Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «σύνδρομο» Βαρουφάκη, η τρίτη αξιολόγηση και οι απαιτήσεις των δανειστών «καταδιώκουν» την κυβέρνηση

Το «σύνδρομο» Βαρουφάκη, η τρίτη αξιολόγηση και οι απαιτήσεις των δανειστών «καταδιώκουν» την κυβέρνηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργό και οι επιτελείς γνωρίζουν ότι θα περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους με το μυαλό τους στραμμένο στα «δύσκολα» που τους περιμένουν από τα τέλη Αυγούστου, κυρίως με την τρίτη αξιολόγηση
Η χθεσινή (1/8) συζήτηση για της Παιδεία η οποία εξελίχθηκε σε εφ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση ήταν προπομπός του καυτού φθινοπώρου που περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργό και οι επιτελείς γνωρίζουν ότι θα περάσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους με το μυαλό τους στραμμένο στα «δύσκολα» που τους περιμένουν από τα τέλη Αυγούστου, κυρίως με την τρίτη αξιολόγηση.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή μίλησε για τέταρτο μνημόνιο με νέες περικοπές στις συντάξεις και επιπλέον μέτρα η εφαρμογή των οποίων έχει συμφωνηθεί από την β΄ αξιολόγηση, αλλά οι δανειστές ενδέχεται να ζητήσουν την εφαρμογή τους νωρίτερα. Επιπλέον το συνδρομή Βαρουφάκη που έχει χτυπήσει την κυβέρνηση και τα όσα αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών για τα πεπραγμένα της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει πολλά ακόμα επεισόδια.
Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συζήτηση δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτα πολιτικά και επικοινωνιακά τα όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης ενώ ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εφόσον το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αλλά και η υπόθεση των συνομιλιών του Υπουργού Υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με το ισοβίτη που έχει καταδικαστεί για την υπόθεση του “NOOR – 1” θα παραμείνουν και τον Σεπτέμβριο στη πολιτική ατζέντα καθώς εκκρεμεί και η σχετική συζήτηση για πιθανή σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως όλα τα ανοιχτά μέτωπα και οι… καυτές πατάτες είναι πολιτικά και επικοινωνιακά διαχειρίσιμα πλην των αιφνιδιασμών και των νέων απαιτήσεων των θεσμών για να κλείσει και η τρίτη και δυσκολότερη αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ ειδικά σε ζητήματα, όπως η μείωση του δημόσιου τομέα και η περικοπή μισθών ή συντάξεων φαίνεται να έχει άγριες διαθέσεις.  
Αυτό που τρομάζει το Μαξίμου είναι ότι το ΔΝΤ μπορεί πριν ακόμα μεταβεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου να έχει ήδη βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προτάσεις για επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ή τη χρονική μετάθεση των θετικών αντιμέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή.
Το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση θα συμπληρώσουν οι νέες αντιπαραθέσεις που αναμένεται να προκληθούν από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών αλλά και από τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο Καλλικράτη στο οποίο θα περιλαμβάνεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και η εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση να μεταφερθούν λίγους μήνες μετά τον Μάιο του 2019.
Και μέσα σε όλα αυτά οι πολίτες θα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης