Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Στόχος μας είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει στο 100% δασικούς χάρτες

Φάμελλος: Στόχος μας είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει στο 100% δασικούς χάρτες
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν από τις Διευθύνσεις Αναδασώσεων οι μελέτες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων
«Στόχος μας είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει στο 100% δασικούς χάρτες και να προχωρήσει απρόσκοπτα και η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαβεβαίωσε ότι ούτε μία μέρα δεν θα καθυστερήσουν οι δασικοί χάρτες εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική και μάλιστα, αυτό θα γίνει κανονικά το φθινόπωρο, όπως είχε προγραμματιστεί, υπογραμμίζοντας πως «πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και του δάσους.
Και αυτό αφορά όλες τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, σε όλη την Ελλάδα».
«Στην Ανατολική Αττική, που θα αναρτούσαμε τους χάρτες το φθινόπωρο, αυτό θα γίνει κανονικά και έχω δώσει ήδη εντολή στις Δασικές Υπηρεσίες να περιλάβουν στην ανάρτηση και την αναδασωτέα έκταση της πρόσφατης πυρκαγιάς.
Και αυτό θα γίνει επίσης το φθινόπωρο χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισε.
Οι Δασικοί Χάρτες, σημείωσε χαρακτηριστικά  ότι «προχωράνε, όπως δεν προχώρησαν ποτέ στο παρελθόν.
Έχουμε αναρτημένο δασικό χάρτη στο 35% της χώρας, το φθινόπωρο θα αναρτηθούν χάρτες σε ένα 17% της χώρας, ενώ ήδη τρέχει η προκήρυξη για το υπόλοιπο της χώρας.
Έχουμε ολοκληρώσει ένα πακέτο μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες μέσω έκδοσης τριών νόμων, πολυάριθμων Υπουργικών Αποφάσεων, ΚΥΑ και εγκυκλίων, που αφορούν τη διαδικασία αντιρρήσεων επί του χάρτη, πρόδηλων λαθών, αιτήσεων εξαγοράς ή χρήσης δασικών εκτάσεων, εξαίρεσης από την αναδάσωση και άλλων εργαλείων.
Μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος και δίνοντας και τον απαραίτητο χρόνο, που φτάνει πλέον στους 8 μήνες ανάρτησης.
Στόχος μας είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει στο 100% δασικούς χάρτες και να προχωρήσει απρόσκοπτα και η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου».
Επιπλέον, όπως είπε, στόχος είναι «στο τέλος Οκτωβρίου να έχουμε έτοιμες τις μελέτες για την τεχνητή αναδάσωση στις περιοχές που το οικοσύστημα της Ανατολικής Αττικής θέλει στήριξη».
Σημείωσε ότι λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων και πυρόπληκτων περιοχών, ταυτόχρονα αξιολογούν το πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, ενώ σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, οι περιοχές αυτές κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες.
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν από τις Διευθύνσεις Αναδασώσεων οι μελέτες για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, με ενίσχυση και υποστήριξη της φυσικής αναδάσωσης, αλλά και με σχεδιασμό και οργάνωση αναδασώσεων, με συγκεκριμένο πλαίσιο αλλά και ενδημικά, ξηρανθεκτικά είδη της πατρίδας μας, που είναι περισσότερο ανθεκτικά στη φωτιά.
Παράλληλα,  θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της βλάστησης, μέσω της έκδοσης Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων βοσκής, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητοι περιορισμοί στην διεξαγωγή λοιπών υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως η θήρα.
Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους θα προγραμματιστεί η διάνοιξη αντιπυρικών λωρίδων και τις υποδομές πυροφυλακίων, υδατοδεξαμενών, κρουνών στις πυρόπληκτες δασικές εκτάσεις.
Ο ίδιος ανέφερε πως «οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να ασχολούνται με τη διαχείριση του δάσους και όχι με πράξεις χαρακτηρισμού και βεβαιώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν οι δασικοί χάρτες, που θα μας λύσουν χρόνια προβλήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, σε σύνολο 120 δήμων που βρίσκονται υπό ανάρτηση, παραμένουν ακόμα 12 Δήμοι που δεν έχουν υποβάλλει τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες και είναι οι εξής: Γορτυνίας, Νότιας Κυνουρίας, Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νότιου Πηλίου, Σκοπέλου, Πύλου ?Νέστορος, Σιθωνίας και Χίου.
 Ακόμη, το φθινόπωρο, μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ξεκινά και η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις.
«Μιας πραγματικότητας που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες δεν τόλμησαν και δεν ήθελαν ποτέ να λύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα, που «έκρυβαν κάτω από το χαλί».
Κάτι που ακόμα δεν τολμούν, εφόσον στην πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για τις 6 θέσεις δασικής πολιτικής, και πάλι δεν τόλμησε, μιας και δεν βρήκε χώρο να γράψει μια γραμμή, να πει κάτι για τους δασικούς χάρτες.
Και ας το ζητάει το Σύνταγμα από το 1975.
Έχουμε ήδη κάνει πολλές ρυθμίσεις στη δασική πολιτική.
Όλες με στόχο να ολοκληρωθούν οι χάρτες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος «δώσαμε πολλές λύσεις για την τακτοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δεν έχουν οικολογικό αντίκτυπο. Αλλά δεν θα ανοίξει κανένα παράθυρο για οικοπεδοποίηση.
Αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα περιορίσουν και θα επιβουλευθούν τη δημόσια δασική περιουσία, αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι μοιάζουμε έστω και λίγο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χτύπησαν λάθος πόρτα.
Η άμεση κήρυξη μιας περιοχής ως αναδασωτέας διατηρεί το κοινό μας κεφάλαιο που λέγεται δάσος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης