Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Αν χρειασθεί είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε τα σύνορα και την κυριαρχία της Πατρίδας

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Αν χρειασθεί είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε τα σύνορα και την κυριαρχία της Πατρίδας
Eπίτιμος Δημότης του Δήμου Βιάννου ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
«Εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε από την Βιάννο Ηρακλείου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνιση του κατά την τελετή ανακήρυξης του ως επιτίμου Δημότη του Δήμου Βιάννου.
Όπως ανέφερε, «το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί μία από ηρωϊκότερες ως προς το φρόνημα και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων, αλλά και τις τραγικότερες ως προς την κατάληξή τους, ιστορίες της Ελληνικής Αντίστασης κατά των Ναζί κατακτητών.
Συνιστά, ταυτοχρόνως, μαύρη σελίδα για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό του 20ου αιώνα, καθώς επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτηρισμό της Ευρώπης σ’ αυτήν την περίοδο ως «Σκοτεινής Ηπείρου», από τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ.
Σήμερα, κατά την 74η επέτειο των τραγικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο διάστημα από 14-16 Σεπτεμβρίου 1943, κλίνουμε όλοι μας ευλαβικά το γόνυ εμπρός στα μνημεία αυτής της ανελέητης σφαγής και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της».
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε  στα τραγικά γεγονότα εκείνων των ημερών και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το Ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά από εκείνο των Καλαβρύτων. Ο
 ακριβής αριθμός των θυμάτων θεωρείται πως είναι 461 άτομα, όμως πολλές πηγές υποστηρίζουν πως ξεπερνάει τα 500.
 Πάνω από 1000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Πήρε δεκαετίες στα περισσότερα χωριά προκειμένου να καταφέρουν να επανέλθουν σε μια κανονικότητα, ενώ όσα χωριά κάηκαν συθέμελα, τελικώς ερήμωσαν».
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ιερής Μνήμης -και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς τους Έλληνες- εντάσσουμε και τις έναντι της Γερμανίας νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής: Όπως έχω επανειλλημένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες.
Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο Δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου.
Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολεκτικώς Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Υπογράμμισε δε, πως «για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής.
Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους.
Είναι δηλαδή δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης