους σταθερότητας στο οικονομικό πεδίο θα πρέπει να υπάρξει ο χρόνος να αποδώσει καρπούς αυτό που έχουμε πετύχει».
Για το θέμα των συμβασιούχων των ΟΤΑ και αν η κυβέρνηση έκανε αυτοκριτική για τον τρόπο που το χειρίστηκε, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι το πρόβλημα προέκυψε με τη δεύτερη ανανέωση και εκτιμά ότι «με την πρωτοβουλία και τη ρύθμιση που τελικά καταθέσαμε κάναμε θετικό βήμα, διότι για πρώτη φορά από το 2010 δρομολογήσαμε μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα».
Ο υπουργός τονίζει πως «η θέση της ΝΔ υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών ακυρώνει αυτό που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για τις βασικές αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, που είναι να παρέχει αυτήν την υπηρεσία με δικά της μέσα» και προσθέτει «διαβλέπω ότι ενδεχομένως να υπάρξουν πυρήνες δημάρχων οι οποίοι ωθούμενοι από τον κ. Μητσοτάκη θα προσπαθήσουν de facto να παρακάμψουν τη νομοθετική ρύθμιση εις βάρος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα για να ανοίξει ο δρόμος στις ιδιωτικές εταιρείες.
Αλλά νομίζω ότι οι προθέσεις τους έχουν αποκαλυφθεί στον κόσμο και η κοινωνική πίεση θα το αποτρέψει».
Όπως εξηγεί, «δυνατότητα επιβολής στους δημάρχους για το πόσους και ποιους θα προσλάβουν δεν υπάρχει», όμως «δυνατότητα σύμπραξης των δήμων με ιδιώτες υπάρχει με βάση τον νόμο Ραγκούση, αλλά και αυτός προϋποθέτει ότι ο δήμος πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας το συγκεκριμένο έργο με ίδια μέσα. Εμείς με τη ρύθμιση που καταθέσαμε δείξαμε τον δρόμο».
Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν προχώρησε από πέρυσι σ’ αυτήν τη διαδικασία μονιμοποίησης, αναφέρει ότι  «από τον Νοέμβριο που είμαι εδώ πέρα προσπάθησα, όχι δημιουργώντας προσδοκία μονιμοποίησης των συγκεκριμένων συμβασιούχων, να διασφαλίσω ότι θα έχουν την εργασία τους μέχρι τέλους του έτους και θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους.
Και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων με την άλλη κατηγορία των συμβασιούχων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.
Εκεί αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην επεξεργασία νομοθετικής πρωτοβουλίας για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το καθεστώς της διαχρονικής εργασιακής ομηρίας».  
Για τις αποφάσεις είτε θεσμών της Δικαιοσύνης είτε ανεξάρτητων αρχών τις οποίες συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο έχουν σχολιάσει αρνητικά, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «θα πρέπει οι όποιες δημόσιες δηλώσεις από τα κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη να μη θέτουν σε αμφισβήτηση τη λογική της διάκρισης των εξουσιών, πάνω στην οποία βασίζεται η λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
Σχετικά με το θέμα των ανεξάρτητων αρχών και το αν μπορεί η πολιτεία να παρέμβει, απαντά πως «η πολιτεία αντιδρά στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, διότι όταν βγαίνει εκτός αυτού καμιά φορά τρώει τα μούτρα της.
Άλλο εάν τελικά κάποιες δυσλειτουργίες η κωλυσιεργίες πρέπει να μας οδηγήσουν να επανεξετάσουμε την αλλαγή αυτή του θεσμικού πλαισίου.
Αλλά μέχρι τότε πρέπει να το σεβόμαστε».
Τονίζει ότι «όλοι κρίνονται», αλλά και ότι «είναι ορατός κίνδυνος» πίσω από τη λογική των ανεξάρτητων αρχών να κρύβεται η πρόθεση κάποιων να μειώσουν τη δυνατότητα παρέμβασης των εκλεγμένων κυβερνήσεων σε κρίσιμους τομείς.
Ακόμη, μιλά για απόλυτο κατακερματισμό για παράδειγμα στον τομέα των ψηφιακών υποδομών στο ελληνικό δημόσιο, προσθέτοντας πως «παρόλο που έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμη και τώρα, τα διάφορα συστήματα του δημοσίου δεν διαβάζουν το ένα το άλλο».
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκοιυρλέτη, «δεν είναι τυχαίο, διότι οι πρώτοι που διευκολύνονται είναι τις εταιρείες του χώρου, οι οποίες ουσιαστικά «παντρεύονται» μια υπηρεσία.
Αυτό ήταν συνειδητή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων».
Όπως αναφέρει, «με τη συγκρότηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής από την παρούσα κυβέρνηση προσδοκούμε να δώσουμε συνολική απάντηση σε αυτά τα ζητήματα», ενώ στο δικό του τομέα «δημιουργούμε ένα πρόγραμμα απλοποίησης όλων των διαδικασιών των ΟΤΑ, το οποίο θα είναι κοινό για όλους τους δήμους σε όλη τη χώρα».
Κληθείς να σχολιάσει τα περί ανασχηματισμού, τονίζει ότι «καμιά κυβέρνηση και σε κανέναν χρόνο δεν κρίνεται κυρίως  από τα κυβερνητικά σχήματα.
Κρίνεται από την ουσία της πολιτικής της και από τις σχέσεις που οικοδομεί με την κοινωνία.  
Και από αυτά θα κριθούμε και εμείς.
Νομίζω πάντως ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα είναι σχετικά καινούργιο, αλλά από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός κρίνει αν και πότε πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις.
Πάντως και ο πιο ικανός  υπουργός για να καταλάβει τα προβλήματα του υπουργείου του στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται ένα τρίμηνο».
Για το θέμα  των συνεργασιών μεταξύ άλλων αναφέρει «πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν πρόσωπα τα οποία υλοποίησαν μια σειρά ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΠΑΣΟΚ.  
Η κ. Γεννηματά είναι όμηρος όλων αυτών πολιτικών βαριδίων τα οποία ευθύνονται σε σχεδόν απόλυτο βαθμό για τα σημερινά αδιέξοδα.
Αν λοιπόν δεν κατορθώσει να απαλλαγεί από αυτά τα πρόσωπα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτήν τη δορυφορική ως προς τη ΝΔ τροχιά που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια».
Συμπληρώνει ότι «στη δική μας αντίληψη πάντοτε υπήρχε η λογική του διαλόγου με τους όμορους πολιτικά χώρους, αλλά προκειμένου αυτό να είναι φερέγγυο πρέπει να μην περιλαμβάνει τα πρόσωπα που είπαμε».
Για το θέμα των εξεταστικών που έχει ζητήσει η ΝΔ, σημειώνει πως «η αντιπαράθεση είναι διαρκής και έντονη σε πάρα πολλά επίπεδα», και «ο τρόπος που ασκεί την αντιπολιτευτική του τακτική ο πρόεδρος της ΝΔ τον καθιστά πολλές φορές τον καλύτερο σύμμαχο της κυβέρνησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης