Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας: Κρίσιμη η ενεργοποίηση του στρατού στη μάχη κατά των πυρκαγιών – Άδικη η κριτική για ολιγωρία στην αν. Αττική

tags :
Τόσκας: Κρίσιμη η ενεργοποίηση του στρατού στη μάχη κατά των πυρκαγιών – Άδικη η κριτική για ολιγωρία στην αν. Αττική
Θα διερευνηθούν ταχέως όλες οι υποθέσεις που υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό ανέφερε ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη
Την θέση ότι η ενεργοποίηση του στρατού αλλά και των μικρών αεροσκαφών τύπου πετζετέλ ήταν κρίσιμη για να στεφθεί με επιτυχία η μάχη κατά των πύρινων μετώπων ανά την χώρα διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, ο οποίος χαρακτήρισε άδικη την κριτική για ολιγωρία των δυνάμεων πυρόσβεσης στην φωτιά της ανατολικής Αττικής.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο και αναφερόμενος στις ανάγκες ενίσχυσης των μέσων της Πυροσβεστικής ο κ.Τόσκας είπε ότι πρέπει «να διαχωρίσουμε την υπερβολή από την αναγκαιότητα και το ρεαλισμό».
«Υπερβολή ήταν τα 50 ελικόπτερα τα οποία ζήτησε ένας δήμαρχος, ενώ ρεαλισμός είναι να έχουμε αυτά που μπορούμε, σύμφωνα με τα οικονομικά μας δεδομένα» είπε ο κ.Τόσκας, ο οποίος στο ερώτημα εάν τα έχουμε, απάντησε αρνητικά.
«Θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί στα χρόνια των "παχιών αγελάδων" τα αεροσκάφη που χρονολογούνται από το 1973.
Και τα "καινούργια" είναι από το 2000-2001.
Δεν ξυπνάει κάποιος ένα πρωί, ειδικά σε συνθήκες λιτότητας και ξεκινά να αντικαταστήσει τα αεροπλάνα.
Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει ενεργή γραμμή παραγωγής πυροσβεστικών αεροπλάνων στον κόσμο αυτή τη στιγμή, όλοι κοιτάζουν με πατέντες διαδοχικά να ανανεώσουν και ενεργοποιήσουν κάποια πράγματα» είπε ο κ.Τόσκας, αναφέροντας πως ήταν κρίσιμη η ενεργοποίηση του στρατού και των πετζετέλ.
«Εμείς ενεργοποιήσαμε στρατιωτικά ελικόπτερα, τα Chinook, πέρυσι μικρό αριθμό, φέτος είναι έξι.
Επίσης, τα μικρά αεροσκάφη «πετζετέλ» που ήταν απαξιωμένα, συντηρήθηκαν επί δικής μας διακυβέρνησης.
Αυτά χρησιμοποιούνται στην αρχική επίθεση στη φωτιά.
Για αυτό με πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών φέτος η έκταση που έχει καεί είναι μικρή, επειδή υπάρχει γρήγορη επέμβαση» τόνισε ο υπουργός, αναφέροντας πως «για το επόμενο καλοκαίρι, από τώρα σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε στόλο με περισσότερα στρατιωτικά αεροσκάφη και χρησιμοποίηση "πατεντών" όπως κάνουν και σε πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
«Οι πυρκαγιές δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι οι κλιματολογικές αλλαγές στην Ευρώπη θα είναι σημαντικές και θα χρειαστούν περισσότερα μέσα και άλλη αντιμετώπιση.
Προσπαθούμε και σχεδιάζουμε από τώρα» είπε ο κ.Τόσκας απορρίπτοντας την κριτική περί ολιγωρίας στην φωτιά της ανατολικής Αττικής.
Απαντώντας στα περί έλλειψης συντονισμού στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι «η άδικη κριτική ξεκινάει από το ότι - όπως λένε – άργησαν, καθυστέρησαν να επέμβουν τα μέσα».
«Σύμφωνα με το ημερολόγιο της Πυροσβεστικής, στις 16.16 αναφέρεται η φωτιά στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής, στις 16.35 επενέβη το πρώτο και το δεύτερο όχημα, στις 16.39 απογειώνεται το πρώτο ελικόπτερο και στις 16.59 απογειώνεται το δεύτερο ελικόπτερο.
Όταν επεμβαίνουν σε τόσο μικρό χρόνο τα μέσα, παγκόσμια δεν θα βρεθεί κάποιος να πει ότι επεμβαίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μικρότερο χρόνο.
Αν με ρωτήσετε τι μπορεί να υπάρχει σε μικρότερο χρόνων των 20 λεπτών, μπορούν να υπάρχουν τα μέσα των Δήμων.
Εκεί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, από τους Δήμους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχουν μέσα που να επεμβαίνουν σε χρόνο μικρότερο των 20 λεπτών» είπε ο κ.Τόσκας, αναφέροντας πως έδωσε εντολή για ταχεία διερεύνηση των υποθέσεων εμπρησμού.
Για τις αιτίες του κύματος πυρκαγιών, ο κ.Τόσκας είπε ότι «μακριά από συνωμοσιολογικά σενάρια, υπάρχουν πάρα πολλές προσπάθειες από εμπρηστές, έχουν συλληφθεί κάποιοι και προσαχθεί στη Δικαιοσύνη».
«Στη Ζάκυνθο υπήρξαν 24 φωτιές την ίδια ημέρα και στην Αττική Ιούλιο και Αύγουστο είχαμε 21 προσπάθειες εμπρησμού, δεν λέω συντονισμένες, υπό ενιαίο σχέδιο.
Φυσικά μας προβληματίζουν» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος υποστήριξε πως έχει «δώσει εντολή οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ να επικεντρωθούν στην εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων».
«Μπορεί να είναι από τον απλό οικοπεδοφάγο ή τον πυρομανή, μέχρι όποιους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δάση» τόνισε ο κ.Τόσκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης