Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Σχεδιάζουμε την επανάληψη της εξόδου στις αγορές - Ανοίγει χαραμάδα ελπίδας αλλά ο δρόμος είναι μακρύς

tags :
Τσίπρας: Σχεδιάζουμε την επανάληψη της εξόδου στις αγορές - Ανοίγει χαραμάδα ελπίδας αλλά ο δρόμος είναι μακρύς
Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι να πανηγυρίζουμε, είπε ο πρωθυπουργός
Με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές άνοιξε ένας δρόμος και σχεδιάζουμε την επανάληψη αυτού του βήματος, τόνισε σήμερα (26/7) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Είχαμε υπερκάλυψη προσφορά πάνω από δύο φορές, αυτό δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. 
«Είχαμε επενδυτές πραγματικούς.
Και αυτό δείχνει ότι επανακάμπτει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά, πιο ευνοϊκοί οι όροι τώρα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επισήμανε. 
Χαρακτήρισε δε ως την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ως τομή, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό του μέλλοντος με πιο θετικούς όρους.

Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι να πανηγυρίζουμε, διότι το κρίσιμο στοιχείο είναι αυτή η πρόσβαση στις αγορές να συνεχιστεί», πρόσθεσε. 
«Οδηγούμε τη χώρα στην έξοδο από την επιτροπεία», επανέλαβε.

Δυναμική η επιστροφή της Ελλάδας
 
«Όλος ο διεθνής Τύπος μετά από πάρα πολλά χρόνια μιλά για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας, να επαναληφθεί η πετυχημένη αυτή έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι πολίτες δεν θα δουν άμεσα τα αποτελέσματα, αλλά έχουμε καλύψει το 1/3 της καταστροφής, στην αγορά εργασίας ο δρόμος είναι μακρύς. 
Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι, η έξοδος στις αγορές το 2014 δεν είχε προοπτική αλλά αποφασίστηκε στη λογική ενός success story.
«Αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μίας περιπέτειας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο χρέος ο πρωθυπουργός στάθηκε εκ νέου στη ρήτρα ανάπτυξης που, όπως είπε, εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup (15/6/2017).

Μετά τις γερμανικές εκλογές τα μέτρα για το χρέος -  Η εφαρμογή τους πριν το 2019

«Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσ και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές (24/9) θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος. 
Αναμένουμε την εφαρμογή των μέτρων αυτών πριν το 2019, τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε, πως βρισκόμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά και επανέλαβε ότι, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα προηγηθούν της εφαρμογής των προνομοθετημένων μέτρων, που έχει εγκρίνει η ελληνική Βουλή. 
Ταυτόχρονα επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις, όσα πάρουμε θα δώσουμε, αυτή ήταν η συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά. 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, εάν δεν υπήρχε η σημερινή κυβέρνηση τα αντίμετρα δεν θα γινόταν δεκτά στη συμφωνία του Eurogroup (15/6) καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν να υπογραφούν όλες οι απαιτήσεις των δανειστών.
Αναφορικά με τις προτάσεις της κ. Velculescu (ΔΝΤ) περί ανάγκης μείωσης των συντάξεων και περαιτέρω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε καυστικά, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέφτει εδώ και επτά χρόνια έξω στις προβλέψεις του. 
Αν γίνουν αλλαγές στη φορολογία πρέπει να είναι δίκαιες και να συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής τελείωσε. 
«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο». 
Με την ανάπτυξη το 2017 να είναι κοντά στο 2% και το 2018 πάνω από το 2% και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης «δεν θα ενεργοποιηθούν κόφτες, αλλά δότες», είπε.
Για το ασφαλιστικό επέμεινε πως το 80% των ασφαλισμένων πληρώνει μικρότερες εισφορές και το 90% των αγροτών επίσης πληρώνει πολύ μικρότερες εισφορές. «Χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο (ΕΦΚΑ), ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει ένα ποσοστό εργαζομένων που με ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία πιέζονται» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως κάποιοι «δυνατοί» το προηγούμενο διάστημα ήταν στη λούφα.
Για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε το νομοσχέδιο για την εθελοντική εμφάνιση εισοδημάτων, ενώ υπογράμμισε πως έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες 

Συναντήσαμε τεράστιες δυσκολίες που ίσως καμία άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε από τη μεταπολίτευση, δεν ανέμενα η μάχη του ελληνικού για το δίκιο του να αντιμετωπιστεί με τέτοιο κυνισμό, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας.
Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αναβαθμίστηκε, σημείωσε προσθέτοντας πως έδωσε την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για να μην προδώσει την εντολή του που του έδωσε ο λαός.  

Το α' εξάμηνο του 2015 δόθηκε μάχη - Καλές πωλήσεις στο βιβλίο του Βαρουφάκη

Αναφορικά με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, υποστήριξε πως το πρώτο εξάμηνο του 2015 δόθηκε μάχη ενώ σχετικά με τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, του ευχήθηκε σκωπτικά καλές πωλήσεις. 
«Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών.
«Ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, μου κάνει εντύπωση πως 3 εφημερίδες την ίδια Κυριακή αποφάσισαν να έχουν το ίδιο θέμα. Επιχειρείται από την αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν για αλλαγή ατζέντας» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «το πρώτο 6μηνο του 2015 ήταν ένα 6μηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, ήταν μια σημαντική μάχη που δεν αφορά πρόσωπα ούτε καν εμένα, δεν με αφορά που ήμουν επικεφαλής μιας κυβέρνησης, για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναμιλήσω, θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».
Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τόνισε, πως η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί το άγχος και την υπαρξιακή αγωνία του κ. Μητσοτάκη. 
Όποτε υπάρχει επιτυχία, θέλουν εξεταστική, σημείωσε.

Δεν υπάρχει σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη

Για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, υποστήριξε πως δεν υπάρχει σύγκρουση.
Υπάρχουν αποφάσεις, από ορισμένους δικαστές, που δεν βοηθούν στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη δεν κατηγορούμε συλλήβδην τους δικαστές, τόνισε ο κ. Τσίπρας. 
Κανείς δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, άλλο ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 
Άλλο είναι η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπερτόνισε. 

Πυλώνας ασφάλειας η Ελλάδα

Η Ελλάδας είναι πυλώνας ασφάλειας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας την Αθήνα ως μία από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ευρώπης, η οποία δοκιμάζεται από τρομοκρατικές επιθέσεις.
Για το θέμα των Εξαρχείων, σημείωσε πως δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περισσότερη καταστολή ούτε με εφόδους και συλλήψεις. 

Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Για τα ελληνοτουρκικά παρατήρησε, πως η γειτονική χώρα περνά περίοδο αστάθειας και αυτό την κάνει πιο επιθετική, υπογραμμίζοντας την ανάγη ανάπτυξης δεσμών φιλίας.
Πρόσθεσε ωστόσο, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς κορώνες. 

Να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο λαός μας έχει υποφέρει, πληρώνοντας άδικα ευθύνες που δεν του αναλογούσαν» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «περάσαμε την περιπέτεια και μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, αυτή η τιτάνια προσπάθεια θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, δεν εφησυχάζουμε αλλά μπορούμε να αλλάξουμε το κλίμα και της πολιτικής αντιπαράθεσης και να συμφωνήσουμε για την επόμενη ημέρα», τόνισε. 
«Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής στην κοινωνία, να βοηθήσουμε να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών για τη χώρα, όχι για την κυβέρνηση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχουν και καλές ειδήσεις που όμως δεν προβάλλονται.
Το 2018 θα βγούμε από την επιτροπεία αλλά το σημαντικό είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, υπογράμμισε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης