Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής
Επίσης, προστίθενται κατηγορίες αγαθών στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ – αγροτικά εφόδια – τα οποία εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκαν στον τελευταίο νόμο του Υπ. Οικονομικών
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με βασική στόχευση την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα:

- προστίθενται κατηγορίες αγαθών στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ – αγροτικά εφόδια – τα οποία εκ παραδρομής δεν περιλήφθηκαν στον τελευταίο νόμο του Υπ. Οικονομικών
- διευρύνεται, η υφιστάμενη προστασία επί καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 έναντι κατασχέσεων του Δημοσίου μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1250) ευρώ και ως προς τις τυχόν τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.
- τα πλαίσια του κράτους πρόνοιας με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1επιχειρείται η ανακούφιση των πληγέντων στις δημοτικές ενότητες του δήμου Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της φορολογικής ελάφρυνσης.
- ρυθμίζεται ο χρόνος καταβολής των δόσεων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2016 και διορθώνονται τεχνικά λάθη που προκλήθηκαν στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.
- στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και της κοινωνικής και γενικότερα, της αναπτυξιακής πολιτικής του Κράτους, αλλά και προς τον σκοπό της εξοικονόμησης πόρων, παραχωρούνται δημόσια ακίνητα, με τη συντήρηση και διαχείριση των οποίων επιβαρύνεται το Δημόσιο, σε φορείς του δημοσίου τομέα (υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. κ.λπ.), που δύνανται να τα διαχειριστούν και να τα συντηρήσουν, για την κάλυψη στεγαστικών, λειτουργικών, οικονομικών και λοιπών αναγκών τους.
- καθίσταται πιο ευέλικτη η διαδικασία στις 3μελείς επιτροπές ώστε να είναι δυνατό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ελάσσονος ενδιαφέροντος να κλείνει η απόφαση με επισημειωματική πράξη επί της απόφασης.
Παράλληλα, καθίσταται, δυνατή η ανάθεση υποθέσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες δικηγόρους, ακόμα και όταν στην έδρα του Πρωτοδικείου λειτουργεί Γραφείο Νομικού Συμβούλου ή Δικαστικό Γραφείο,
- κυρώνεται η από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη στο από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας όπως ισχύει μετά την από 31.07.2014 Πρόσθετη Πράξη αυτού.
Στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την οποία διέρχεται η χώρα μας, η Ναυτιλιακή Κοινότητα οικειοθελώς συμφώνησε να συνδράμει οικονομικά την Ελληνική Δημοκρατία για ένα επιπλέον έτος.
Με την από 28 Ιουνίου 2017 Πρόσθετη Πράξη τροποποιήθηκε το από 18.07.2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και συμφωνήθηκε η καταβολή της οικειοθελούς παροχής των Ελλήνων εφοπλιστών και για το έτος 2018, παράλληλα με τις ισχύουσες φορολογικές υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη φορολογία πλοίων στα πλοία με ελληνική και ξένη σημαία.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης