Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πονοκέφαλος για Τσίπρα αλλά και για Μητσοτάκη μια δυναμική επανεμφάνιση της Κεντροαριστεράς

Πονοκέφαλος για Τσίπρα αλλά και για Μητσοτάκη μια δυναμική επανεμφάνιση της Κεντροαριστεράς
Σήμερα (23/8) ο Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του νέου φορέα
Σε έναν ακόμα «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για τον Αλέξη Τσίπρα οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μια και είναι προφανές πως σε περίπτωση που το εγχείρημα πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί νέες μεγάλες πιέσεις.
Μια και θα χάσει εκείνους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους και προσέλκυσε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ψηφοφόροι όμως, μεγάλο μέρος των οποίων σήμερα παραμένει μετέωρο, τηρώντας στάση αναμονής για το τι θα πράξει στις επόμενες εκλογές.
Μια και αφενός είναι δυσαρεστημένοι από το ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου δεν πείθονται από την πολιτική πρόταση της ΝΔ του κ.Μητσοτάκη.
Είναι αυτοί που περιμένουν να δουν αφενός αν η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει κάτι θετικό και ουσιαστικό απέναντι στην κρίση και αφετέρου τι θα συμβεί με το νέο εγχείρημα στην Κεντροαριστερά.
Είναι αυτή η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, την οποία «κοιτά» με προσοχή και η ΝΔ, καθώς τυχόν «διαρροές» προς τα δεξιά είναι αυτές (ενδεχομένως και οι μόνες) που μπορούν να φέρουν το κόμμα του κ.Μητσοτάκη πιο κοντά στο διακαή στόχο της αυτοδυναμίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η πιο κρίσιμη παράμετρος και συνάμα ερώτημα είναι εάν αυτή η προσπάθεια στην πολύπαθη τα τελευταία χρόνια Κεντροαριστερά θα καταφέρει να αποκτήσει δυναμική.
Και σε αυτό θα συντείνουν τόσο το πώς θα «τρέξουν» οι διαδικασίες για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα καθώς και ποιοι θα είναι υποψήφιοι.
Ήδη η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Καμίνης έχουν ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν την αρχηγία.
Σήμερα (Τετάρτη 22/8) αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητα και τις θέσεις του και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σε σκέψεις να βάλει υποψηφιότητα είναι και ο μέχρι σήμερα διστακτικός για το όλο εγχείρημα, Σταύρος Θεοδωράκης.
Είναι προφανές πως αν Το Ποτάμι (και παρά την περιορισμένη δυναμική του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), συμμετάσχει στο νέο φορέα, συμπαρασύροντας ενδεχομένως και την Ώρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, θα έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για τη δυναμική επανεμφάνιση των κεντροαριστερών και κεντρώων πολιτικών δυνάμεων στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Καθώς ενωμένες οι σημερινές κατακερματισμένες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς είναι αρκετά πιθανό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσουν την εναπομείνασα εκλογική τους βάση, και όχι μόνο.
Βέβαια είναι πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Από το πώς θα γίνουν οι εκλογές, τι μορφή θα έχει ο νέος φορέας και εάν θα κληρονομήσει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ μέχρι ποια θα είναι η πολιτική πρόταση του νέου κόμματος και η θέση του μετεκλογικά απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Καθώς και αν μετά τις διεργασίες, όλοι οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν ενωμένοι υπό την κοινή στέγη.
Πρόκειται για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που και αυτά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν η ενιαία πλέον Κεντροαριστερά μπορεί να γίνει ελκυστική στους ψηφοφόρους.
Το εάν θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών θα φανεί μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες το αργότερο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων που και δυσαρεστημένος από το ΣΥΡΙΖΑ είναι και από την πολιτική πρόταση της ΝΔ δεν πείθεται.
Και που αναζητά πολιτική έκφραση.
Αυτούς καλείται να κερδίσει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης