Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Πενταπλασιάστηκαν στο 1 δις ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο 7μηνο του 2017

Χαρίτσης: Πενταπλασιάστηκαν στο 1 δις ευρώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο 7μηνο του 2017
Στην αγορά θα πέσουν άλλα 5,6 δις ευρώ μέσω του πακέτου Juncker και της ΕΤΕπ είπε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών
Την θέση ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκαν το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 όταν πέρσι ήταν μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης.
«Οι ξένοι επενδυτές έφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο επτάμηνο, όταν πέρυσι ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ, την ώρα που μέσω πακέτου Juncker και συνεργασιών με την ΕΤΕπ πέφτουν στην αγορά ακόμη 5,6 δισ. ευρώ» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι είχαμε μερικές πολύ θετικές εξελίξεις (κλείσιμο β΄ αξιολόγησης, αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές) διαμόρφωσε ένα περιβάλλον που ευνοεί και την προσέλκυση επενδύσεων, σε όλα τα επίπεδα (τόσο από το εξωτερικό όσο και από τις εγχώριες δυνάμεις)».
«Η αποεπένδυση που υπέστη η ελληνική οικονομία την περίοδο 2010-2015 ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη για δυτική χώρα σε καιρό ειρήνης.
Σήμερα, ωστόσο, τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν ισχυρές τάσεις ανάκαμψης.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών και έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο (την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ήταν λίγο πάνω από 200 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 150 εκατ. ευρώ).
Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά .
Είναι πολύ σημαντικό το επενδυτικό κύμα που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα να συνοδευτεί και με συγκεκριμένες πολιτικές προστασίας της εργασίας που θα ενισχύουν τη λογική της δίκαιης ανάπτυξης, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που εισάγεται σήμερα στη Βουλή» είπε ο κ.Χαρίτσης., τονίζοντας ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της ΕΕ ως προς την απορρόφηση πόρων».
Όσον αφορά το πακέτο Juncker, ο κ.Χαρίτσης είπε ότι «η ελληνική προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς, έχουμε ήδη έργα που έχουν προχωρήσει σε συμβασιοποίηση ύψους 3,7 δισ. ευρώ, μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή».
«Υπάρχουν και εν εξελίξει σχέδια που θα ολοκληρωθούν το προσεχές Φθινόπωρο.
Ο στόχος που έχει τεθεί από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ως το τέλος του χρόνου να υπάρχει συμφωνία για συμβασιοποιήσεις άνω των 5 δισ. ευρώ.
Μιλάμε για πάρα πολύ σημαντικές ενέσεις ρευστότητας και πιο στοχευμένες, για κάλυψη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών κενών όπως π.χ. η συμφωνία του Μαΐου με την ΕΤΕπ για τη δημιουργία νέου εργαλείου ενίσχυσης εξαγωγικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παροχή εγγυοδοσίας για να δανειοδοτηθούν με πιο συμφέροντες όρους.
Επίσης, συγκεκριμένα έργα υποδομών όπως π.χ. η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, έργα πολύ σημαντικά που χρονίζουν» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «πέραν αυτών των επενδύσεων μέσω του πακέτου Γιούνκερ υπάρχουν και απευθείας συνεργασίες με την ΕΤΕπ.
«Εντός του Φθινοπώρου υπογράφεται το νέο Ταμείο Υποδομών με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ που έχει πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις.
Τρεις πολύ σημαντικές είναι η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, η δημιουργία μικρών τουριστικών υποδομών σε όλη τη χώρα και κυρίως στα νησιά και η δημιουργία ολοκληρωμένων επιχειρηματικών πάρκων» ανέφερε ο κ.Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης