Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης εφόσον οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν να εφαρμόζονται

Αβραμόπουλος: Είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης εφόσον οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν να εφαρμόζονται
"Στην Ελλάδα οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών έχουν βελτιωθεί", τονίζει ο Ελληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος
«Είμαστε στην αρχή του τέλους της κρίσης εφόσον οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίσουν να εφαρμόζονται», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ελληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος.
Κατά τον ίδιο, είναι εξίσου σημαντική η συνεχής απορρόφηση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για να βγει οριστικά η ελληνική οικονομία από την κρίση και αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους.
Υπογραμμίζει δε, πως ο ρόλος του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ ήταν καθοριστικός και η θέση του για στήριξη της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα ήταν σαφής και σταθερή εξαρχής, είναι ένας εκ των λίγων Μεγάλων Ευρωπαίων πολιτικών αυτής της γενιάς και «η στήριξη προς την Ελλάδα οφειλόταν στην αγάπη που έχει τη χώρα μας, αλλά ήταν και μια συνειδητή πολιτική απόφαση λόγω της προσήλωσής του στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτικής της ολοκλήρωσης».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι υπάρχει βελτίωση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ελληνικό διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών αλλά και φύλαξης των συνόρων με τη δημιουργία και ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αφού υπενθυμίζει πως βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης υποδεχόμενη χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά από το 2015, σημειώνει ότι σήμερα οι αφίξεις έχουν μειωθεί θεαματικά -σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και ότι και η χώρα, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των κρατών-μελών έχει κάνει βήματα μπροστά.
Κατά τον ίδιο, «στην Ελλάδα οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών έχουν βελτιωθεί, οι διαδικασίες καταγραφής και δακτυλοσκόπησης γίνονται άμεσα για όλες τις αφίξεις, η μετεγκατάσταση συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο να μεταφερθούν σε άλλα κράτη-μέλη όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι. Έχουν ήδη επανεγκατασταθεί 17.000 άτομα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ.
Η δουλειά που γίνεται πρέπει να ολοκληρωθεί.
Πρέπει πλέον να περάσουμε σε μια ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από δυο εβδομάδες παρουσιάσαμε το πρόγραμμα ESTIA, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30.000 άτομα και χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες ώστε να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους, με προφανή οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ζουν.
Όχι μόνο εντάσσονται πιο ομαλά οι οικογένειες προσφύγων αλλά η χρηματική αυτή ενίσχυση διοχετεύεται εκ νέου στην τοπική οικονομία, σε οικογενειακά καταστήματα και σε παρόχους υπηρεσιών».
Αναφορικά με  τα κράτη-μέλη που αρνούνται να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέριε πως «βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει προς τα κράτη-μέλη», υπενθυμίζει ότι «οι αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση  βασίζονται στις αρχές της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης και δεν αποτελούν μια  ηθική δέσμευση αλλά νομική υποχρέωση όλων των κρατών-μελών», σημειώνοντας ότι «αυτή η εξέλιξη δεν μου είναι ευχάριστη, αλλά ήταν μια δίκαιη απόφαση, ειδικά προς τις χώρες που με συνέπεια  τηρούν τις υποχρεώσεις τους».
Τονίζει ότι «η μετεγκατάσταση αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχία της στρατηγικής μας για τη μεταναστευτική κρίση και πριν 2 εβδομάδες καλέσαμε ακόμη μια φορά τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους για τη μετεγκατάσταση.
Δεν σας κρύβω όμως ότι ελπίζω ότι θα πειστούν όλα τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν ώστε να σταματήσει η νομική διαδικασία.
Υπάρχει ακόμα χρονικό περιθώριο και εκδηλωμένη βούληση από πλευράς μου για συνεργασία».
Σχετικά με τις επανενώσεις οικογενειών, στον άξονα Ελλάδας-Γερμανίας και το πότε προβλέπεται ότι θα αποχωρήσουν από τη χώρα μας όσοι είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση, απαντά ότι το Δουβλίνο βρίσκεται υπό αναθεώρηση, στη βάση νομοθετικής του πρότασης και μέχρι τότε «οι σημερινοί κανόνες ισχύουν, βάσει προϋποθέσεων βασιζόμενων στη πίεση που δέχεται ακόμα η Ελλάδα.
Έτσι έχει ξεκαθαριστεί δια παντός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που μετακινήθηκαν έως τη 15η Μαρτίου 2017 από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη δεν θα επιστραφούν.
 Όσοι όμως λίγοι έκτοτε εισήλθαν στη χώρα και επιλέγουν να μετακινηθούν παράτυπα -εκτός δηλαδή των προβλεπόμενων διαδικασιών της μετεγκατάστασης και της οικογενειακής επανένωσης- είναι υποψήφιοι προς επιστροφή υπό προϋποθέσεις και σε κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής.
Η Γερμανία, όπως αναφέρει,  έχει μετεγκαταστήσει 3.712 πρόσφυγες μόνο από την Ελλάδα και έχει επιπλέον έχει δεχτεί πολλούς στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης.
Σημειώνει ότι έχει αιτηθεί την επιστροφή μόλις 392 που έφτασαν εκτός αυτών των νόμιμων διαδικασιών στη Γερμανία και η Ελλάδα έχει απαντήσει θετικά για κάποιες από τις περιπτώσεις  και οι διαδικασίες θα γίνουν βάσει των κανόνων και της συνεργασίας των δυο χωρών.
«Η Γερμανία έχει δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, και το γεγονός ότι τώρα μπορούν να επαναρχίσουν οι μεταφορές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη θέσπιση των βασικών θεσμικών και νομικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα, εκτιμά πως  είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης