Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόκκινες κάρτες σε υπουργούς θα δείξει ο Τσίπρας, η απειλή του ανασχηματισμού και το ξεθωριασμένο αφήγημα

Κόκκινες κάρτες σε υπουργούς θα δείξει ο Τσίπρας,  η απειλή του ανασχηματισμού και το ξεθωριασμένο αφήγημα
Δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους υπουργούς να περιορίσουν τις δημόσιες εμφανίσεις
Τις αρρυθμίες και τα… αυτογκόλ της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να διορθώσει ο πρωθυπουργός, με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να μιλούν για δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου στη διαχείριση μια σειράς από ζητήματα που «στραπατσάρουν» όπως χαρακτηριστικά λένε την καλή εικόνα που άφησε η επίσκεψη Macron, αλλά και η ΔΕΘ.
Μάλιστα στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει το πρωί της Δευτέρας (18/9)Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο μεταξύ άλλων θα θέσει ευθέως θέμα απόδοσης αλλά και δημόσιας εικόνας των υπουργών.
Οι ίδιες πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις «άστοχες» όπως τις χαρακτήριζαν δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οποίες συμπληρώθηκαν σε επίπεδο αστοχίας από τον συνάδελφό του Γιάννη Τσιρώνη.
Αντιθέτως, πλήρη και απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει το Μέγαρο Μαξίμου στους χειρισμούς, πολιτικούς και επικοινωνιακούς, στο ζήτημα της επένδυσης στις Σκουριές, με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να μιλούν θετικά για τον τρόπο που «καθάρισε το παιχνίδι» ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.
«Ο μεν Κουρουμπλής βγήκε στα κανάλια και με τις δηλώσεις του για την πετρελαιοκηλίδα και την περιβαλλοντική μόλυνση που προκλήθηκε έστρωσε το χαλί στη Νέα Δημοκρατία, ενώ αντίθετα ο Γιώργος Σταθάκης έδειξε με επιχειρήματα και πειστικότητα ότι η Eldorado Gold θεωρεί τη χώρα αποικία και επιχειρεί με τη στήριξη της ΝΔ να πιέσει την κυβέρνηση» ανέφερε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό θα τραβήξει το αυτί σε αρκετούς υπουργούς επισημαίνοντας με νόημα ότι ήδη το κλίμα θα γίνει ακόμα χειρότερο λόγω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και πως πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί ώστε να μην ανοίγουν άλλα παράπλευρα μέτωπα.
Μάλιστα πηγές δεν αποκλείουν να ζητηθεί από τους υπουργούς να περιορίσουν τις δημόσιες εμφανίσεις του και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν κεντρικά το Μέγαρο Μαξίμου για κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν, ώστε να παίρνουν αρχικά το πράσινο φως αλλά και κατευθυντήρια γραμμή.  
Την ίδια ώρα, εκτός από το εσωτερικό μέτωπο όπου η αντιπαράθεση θα φουντώσει λόγω και της παρουσία τους Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τα μηνύματα από τους δανειστές μόνο θετικά δεν είναι.
Τόσο το ΔΝΤ, όσο και Ευρωπαϊκοί θεσμοί, φαίνεται πως πιέζουν την ελληνική πλευρά σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα με έμφαση στα κόκκινα δάνεια, όσο και στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων από το 2018, καθώς επικαλούνται την τρύπα που ανοίγει στον προϋπολογισμό.
Το κυβερνητικό αφήγημα φαίνεται πως ξεθωριάζει όλο και πιο πολύ σε όλους τους τομείς, καθώς απανωτές είναι οι εμπλοκές και στα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει πως ως επικεφαλής της task force των επενδύσεων θα μπορέσει να ξεπεράσει νομικά ή άλλα κωλύματα.  
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιβάλει «σιγή ασυρμάτου» στους υπουργούς αλλά και στους βουλευτές όσο κρατά η διαπραγμάτευση, ζητώντας να μην υπάρξουν «αυτογκόλ» και αστοχίες που προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση και δίνουν λαβες στους δανειστές που περνούν τα πάντα από κόσκινο.
Μεγάλο όπλο στα χέρια του πρωθυπουργού, προκειμένου να συμμαζέψει τους υπουργούς του, είναι ο επικείμενος ανασχηματισμός.
Και ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμμέσως πλην σαφών δηλώσει στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ ότι και την γ’ αξιολόγηση θα κλείσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σαρωτικό, «δομικό» όπως συνηθίζεται να λέγεται, ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα, αφήνοντας στη θέση τους μόνο όσους αποτελούν το Οικονομικό Επιτελείο.   

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης