Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης για την Eldorado μετά τον διεθνή αντίκτυπο

tags :
Επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης για την Eldorado μετά τον διεθνή αντίκτυπο
Η κυβέρνηση παραμένει στη γραμμή "θέλουμε την επένδυση αν είναι φιλική προς το περιβάλλον", ενώ κατηγορεί την εταιρία πως προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα
Να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η απόφαση τη Eldorado να αναστείλει μέχρι νεοτέρα την επένδυση στις Σκουριές επιχείρησε η κυβέρνηση με τον Υπουργείο Ενέργειας αλλά και το Μαξίμου να φωνάζουν δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και ξένους ανταποκριτές για να εξηγήσουν τα... ανεξήγητα.
Η επιχείριση της κυβερνητικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης ξεκίνησε με πρόσκληση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη στους εξειδικευμένους συντάκτες με στόχο να εξηγήσει πως και γιατί έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το οριακό σημείο.
Χθες (12/9) το απόγευμα και μετά το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων από τον ξένο τύπο η πρόσκληση επεκτάθηκε με τν Γιώργο Σταθάκη και τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να καλούν τους ανταποκριτές ξένου τύπου σε νέα ενημέρωση για την υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθαν 15 ανταποκριτές και για πάνω από δυο ώρες ενημερώνονταν από πηγές του υπουργείου Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο καθώς η υπόθεση παίρνει διεθνείς διαστάσεις.
Πηγές του υπουργείου Ενέργειας υπογράμμιζαν πως και οι 18 αποφάσεις του ΣτΕ για τις Σκουριές δεν αφορούν τα επίδικα ζητήματα για τα οποία η υπόθεση παίρνει το δρόμο της διαιτησίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση παραμένει στη γραμμή "θέλουμε την επένδυση αν είναι φιλική προς το περιβάλλον", ενώ κατηγορούν την εταιρία πως προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα.
Ταυτόχρονα πηγές του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξηγούσαν χθες πως θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα η άδεια η οποία θα επιτρέψει τη λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα.
Μάλιστα μεγάλο μέρος της ενημέρωσης αφορούσε τις διαφωνίες που έχουν προηγηθεί με την καναδική εταιρεία και οδήγησαν τελικά στη σημερινή ρήξη με τους κυβερνητικούς παράγοντες να θυμίζουν σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού.
Η άλλη πρόταση της εταιρείας που αφορά τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να κάνει τεχνικό διάλογο με την εταιρία, καθώς είναι ζήτημα απαρέγκλιτης τήρησης εκ μέρους της εταιρείας των συμβατικών της υποχρεώσεων.
Για αυτό το λόγο παρέπεμψαν το θέμα στη διαιτησία της οποίας η γνωμοδότηση είναι δεσμευτική.
Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου που παραπέμπει στη διαιτησία με τις πηγές να αναφέρουν ότι είναι μια νομικά δεσμευτική διαδικασία και όχι δημόσια διαδικασία.
Ο χρόνος ολοκλήρωσης ης διαιτησίας διαρκεί 3 μήνες.
Η διοίκηση της Eldorado, από την πλευρά της υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της πως θα χρησιμοποιήσει και θα εφαρμόσει "τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες".
Από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει πως ζητούν διάλογο για την τεχνολογική μέθοδο που θα εφαρμόσουν και ταυτόχρονα αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί η τεχνολογία!
Κάτι τέτοιο δεν ικανοποιεί, πάντως, την κυβέρνηση η οποία ζητεί την προσφυγή στη διαιτησία επικαλούμενη τις σαφείς προβλέψεις για εφαρμογή της μεθόδου της ακαριαίας τήξης.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης