Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Τα μέλη της ΕΕ να επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση

Αβραμόπουλος: Τα μέλη της ΕΕ να επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση
Άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον των κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση
Μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση ολιστικής διαχείρισης της μετανάστευσης και των εξωτερικών μας συνόρων, και όχι μόνο αντιμετώπισης της κρίσης”, υπογράμμισε σήμερα (6/9) σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ εξήρε εκ νέου την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα δύο προηγούμενη χρόνια.
Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον των κρατών-μελών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, αν και επέμεινε στο προσκλητήριο συνεργασίας προς όλα τα κράτη-μέλη.
“Στην Ιταλία για παράδειγμα, οι αφίξεις φέτος τον Αύγουστο παρουσιάζουν μείωση κατά 81%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι.
Επίσης, υπάρχει μείωση 66% κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου αυτό το καλοκαίρι.
Αυτό δείχνει τον θετικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών μας κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων, πρωτίστως, τις αρχές της Λιβύης και του Νίγηρα.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση κατά, περίπου, 97% μετά την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Έχουμε διαπιστώσει μια ελαφρά αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο αυτή η τάση δεν έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις συνήθεις εποχικές μεταβολές, όπως πέρυσι το καλοκαίρι.
Φυσικά παραμένουμε σε εγρήγορση”, υπογράμμισε ο Έλληνας Επίτροπος χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία συνέχισης εφαρμογής της κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
Αναφερόμενος στη σημασία των επανεγκαταστάσεων, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι μέχρι στιγμής η Ε.Ε. έχει επανεγκαταστήσει περισσότερους από 22.500 ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
“Πρόκειται για σημαντική αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποδεικνύει την αξία και την επιτυχία των κοινών ευρωπαϊκών προσπαθειών”, είπε ο Επίτροπος.
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε εκτενώς και στην επιστολή που απέστειλε προς όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τηρήσουν τις κοινά ανειλημμένες δεσμεύσεις τους.
“Με πρόσφατη επιστολή μου προς όλα τα Κράτη Μέλη, τα ενθαρρύνω να συνεχίσουν και να γίνουν ακόμα πιο φιλόδοξα σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, καθώς και να εστιάσουν περισσότερο στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της Διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Σουδάν”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος στάθηκε σε δύο ακόμα σημεία: την πρόοδο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με βασικό όπλο τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, οι οποία με δύο νέες επιχειρήσεις παρέχει υποστήριξη στην Ισπανία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεοσγείου, αλλά την πρόοδο στις επιστροφές, μιας και από τις αρχές του έτους, 8.608 παράτυποι διαμένοντες, υπήκοοι τρίτων κρατών, έχουν επιστραφεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
“Η προσέγγισή μας για την αξιοποίηση όλων αυτών των εργαλείων, συλλογικά ως Ένωση, παρουσιάζει σαφή αποτελέσματα στον τομέα αυτής της συνεργασίας και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Πρέπει να είμαστε περισσότερο τολμηροί και να δημιουργήσουμε συλλογικά ένα Ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Επανερχόμενος στο ζητημα των μετεγκαταστάσεων, υπογράμμισε ότι έχουμε φθάσει στον μέσο όρο των 2.300 μετεγκαταστάσεων κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 28.000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα.
“Ωστόσο, υφίσταται η παρανόηση ότι τα κράτη μέλη ήταν υποχρεωμένα να έχουν μετεγκαταστήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 100.000 άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Καθώς όμως, με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, έχουν μειωθεί κατά 97% οι παράτυπες ροές προς την Ελλάδα και η πλειοψηφία των μεταναστών που φθάνει στην Ιταλία δεν είναι επιλέξιμη, στην πραγματικότητα, ο αριθμός των ατόμων προς μετεγκατάσταση έχει μειωθεί σημαντικά.
Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αρκετές ακόμα χιλιάδες επιλέξιμα προς μετεγκατάσταση άτομα, στην Ελλάδα και κυρίως την Ιταλία, θα έχουν αφιχθεί πριν την 26η Σεπτεμβρίου.
Η συγκεκριμένη υποχρέωση των Κρατών Μελών δεν σταματάει μετά από αυτή την ημερομηνία”, σημείωσε ο Έλληνας Επίτροπος.
“Θέλω να είμαι σαφής. Η επιτυχία στον τομέα της μετεγκατάστασης θα πρέπει να κριθεί σύμφωνα με το αν τα κράτη μέλη θα μετεγκαταστήσουν όλους όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα έκρινε ότι, πρώτον, υπήρχε πράγματι μια έκτακτη κατάσταση που χαρακτηρίστηκε από τη ξαφνική εισροή εκτοπισμένων ατόμων προς την Ευρώπη, και δεύτερον, ότι τα μέτρα που προτείναμε μέσω της μετεγκατάστασης είναι κατάλληλα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, δηλαδή να υποστηριχθούν η Ελλάδα και η Ιταλία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης”, τόνισε με νόημα ο κ. Αβραμόπουλος.
“Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο.
Όλα τα Κράτη Μέλη πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στο πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση.
Τα τελευταία δυο χρόνια, υπήρξε κάποια κριτική και σκεπτικισμός ως προς το σύνολο της μεταναστευτικής μας πολιτικής.
Σήμερα όμως πρέπει να δούμε τα σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα της συλλογικής και κοινής πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της μετανάστευσης.
Απευθύνω έκκληση προς όλα τα Κράτη Μέλη και όλους τους εταίρους μας να συνεχίζουν να έχουν αποτελέσματα, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων μας, της παροχής προστασίας στους πιο ευάλωτους, και του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών.
Γιατί αυτή είναι η αλληλεγγύη στην πράξη”, κατέληξε στη βασική του τοποθέτηση ο κ. Αβραμόπουλος.
Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να ερμηνευθεί ως αφορμή για τα κράτη-μέλη να συνεργασθούν και να δείξουν αλληλεγγύη.
“Όπως έχω επαναλάβει, η πόρτα είναι πάντα ανοικτή και πρέπει όλα τα Κράτη Μέλη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Πρέπει όμως να είμαστε ξεκάθαροι. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να δείξουν αλληλεγγύη γιατί τώρα την έχουν ανάγκη κάποια άλλα κράτη μέλη.
Αν τα κράτη μέλη που δεν έχουν πραγματοποιήσει μετεγκαταστάσεις καθόλου ή για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αλλάξουν τη στάση τους τις επόμενες εβδομάδες, θα εξετάσουμε το τελευταίο βήμα που προβλέπεται στη διαδικασία επί παραβάσει: την παραπομπή της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Όσον αφορά, δε, ερώτηση για τις επικρίσεις του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε “πολιτική” την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι “στα ευρωπαϊκά κράτη-δικαίου, οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι”.
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πληροφοριών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν, μέσω ενός λαϊκίστικου λόγου, να συνδέσουν τη μετανάστευση με την τρομοκρατία.
“Όπως είπα και στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, η Εθνική Ασφάλεια αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Αυτό ορίζεται με σαφήνεια στις Συνθήκες.
Υπάρχουν πολλά μέσα, δυνατότητες και εργαλεία στη διάθεση των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, τα οποία παρέχουν το πλαίσιο για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Όλον αυτόν τον καιρό ενώ προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, γιατί αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θα κατορθώσουμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, το αποκαλούμενο βαθύ κράτος ακόμα ανθίσταται.
Οι δικές μας όμως πρωτοβουλίες αποβλέπουν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας, γιατί όπως γνωρίζετε κάποιες από τις δραματικές στιγμές που ζήσαμε στην Ευρώπη, απέδειξαν ότι εάν είχε προηγηθεί μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών ενδεχομένως κάποια από αυτά τα περιστατικά να είχαν αποφευχθεί”, σημείωσε ο Έλληνας Επίτροπος.
Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας με τα κράτη-μέλη.
“Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε την προσοχή μας κυρίως στην περαιτέρω ανάπτυξη των μέσων που διαθέτουμε.
Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί έχουν αναβαθμιστεί και παρέχουν πολύ πιο ουσιαστικές υπηρεσίες στα κράτη μέλη και έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία για την οποία μίλησα. Στο μέλλον όμως, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε, δεδομένης και της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει, να κάνουμε ένα πιο θαρραλέο και φιλόδοξο βήμα μπροστά, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πληροφοριών.”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
“Θυμόσαστε ότι εντελώς αυθόρμητα πριν από δυο χρόνια είχα κάνει μια τέτοια δήλωση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από κάποια Κράτη Μέλη. Από τότε όμως μέχρι τώρα έχουν συμβεί πολλά.
Και όπως σας είπα πριν, πολλά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαμε εγκαταστήσει καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας.
Η Επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή να καλλιεργήσει καλύτερες και αποτελεσματικότερες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη με σκοπό να παρέχει περισσότερη ασφάλεια και προστασία στους πολίτες, κατέληξε σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας Επίτροπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης