Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας: Σταματάμε το συσσίτιο και τα κάμπ και δίνουμε στους μετανάστες μετρητά και διαμερίσματα

Μουζάλας: Σταματάμε το συσσίτιο και τα κάμπ και δίνουμε στους μετανάστες μετρητά και διαμερίσματα
Η Ελλάδα φοβάται την πιθανότητα η ΕΕ να αφαιρέσει κονδύλια και προσωπικό από την Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξει την Ιταλία στο προφυγικό 
«Εδώ και τέσσερις μήνες προχωράμε στο νέο μας σχεδιασμό, ο οποίος έχει δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προκαλούν τεράστιες αλλαγές στην ένταξη των μεταναστών. Σταματάμε το συσσίτιο και δίνουμε στους ανθρώπους αυτούς μετρητά και περνάμε από τα καμπ στα διαμερίσματα» δηλώνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Η μεγάλη ανησυχία του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβεί σε άστοχες ενέργειες και αφαιρέσει κονδύλια και προσωπικό από την Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξει την Ιταλία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
«Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν εγκληματικό λάθος και υπάρχει ο κίνδυνος "να καταστρέψουμε ό,τι καλό κάναμε στο δρόμο του Αιγαίου χωρίς να κλείσουμε το δρόμο της Λιβύης», λέει ο κ. Μουζάλας και διευκρινίζει ότι, μπορεί η κατάσταση στην Ελλάδα να καλυτερεύει στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά "αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε μια κανονικότητα".
Ο υπουργός αναφέρεται και στη συνεργασία με το υπουργείο παιδείας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολειά.
«Τώρα που είμαστε λίγο καλύτερα και μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα, ξεκινάμε τα προγράμματα ένταξης. Έχουμε δύο βασικούς στόχους, οι οποίοι θέλουμε να γίνουν μαζικά και είμαστε σε συνεννόηση με τα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας. Ο πρώτος είναι να μάθουν ελληνικά, αγγλικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ετοιμάζουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα με το υπουργείο Παιδείας. Ο δεύτερος είναι η εργασία. Στρεφόμαστε με σκέψεις προς τη γεωργία, σκοπεύουμε να κάνουμε μία καταγραφή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου των δεξιοτήτων όλων των μεταναστών, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε. Θα αξιοποιήσουμε και τους κοινωνικούς φορείς. Είμαστε σε επαφή με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας και σκοπεύουμε τον Σεπτέμβριο να αρχίσουμε συνεργασία με ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΕ, συνδικάτα, Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, βιοτέχνες, ώστε να προκύψουν προγράμματα που θα πρέπει να παράγουν αποτέλεσμα για χιλιάδες ανθρώπους. Είναι δύσκολο».
Τέλος, δηλώνει την αντίθεσή του στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενώ αναφερόμενος στη Μόρια τονίζει πως «είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην αστυνομική βία χωρίς λόγο", ωστόσο αναρωτιέται αν τα συγκεκριμένα επεισόδια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς καταστολή. Χρειάζεται και η καταστολή με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις», υπογραμμίζει

Θα ήθελα να υπενθυμίσω, βέβαια, ότι μία παγκόσμια πρωτοτυπία στην ένταξη ήταν το γεγονός ότι, συγχρόνως με τη διάλυση της Ειδομένης, πριν ακόμα εκκενωθεί το Ελληνικό, από τα τότε κακά καμπ, τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο, ήταν εμβολιασμένα, και επίσης γίνονταν μαθήματα γλωσσών και δραστηριότητες για ενήλικες και ανήλικους.

www.bankingnesws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης