Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το παρασκήνιο των κυβερνητικών σχεδιασμών για την έξοδο στις αγορές και ο ρόλος της Standard and Poor's

Το παρασκήνιο των κυβερνητικών σχεδιασμών για την έξοδο στις αγορές και ο ρόλος της Standard and Poor's
Ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθεί η έξοδος στις αγορές μέχρι την Πέμπτη, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να συντηρήσει τη φημολογία για άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την ερχόμενη Δευτέρα ή και αργότερα 
Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μια κατηγορία από τον διεθνή Οίκο «Standard & Poor΄s» φαίνεται πως αναμένει η ελληνική κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου.
Ο διεθνής Οίκος θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή φέρνοντας τα «καλά μαντάτα» με τα οποία πολιτικά και επικοινωνιακά η κυβέρνηση προσδοκά να αντισταθμίσει τα «κακά χαμπέρια» που θα έχουν προηγηθεί την Πέμπτη από την έκθεση του ΔΝΤ με την οποία το ελληνικό χρέος θα χαρακτηρίζεται εκ νέου ως «μη βιώσιμο».
Στην πράξη αυτός ήταν και ο λόγος που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η έξοδος στις αγορές και δεν άνοιξε το βιβλίο προσφορών την Δευτέρα, πληροφορία με την οποία συμφωνούσαν τόσο κορυφαίες κυβερνητικές πηγές όσο και από παράγοντες της αγοράς.
Τη Δευτέρα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, από ξένους θεσμικούς, την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ αλλά και τον οίκο «Rothschild» ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο πραγματοποίησε την έξοδο στις αγορές πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά οι κυβερνητικές προσδοκίες δεν επιβεβαιωθήκαν με τις αγορές την τελευταία στιγμή να κινούνται «νευρικά και καχύποπτα» διαμηνύοντας ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αλλά με επιτόκιο που θα κυμαινόταν στο 4,95% με 5%.
Αυτό το επιτόκιο δεν αποτελούσε για το Μαξίμου «σημαντική επιτυχία» την οποία θα μπορούσε να επικοινωνήσει με θετικό τρόπο παρουσιάζοντας της ως «success story» καθώς ο πολιτικός και οικονομικός στόχος παραμένει ένα επιτόκιο που θα διαμορφώνεται από 4,25% έως το πολύ 4,65%.
Η εισήγηση που δέχθηκε το οικονομικό επιτελείο ήταν να «ανακρούσει πρύμνα» και να αναμένει την έκθεση της «S&P» με την οποία οι επενδυτές θα μπορέσουν να «δικαιολογήσουν» τη συμμετοχή στην έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που φημολογήθηκε την Δευτέρα μειωμένο δηλαδή κατά 0,25 έως και 0, 35%.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή πάντως μιλώντας στο bankingnews.gr επέμενε ότι «η έκδοση θα του πενταετούς ομολόγου θα πραγματοποιηθεί» και συμπλήρωνε ότι «το ποσό έχει ήδη συμφωνηθέι ότι θα υπερκαλυφθεί και γι αυτό η έξοδος θα φέρει τον χαρακτηρισμό “στοχευμένη”»
Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό αφήγημα έχει «ξηλωθεί» κατά τα δυο τρίτα (2/3) καθώς περιελάμβανε το τρίπτυχο επιτυχή διαπραγμάτευση με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και χωρίς νέα επώδυνα μέτρα, ένταξη της χώρας στο QE και έξοδο στις αγορές.
Στους δύο πρώτους στόχους η κυβέρνησης απέτυχε ενώ σε ότι αφορά την έξοδο στις αγορές με το πενταετές ομόλογο δεν αποτελεί μια ουσιαστική για την οικονομία κίνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου μέσα από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου με χαμηλότερο επιτόκιο επιχειρεί περισσότερο να διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα στην αγορά αλλάζοντας την αρνητική ψυχολογία» και να αποκτήσει ένα επικοινωνιακό επιχείρημα, έναντι των πολιτικών της αντιπάλων και του στενού κομματικού ακροατηρίου της που την κατηγορεί ευθέως για αποτυχία και καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών που διαψεύστηκαν.
Ακόμα και αν δεν πραγματοποιηθεί η έξοδος στις αγορές μέχρι την Πέμπτη, το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να συντηρήσει τη φημολογία για άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την ερχόμενη Δευτέρα ή και αργότερα ώστε ο πρωθυπουργός να μπορεί να «παίξει» το συγκεκριμένο χαρτί και στο κομματικό ακροατήριο των 150 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει την Παρασκευή και το Σάββατο.
Σήμερα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα οριστικοποιηθεί η εισήγηση της πλειοψηφίας στα μέλη της Κιτρικής Επιτροπής και η πολιτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα σε επίπεδο επικοινωνίας ενώ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά το ζήτημα του πενταετούς ομολόγου.
Νωρίτερα το πρωί στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει «οδηγίες προς ναυτιλομένους» στους υπουργού του ζητώντας την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Στόχος όπως αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός είναι ο σταδιακός απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και την εποπτεία των δανειστών αλλά και η εξάντληση της τετραετίας με την κυβέρνηση της αριστεράς να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην παιδεία την υγεία τη συνταγματική αναθεώρηση κλπ..
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους υπουργούς του να παραδώσουν στο τέλος Αυγούστου προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις πλήρως κοστολογημένες και με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, ώστε να μην προκληθούν «εμπλοκές» κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύον στην διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και να επιλύουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα κοινωνικών ομάδων και ειδικά όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Με αυτές τις προτάσσεις ο πρωθυπουργός θα διαμορφώσει το πλαίσιο των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης