Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας στον Guardian: Έχω κάνει λάθη - Ανάξιο λόγου το σχέδιο Βαρουφάκη - Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση

Τσίπρας στον Guardian: Έχω κάνει λάθη - Ανάξιο λόγου το σχέδιο Βαρουφάκη - Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση
« Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες»,  παραδέχεται ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα Guardian
«Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά».
Με αυτή τη φράση απαντά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ισχυρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη για όσα συνέβησαν στην αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το σχόλιο αυτό μοιάζει ως μια ευθεία αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ως «τόσο ασαφές που δεν άξιζε καν να το συζητήσουμε», σημειώνει ο Guardian. 
«Ο Γιάνης θέλει να γράψει την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο.
Το σχέδιό του ήταν αδύναμο και αναποτελεσματικό», τονίζει.
Όσον αφορά τις σχέσεις του Γ. Βαρουφάκη με τον Wolfang Schaeuble, ο Τσίπρας δηλώνει ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ αγαπούσε και σεβόταν τον Γερμανό ομόλογό του,  καθώς ήταν το alter ego του.
« Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες»,  παραδέχεται ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.
Εκτιμά ωστόσο ότι  «τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας. Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση.
Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι θα συμβεί και αυτό συνέβη» τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί δηλώνει ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από 8 χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει.
Όπως σχολιάζει ο Guardian, 2,5 χρόνια πέρασαν από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία.
«Ο πρώην κομμουνιστής ακτιβιστής,  είναι πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα οκτώ χρόνια των μνημονίων», αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, καθώς με το χρέος κοντά στο 180% του ΑΕΠ, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ένα μακρινό όνειρο.
Σημειώνει ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα που οδήγησαν στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν χαλαρώσει και τα capital controls που επιβλήθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το καλοκαίρι του 2015.
Όσον αφορά τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, ο Guardian σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να εκμεταλλευτεί το φως που φαίνεται στην άκρη του τούνελ.
«Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμασταν σε διαρκείς διαπραγματεύσεις και διαρκή αιτήματα για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στο πρόγραμμά μας και στα μνημόνια», δηλώνει ο Α. Τσίπρας και επιμένει ότι ενώ η εποπτεία θα συνεχιστεί έως την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ευκολότεροι.
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε. δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε που; Σε άλλο γαλαξία;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπη.
Πως θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα;
Θα έχανε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της και της κληρονομίας της», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή.
και παρομοιάζει τα μέτρα με ένα φρικτό φάρμακο που υπομένει κανείς όταν η ζωή του είναι σε κίνδυνο. 
«Κρατάς τη μύτη και το παίρνεις.
Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος διότι έχεις προσπαθήσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργός, έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό που εκμεταλλεύεται τους νέους επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, αποκαθιστά το brain drain και διασφαλίζει ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.
«Προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία", εξηγεί, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και να προωθήσει τις δυνατότητές της ως ένα διεθνές κέντρο ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας.
.



Τι υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης

Μία χαοτική κατάσταση στην κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 περιγράφεται σε εκτενή αποσπάσματα του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, «Ενήλικες στο δωμάτιο», ενώ προκαλούνται εύλογα ερωτήματα.
«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» φέρεται κατά τον κ. Βαρουφάκη να αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα όταν στην Ελλάδα είχαν επιβληθεί capital controls και οι έλληνες ζούσαν με τα 60 ευρώ της ημερήσιας ανάληψης αναφέρει η Καθημερινή.
Ο ίδιος συνεχίζει:
Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή.
«Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.
Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».
«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα.
Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».
Στο ίδιο βιβλίο, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός του ζήτησε να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά από ενδεχόμενη έξοδό της από την Ευρωζώνη:
«Θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε, σε περίπτωση που μας ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης.
Να αρχίσεις δουλειά σύντομα πάνω σε αυτό».
«Θα το κάνω, Αλέξη», απάντησα.
Αυτή ήταν η γέννηση του σχεδίου που θα γινόταν γνωστό σαν Plan X, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο εάν και αφότου το Βερολίνο και η ΕΚΤ έθεταν σε εφαρμογή το δικό τους Plan Z που θα έσπρωχνε την Ελλάδα από τον γκρεμό και προς το Grexit.
Αίσθηση προκαλούν οι αναφορές Βαρουφάκη για το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν και υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν εκφράζοντας φόβους για «πραξικόπημα ή ακόμη και νέο Γουδή».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βαρουφάκης αφήνει, σαφώς, να εννοηθεί ότι όσα μεταφέρει ως διαλόγους προέρχονται όχι μόνον από τις αναλυτικές σημειώσεις που κρατούσε αλλά και από ηχογραφήσεις των συνομιλιών του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Η δημοσίευση των αποσπασμάτων αυτών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν μεταξύ άλλων εξηγήσεις από την κυβέρνηση αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Επιστολή Βαρουφάκη στον Guardian: Τα μεικτά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση μου στο ΥΠΟΙΚ

Στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Guardian -όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μετανιώσει για κάποιες από τις επιλογές που έχει, μεταξύ των οποίων και η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών- «απαντάει» με επιστολή προς τη βρετανική εφημερίδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Για ακόμα μία φορά, ο κ. Βαρουφάκης αφήνει αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι είναι ασυνεπής.
Όπως σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας λέει ότι «ο Βαρουφάκης… ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική ''πολιτικής σύγκρουσης'', αλλά απορρίπτει το σχέδιο που παρουσίασε σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να στραφεί προς ένα νέο νόμισμα ''τόσο ασαφές που δεν αξίζει συζήτησης''».
Όπως σχολιάζει, λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης «δεδομένου ότι παρουσίασα τα σχέδιά μου στον κ. Τσίπρα για να αποτρέψω την επιθετικότητα της τρόικας και να απαντήσω σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και οποιαδήποτε κίνηση της τρόικας να εκδιώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη) προτού κερδίσουμε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, και ότι επιλέχθηκα υπουργός Οικονομικών, η απάντησή του αντικατοπτρίζει μια βαθιά ασυνέπεια».
Κι ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει λέγοντας «ή ήμουν η σωστή επιλογή να κηρύξω τη «σύγκρουση» με την τρόικα των δανειστών της Ελλάδας, διότι τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως πρώτος του υπουργός Οικονομικών.
Με το επιχείρημα, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το σχέδιό μου Β ήταν τόσο αόριστο που δεν αξίζει τον κόπο να το συζητήσουμε, αν και διορατικό, αποκαλύπτει την αδυναμία διατήρησης μιας ριζοσπαστικής κριτικής των προκατόχων του υιοθετώντας τη θεωρία Tina (There Is No Alternative - Δεν υπάρχει εναλλακτική)».
Πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως δεν θα ήθελε να δώσει περαιτέρω συνέχεια στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015.
Αυτό που έχει σημασία τώρα -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι να τερματιστεί η απερήμωση της Ελλάδας, που προχωράει με τρελό ρυθμό σύμφωνα με τις διατάξεις του τρίτου προγράμματος διάσωσης, των νέων μη βιώσιμων δανείων αλλά και της λιτότητας.
Κι ο ίδιος καταλήξει θέτοντας το ερώτημα εάν το σχέδιο που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας είναι καλύτερο από εκείνο που παρουσίασε ο ίδιος στον πρωθυπουργό και τώρα το χαρακτηρίζει «αδύναμο και αναποτελεσματικό».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης