Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση για τα κοινωφελή ιδρύματα κατέθεσε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης

Ερώτηση για τα κοινωφελή ιδρύματα κατέθεσε στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης
Ο ανεξάρτητος βουλευτής απηύθυνε τη σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο
Τις υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις που υπονομεύουν το έργο των κοινωφελών ιδρυμάτων για τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Ειδικά ως προς τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αναφέρει ο κ. Θεοχάρης, σε όλα τα προηγούμενα φορολογικά καθεστώτα μέχρι και το ΕΕΤΗΔΕ τα κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα απαλλάσσονταν της φορολόγησης ακινήτων ιδιοκτησίας τους. Ενδεικτική των φορολογικών επιβαρύνσεων είναι η περίπτωση του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο κλήθηκε να πληρώσει το 2016 σε φόρους και εισφορές το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Θεοχάρης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό εάν υφίστανται πρόθεση και σχεδιασμός για την πιστοποίηση μιας σειράς κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, βάσει κριτηρίων λειτουργίας, σκοπού δραστηριοτήτων, διαχείρισης χρηματοδότησης και άλλων κριτηρίων, τα οποία να δικαιούνται απαλλαγής ή έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους που χρησιμοποιούνται για την παροχή του συγκεκριμένου και ορισμένου κοινωφελούς και φιλανθρωπικού τους έργου.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της ερώητησης:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Φορολόγηση Κοινωφελών και Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων»
Τα δυσθεώρητα ύψη φόρων και εισφορών που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αγωνίζονται να επιβιώσουν μια σειρά κοινωφελών ιδρυμάτων που στηρίζουν ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ιδρύματα τα οποία καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ταυτόχρονη εξυπηρέτηση των φορολογικών βαρών και την απρόσκοπτη συνέχιση των κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθοεργιών τους.
Ειδικά ως προς τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σε όλα τα προηγούμενα φορολογικά καθεστώτα μέχρι και το ΕΕΤΗΔΕ τα κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα απαλλάσσονταν της φορολόγησης ακινήτων ιδιοκτησίας τους.
Με το υφιστάμενο ωστόσο καθεστώς ΕΝΦΙΑ, δημιουργείται ένα σημαντικό φορολογικό βάρος σε μια σειρά ιδρυμάτων τα οποία για λόγους λειτουργικούς χρειάζονται μεγάλες επιφάνειες ακινήτων οδηγώντας αναγκαστικά σε περιορισμό των κοινωφελών δραστηριοτήτων τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το οποίο, όπως επεσήμανε στην από 19/07/2017 συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Κώστας Γιαννόπουλος, κλήθηκε να πληρώσει το 2016 τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και εισφορές.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Υφίστανται πρόθεση και σχεδιασμός για την πιστοποίηση μιας σειράς κοινωφελών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, βάσει κριτηρίων λειτουργίας, σκοπού δραστηριοτήτων, διαχείρισης χρηματοδότησης και άλλων κριτηρίων, τα οποία να δικαιούνται απαλλαγής ή έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους που χρησιμοποιούνται για την παροχή του συγκεκριμένου και ορισμένου κοινωφελούς και φιλανθρωπικού τους έργου;
-Ποιο το φορολογικό καθεστώς το οποίο διέπει τα κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα και ειδικότερα όσον αφορά την φορολόγηση εσόδων από πηγές όπως συνδρομές, ιδιωτικές προσφορές, και ιδιωτικές χορηγίες; Προτίθεστε να το βελτιώσετε και εάν ναι, ποιος ο χρονικός προγραμματισμός και ποιες οι ειδικές διατάξεις που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης ή/και κατάργησης;
Ο ερωτών βουλευτής
Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης, Β’ Αθήνας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης