Τελευταία Νέα
Πολιτική

Που στοχεύουν και πως συνδέονται οι προκλητικές δηλώσεις Βούτση για την ορθοδοξία και Λαλιώτη...για την ΝΔ

tags :
Που στοχεύουν και πως συνδέονται οι προκλητικές δηλώσεις Βούτση για την ορθοδοξία και Λαλιώτη...για την ΝΔ
Ο ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του όπως ο Νίκος Βούτσης, τραβάει τις διαχωριστικές γραμμές και δείχνει στα κόμματα που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος
Μόνο τυχαίες και καθώς όλα δείχνουν μάλλον απολύτως «συντονισμένες» και με τον ίδιο «στόχο», ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, για τις παρελάσεις και την ορθοδοξία, οι οποίες ήρθαν δύο 24ωρα μετά το άρθρο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος προειδοποιεί ότι το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά δεν πρέπει να γίνουν ουρά της νεοφιλελεύθερης παράταξης.
Και οι δύο επιχείρησαν να θυμίσουν τις πολλές και σημαντικές διαφορές που έχουν με το χώρο της κεντροδεξιάς, ειδικά τώρα που το σύνολο των δημοσκοπήσεων δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία, είναι εν δυνάμει κυβέρνηση και ενδεχομένως και με αυτοδυναμία.
Επιπλέον στο ίδιο πολιτικό χρόνο εμφανίστηκε και η υποψηφιότητα Καμίνη, ο οποίος παρά την προβληματική και χωρίς ιδιαίτερο έργο θητεία του στον Δήμο της Αθήνας, επιθυμεί να ηγηθεί και να τεθεί επικεφαλής στην νέα ενιαία κεντροαριστερά, η οποία θα προκύψει από τις διεργασίες του συνεδρίου.
Πως όμως όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους, πέρα από το γεγονός ότι ο προφανής στόχος είναι να «κοντύνει» η Νέα Δημοκρατία και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του όπως ο Νίκος Βούτσης, τραβάει τις διαχωριστικές γραμμές και δείχνει στα κόμματα που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που χάνει τις δυνάμεις του και καταποντίζεται, είναι μονόδρομος.
Επιπλέον με τις δηλώσεις του ο Βούτσης, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος ,περιχαρακώνουν το στενό σκληροπυρηνικό αριστερό ακροατήριο της Κουμουνδούρου, που είναι έτοιμο να αποχωρήσει, καθώς το αφήγημα της «κυβέρνησης σωτηρίας», που «θα απαλύνει τις πληγές των μνημονίων» και δεν θα πάρει αλλά μετρά, ξηλώθηκε από το κουαρτέτο και αντικαταστάθηκε με ένα τρίτο μνημόνιο και μια πολυετή αυστηρή εποπτεία, με υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που συνεπάγονται μακροχρόνια λιτότητα.
Και το περιχαρακώνουν ικανοποιώντας αριστερού τύπου ιδεοληψίες, που σχετίζονται με τις έννοιες της πατρίδας της θρησκείας της οικογένεια κλπ, ζητήματα που ούτε δημοσιονομικό κόστος έχουν, ούτε οι επιλογές της κυβέρνησης κινδυνεύουν να «κοπούν» από τους δανειστές που δεν ενδιαφέρονται για το τι θέλει το «κλειστό διαχρονικό κλαμπ του 5% με 6% της Κουμουνδούρου», που ανέβηκε σε ποσοστά λόγω της αντιμνημονιακής ρητορικής του, όμως σύντομα κατέληξε στην υπογραφή ενός νέου βαρύτατου μνημονίου.
Ο Κώστας Λαλιώτης και αυτός με τη σειρά του προσδοκά να περιχαρακώσει το μικρό πλέον «παραδοσιακό, Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκτός ΔΗ.ΣΥ θα κινδύνευε να μείνει ακόμα και εκτός Βουλής, ενώ αν συνεργαζόταν με τη Νέα Δημοκρατία θα εξαφανιζόταν, καθώς το επόμενο και απολύτως σίγουρο βήμα ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού κυβερνητικού φορέα, που θα ξεκινά από την λεγόμενη φιλελεύθερη δεξιά και το κέντρο, μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Μέσα σε αυτό το πολιτικό «δημιούργημα», το οποίο πολλοί εντός και εκτός συνόρων προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί αρχής γενομένης των επόμενων εκλογών, ο Κώστας Λαλιώτης και οι πολιτικοί του συνοδοιπόροι θα τεθούν οριστικά στο «πολιτικό αρχείο» και την ιστορία, χάνοντας το ρόλο των «σοφών και αλάνθαστων» καθοδηγητών.
Όσο για το κ. Καμίνη μπορεί να μην τα κατάφερε ως Δήμαρχος, όμως ως «προξενήτρα» για να έρθει πιο κοντά στη ΔΗ.ΣΥ το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη που δεν μπαίνει στη Βουλή και να επανέλθουν σε ρόλους τα λεγόμενα «ορφανά» του Κώστα Σημίτη, φαίνεται πως τα καταφέρνει.
Οι τελευταίες δηλώσεις, από όλες τις πλευρές και οι έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες στοχεύουν σε ένα και μοναδικό ζητούμενο.
Η επόμενη κυβέρνηση να μην είναι αυτοδύναμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στη εξουσία, από την οποία έχει «γλυκαθεί» συγκυβερνώντας, όμως, με τα κόμματα της ΔΗ.ΣΥ. τα οποία με τη σειρά τους λησμονούν να ξαναπάρουν …στασίδι στην εξουσία.
Άλλωστε η τελευταία ενδοκυβερνητική κρίση με τον Πάνο Καμμένο να διαφοροποιείται από τον Νίκο Βούτση δείχνει ακόμα περισσότερο στο Μαξίμου το δρόμο για συνεργασία με πολικούς φορείς και κόμματα με λιγότερες διαφορές.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης