Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναστασιάδης: ΗΠΑ και Μ. Βρετανία να πάρουν θέση για τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα

Αναστασιάδης: ΗΠΑ και Μ. Βρετανία να πάρουν θέση για τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα
Θα δέχονταν τα πολιτικά τους συστήματα μια οποιαδήποτε άλλη χώρα να εγγυηθεί την ασφάλεια τους διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου
Να πάρουν σαφή θέση για το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανία ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων ο κ. Αναστασιάδης, απευθυνόμενος σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία αλλά και στη Γερμανία που όπως είπε  «μας συμβουλεύουν, και θέλουν να μας βοηθήσουν», έθεσε τα εξής ερωτήματα.
Είναι δυνατόν ποτέ να ζητάς την κατανόηση, την αποδοχή από εκείνον που δέχθηκε την εισβολή να έχει ως εγγυητή τον εισβολέα;
Ποια είναι η συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου;» είπε ο κ.Αναστασιάδης, ο οποίος αναφερόμενος αποκλειστικά στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ, διερωτήθηκε εάν θα δέχονταν στα δικά τους πολιτικά συστήματα για να ληφθεί μια απόφαση να χρειάζεται και η σύμφωνος γνώμη μιας εκ των πολιτειών στην περίπτωση της Αμερικής ή της Σκοτίας για την περίπτωση της Βρετανίας, και εάν οι χώρες αυτές θα δέχονταν οποιαδήποτε άλλη χώρα, ή την Τουρκία, να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
«Η Κύπρος πρέπει επιτέλους να γίνει ξανά ένα ομαλό κράτος, μακριά από τις όποιες παρεμβάσεις τρίτων,» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν, «αρκεί να μη μετατρέπονται σε όργανα εξυπηρέτησης τρίτων».
Επιπλέον, υποστήριξε πως όσο παραμένει στο τραπέζι η τουρκική απαίτηση για διατήρηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων,  δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης