Πολιτική

Πολάκης: Αποκαταστήσαμε στην Υγεία όσα κατέστρεψαν ο Γεωργιάδης και η ΝΔ

Πολάκης: Αποκαταστήσαμε στην Υγεία όσα κατέστρεψαν ο Γεωργιάδης και η ΝΔ
Δεν έχει καμία σχέση η δημόσια Υγεία σήμερα με αυτήν του Οκτωβρίου του 2015 είπε ο κ.Πολάκης
Την θέση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να αποκαταστήσει στην Υγεία όσα κατέστρεψαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και η ΝΔ διατύπωσε ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, Π. Πολάκης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν έχει καμία σχέση σήμερα η δημόσια Υγεία με αυτή του Οκτωβρίου του 2015.
«Η κατάσταση τον Ιούλιο του 2017 δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση του Οκτωβρίου του 2015, καθώς μεταξύ άλλων έχουν γίνει:
- αύξηση χρηματοδότησης κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό προς τα νοσοκομεία
- τεράστια ενίσχυση από τον ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά στη δημόσια Υγεία και όχι μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα
- 9.000 προσλήψεις που έγιναν (από τις οποίες 3.000 μόνιμες) και άλλες 9.000 που έχουν δρομολογηθεί
- δεν υπάρχουν πλέον τα ελλείμματα υλικών (γάντια, σύριγγες, γάζες κτλ.) ... τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής δεν κάνουν πλέον τέτοια σπέκουλα γιατί δεν υπάρχει τέτοια κατάσταση.
Την επόμενη εβδομάδα μπαίνει στις επιτροπές και την παραπάνω ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Υγεία, που περιλαμβάνει πέραν της συγκρότησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τις ΤΟΜΥ και σειρά άλλων σημαντικών ρυθμίσεων.
Έως τα μέσα του 2018 θα μπορούμε να μιλάμε για μία άλλη κατάσταση στη Δημόσια Υγεία της χώρας μας» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Πολάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η παρέμβαση στην πρωτοβάθμια υγεία είναι μια πολύ μεγάλη θεσμική τομή που έρχεται να καλύψει το κενό του ΕΣΥ από το 1982.
«Σήμερα νομοθετούμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) με μία διαφορετική οργάνωση του συστήματος της πρωτοβάθμιας.
Μια ομάδα ιατρική και άλλων επιστημών υγείας (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος, νοσηλευτής, φυσικοθεραπευτής, επισκέπτης υγείας και κοινωνικός λειτουργός) θα έχει στην ευθύνη της ένα πληθυσμό 8.000-12.000 χιλιάδων με χωρική κατανομή.
Σε πρώτη φάση θα καλύψει περίπου 2.300.000 αστικό πληθυσμό σε 75 πόλεις, θα δημιουργηθούν 240 τέτοιες δομές.
Για τον πληθυσμό αναφοράς που θα έχουν στην ευθύνη τους, δεν θα συνταγογραφούν απλώς, αλλά θα προγραμματίζουν εξετάσεις, θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και της αγωγής υγείας» τόνισε ο κ.Πολάκης αναφέροντας πως τα πρώτα τέσσερα χρόνια αυτού του προγράμματος θα υλοποιηθούν με πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Με τη λήξη της τετραετίας το βάρος θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Έχουν εξασφαλιστεί επίσης τα κεφάλαια για τα λειτουργικά έξοδα αυτών των δομών, ενώ είναι σε εξέλιξη η συνεργασία με Δήμους για να βρεθούν οι χώροι όπου θα στεγαστούν ...
Μετά την καταστροφή που έφερε ο κ. Γεωργιάδης το 2014 όταν σε μία εβδομάδα έδιωξε 3.000 γιατρούς από το τότε σύστημα της πρωτοβάθμιας των ιατρείων του ΙΚΑ, περνάμε σε μία άλλη φάση συγκρότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρα» τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Υγείας, αναφέροντας ότι οι 70 με 80 δομές από τις 240 συνολικά θα στελεχωθούν πολύ γρήγορα.
«Άλλη πολύ σημαντική διάταξη είναι η διαγραφή των χρεών που είχαν βεβαιωθεί στην εφορία από τους ανασφάλιστους πολίτες, που τα χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης είχαν "τολμήσει" να επισκεφτούν νοσοκομεία για να λάβουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
Πρόκειται για ποσό 30 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη αυτά διαγράφονται και δεν αναζητούνται πλέον, χωρίς να απαιτείται να κάνουν κάτι οι πολίτες.
Πέραν αυτών, σταματήσαμε την αποστολή προς τις εφορίες αντίστοιχων περιπτώσεων που αφορούσαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά, ούτε αυτά θα αναζητηθούν από πολίτες που βρέθηκαν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης και η προηγούμενη κυβέρνηση τους έστελνε ραβασάκια στο σπίτι» είπε ο κ.Πολάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης