Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Σύμπτωση απόψεων σε 4 βασικά σημεία του Κυπριακού – Δευτερολογίες Μητσοτάκη, Γεννηματά

Τσίπρας: Σύμπτωση απόψεων σε 4 βασικά σημεία του Κυπριακού – Δευτερολογίες Μητσοτάκη, Γεννηματά
Ηθικό χρέος της Ελλάδας να παραδώσει τον φάκελο της Κύπρου στην Κυπριακή Βουλή είπε ο κ.Τσίπρας
Για σύμπτωση απόψεων των πολιτικών κομμάτων σε τέσσερα βασικά σημεία του Κυπριακού έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή επί της συζήτησης για το Κυπριακό.
«Πρώτον υπάρχει μια ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στη διαρκή προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
Δεύτερον, υπάρχει ευρύτατη συναντίληψη να στηριχθούν οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εκλεγμένου προέδρου της κ. Αναστασιάδη που θα πάρουν και τις τελικές αποφάσεις.
Τρίτον, υπάρχει η ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων διεθνώς και στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου, διότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Τέταρτον, υπάρχει η υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος άφησε αιχμές για το Σχέδιο Ανάν, τονίζοντας ότι το σχέδιο εκείνο δεν προέβλεπε κατάργηση των εγγυήσεων και των τουρκικών παρεμβατικών δικαιωμάτων,παρά μόνο όταν θα έμπαινε η Τουρκία στην Ε.Ε.
«Να υπενθυμίσω ότι η ιστορία της διαπραγμάτευσης για το κυπριακό δεν ξεκίνησε το 2008.
Κάποτε υπήρχε ένα σχέδιο.
Το σχέδιο Αναν δεν προέβλεπε την κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.
Προέβλεπε κατάργηση εγγυήσεων όταν θα εμπαινε η Τουρκία στην Ε.Ε, δηλαδή του Αγίου ποτέ.  
Ο γραμματέας του ΟΗΕ κάνει αναφορά στην έκθεσή του ( Ιανουάριος 2017) ότι  η Γενεύη 1 σηματοδότησε ιστορικό στάδιο καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι δυο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Επίσης για πρώτη φορά η ΕΕ ήταν παρούσα στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα έσπευσε να καθησυχάσει και τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και την παράδοση του στην Κυπριακή Βουλή.
«Το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.
Θα δοθεί όλη η αλήθεια στο φως.
Είναι ηθικό χρέος της Ελλάδας να ανοίξουμε τον φάκελο της Κύπρου και να τον παραδώσουμε στην Κυπριακή Βουλή.
Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα η Ελλάδα και η Κύπρος από την αλήθεια» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος άφησε αιχμές για το Σχέδιο Ανάν
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το χρόνο ανάληψης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το Φάκελο της Κύπρου, και όχι για την ουσία του θέματος, τονίζοντας πως η επιφύλαξη του έχει να κάνει με το εάν ο χρόνος είναι ο καταλληλότερος.
Επιπλέον ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση.
«Είναι λάθος αυτό κ. Καμμένε.
Αποτελεί πάγια ελληνική θέση.
Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008.
Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πάντοτε η ίδια, απαράλλακτη και δεν συνιστά κάποια κατάκτηση της σημερινής κυβέρνησης το γεγονός ότι επανέλαβε αυτό που πάντα αναγνωρίζαμε ότι βρισκόταν στη βάση οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού ζητήματος, ότι δεν μπορούν δηλαδή να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και ότι το πλαίσιο των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων του 1960 είναι ένα πλαίσιο αναχρονιστικό, το οποίο δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.
Θα αναγνωρίσω ως θετικό πως σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τίθεται πια το ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων με μεγαλύτερη έμφαση» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την ανησυχία της για το μέλλον της Κύπρου.
«Ανησυχούμε για το μέλλον της Μεγαλονήσου, αλλά και του κυπριακού λαού.
Η Τουρκία λόγω των εσωτερικών της καταστάσεων, αλλά και της ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, είναι απρόβλεπτη, και οι κινήσεις της χαρακτηρίζονται συνήθως από νευρικότητα και προκλητικότητα.
Στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά υπάρχει Εθνική Γραμμή και έχει χαραχθεί πριν από πολλά χρόνια.
Πάνω σε αυτή τη γραμμή οφείλουμε να συνεχίσουμε.
Για αυτό το πρώτο που πρέπει να αποφύγει η Κυβέρνηση είναι η κατασυκοφάντηση των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων και η στενή συνεργασία του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών με όλους τους προκατόχους του είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη ανάγκη», υπογράμμισε στη συνέχεια η κα. Γεννηματά, σημειώνοντας πως «χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης