Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση διαθέτει σαφή προσανατολισμό και συγκεκριμένο σχέδιο ως προς το πού θέλουμε να πάμε

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση διαθέτει σαφή προσανατολισμό και συγκεκριμένο σχέδιο ως προς το πού θέλουμε να πάμε
«Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη «από τα κάτω»», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης
«Στο πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση διαθέτει σαφή προσανατολισμό και συγκεκριμένο σχέδιο ως προς το πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.
Όπως σημειώνει  το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο δράσης που υλοποιείται, συνθέτουν: η έξοδος από τα Μνημόνια και το ειδικό καθεστώς επιτροπείας που συνδέθηκε με αυτά, ο σχεδιασμός από σήμερα της μεταμνημονιακής Ελλάδας με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης, η επιτάχυνση της ανάκαμψης και η διάχυση των αποτελεσμάτων της στα κοινωνικά στρώματα με τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Υπογραμμίζει δε, πως «στο επίπεδο της οικονομίας υπάρχουν σαφή σημάδια ότι το κλίμα αναστρέφεται, η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται, οι προοπτικές βελτιώνονται».
Μάλιστα, περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων της ανάκαμψης στα κοινωνικά στρώματα, ενώ προαναγγέλλει νομοθέτηση ενεργειακών συνεταιρισμών και κοινοτήτων, αλλά και τη δημιουργία σχημάτων μικροπιστώσεων.
Όπως αναφέρει «καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος, απαιτείται αυξημένη προσοχή και προσπάθεια ώστε στο μέτρο του δυνατού να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων».
Κατά τον ίδιο, «μια πηγή δυσκολιών αποτελούν οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και η ασάφεια ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ, γι' αυτό και ζητούμε να αποσαφηνιστούν εγκαίρως οι θέσεις όλων».
Για το ζήτημα της ανάπτυξης, ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι «βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με όρους "ανάθεσης", με την κοινωνία σε ρόλο θεατή», αλλά ότι «χρειάζεται η καταλυτική ενεργοποίηση και συνέργεια της κοινωνίας».
«Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη "από τα κάτω"», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τα περιφερειακά συνέδρια, η αλληλέγγυα οικονομία και οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί είναι βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αναφέρει ότι η απόφαση της δημιουργίας της ελήφθη τον Απρίλιο του 2015 και «δυστυχώς, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να πειστούν οι θεσμοί για την ορθότητα της πρότασής μας».
Ωστόσο, «έστω και αργά, αυτό, στα λόγια τουλάχιστον, συνέβη και έτσι μπορεί να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στο χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας», συμπληρώνει και συνεχίζει λέγοντας πως γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να διαθέτει και να μοχλεύει επαρκή κεφάλαια για να διαδραματίσει τον ρόλο της.
Κληθείς να απαντήσει για ποιους λόγους ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, εξέφρασε αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, απαντά ότι μετά την επιτυχημένη πρώτη δοκιμαστική έξοδο, «σημασία έχει η συνέχιση της προσπάθειας με στόχο το καλοκαίρι του 2018 η δυνατότητα δανεισμού από τις διεθνείς αγορές με ανεκτά επιτόκια να έχει αποκτήσει έναν διατηρήσιμο χαρακτήρα».
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, «σε αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί με τον δικό της τρόπο, και εντός των ορίων του δικού της ρόλου, να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό της».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η κυβέρνηση έχει τώρα αρκετή εμπειρία, έχουμε πολλά θετικά όσο και αρνητικά παραδείγματα, επομένως βασικό καθήκον στη νέα περίοδο είναι η αξιοποίηση αυτών ακριβώς των εμπειριών για τη βελτίωση του κυβερνητικού έργου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης