Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Το πολιτικό στίγμα της νέας κεντροαριστεράς να συγκροτηθεί μέσα από την αντιμετώπιση 4 αντιθέσεων

Θεοχαρόπουλος: Το πολιτικό στίγμα της νέας κεντροαριστεράς να συγκροτηθεί μέσα από την αντιμετώπιση 4 αντιθέσεων
"Απαιτούνται βαθιές προοδευτικές αλλαγές και τομές παντού", τόνισε ο Προέδρος της ΔΗΜΑΡ,  Θ. Θεοχαρόπουλος
«Το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της νέας κεντροαριστεράς πρέπει να συγκροτηθεί μέσα από την αντιμετώπιση τεσσάρων επάλληλων αντιθέσεων: προόδου-συντήρησης, εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού, αριστεράς-δεξιάς, ευρωπαϊσμού-αντιευρωπαϊσμού», αναφέρει ο Προέδρος της ΔΗΜΑΡ,  Θ. Θεοχαρόπουλος, σε άρθρο του στη «Νέα Σελίδα» με τίτλο «Νέα Κεντροαριστερά με σαφές στίγμα».
Για να υπερβεί η χώρα την κρίση, όπως σημειώνει, «απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές με τομές που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβασή τους στο πελατειακό σύστημα».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζει ότι «οι πολίτες κουράστηκαν από τον λαϊκισμό και τις υποσχέσεις.
Επιθυμούν λύσεις», αλλά και πως «για να υπερβούμε το επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί ανάμεσα στο μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί κατευθείαν στη ΝΔ και το αντιευρωπαϊκό ρεύμα που οδηγεί σε εθνικολαϊκιστές απαιτούνται προοδευτικές ανατροπές».
Το άρθρο του κ. Θεοχαρόπουλου έχει ως εξής:
"Η χώρα χρειάζεται σήμερα μία σύγχρονη κεντροαριστερά με ανανέωση προσώπων, δομών και πολιτικών πρακτικών, με ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση τόσο από τον δεξιό συντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό όσο και από τον αριστερό λαϊκισμό.
Στο πλαίσιο αυτό η εκλογή επικεφαλής από την βάση μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις αναζωογονητική διαδικασία για την προοδευτική παράταξη.
Οι ανοιχτές διαδικασίες όμως δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων.
 Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι θεμιτές όταν εντάσσονται κάτω από μια συλλογική κοινή προσπάθεια, η οποία δεν σταματά όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής επικεφαλής.
Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες είναι η πρόταση για το αύριο. Χρειάζεται σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.
Απαιτούνται βαθιές προοδευτικές αλλαγές και τομές παντού με το βλέμμα στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.
Για μια νέα προοδευτική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας μακριά από συντηρητικές πολιτικές.
Το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της νέας κεντροαριστεράς πρέπει να συγκροτηθεί μέσα από την αντιμετώπιση τεσσάρων επάλληλων αντιθέσεων: προόδου-συντήρησης, εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού, αριστεράς-δεξιάς, ευρωπαϊσμού-αντιευρωπαϊσμού.
Σε όλες αυτές τις αντιθέσεις δεν μπορεί παρά να παίρνουμε ξεκάθαρη θέση.
Με αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό κόστος.
Για να υπερβεί η χώρα την κρίση απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές με τομές που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβασή τους στο πελατειακό σύστημα. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση.
Τολμηρές αλλαγές στο κράτος, στην δικαιοσύνη, στην λειτουργία της αγοράς, που ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία.
Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Με εξυγίανση και ριζικές αλλαγές, του πολιτικού συστήματος, όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αλλαγή στο τρόπο παροχής της βουλευτικής ασυλίας, η ίση φορολογική αντιμετώπιση των βουλευτών με όλους τους πολίτες, η ύπαρξη ανώτατου ορίου θητειών για συνεχόμενη βουλευτική θητεία, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού – βουλευτή.
Οι πολίτες κουράστηκαν από τον λαϊκισμό και τις υποσχέσεις.
Επιθυμούν λύσεις.
Προοδευτικές λύσεις για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα μεταξύ των γενεών και ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.
Με μείωση και όχι αύξηση των έμμεσων άδικων φόρων.
 Με καταπολέμηση και όχι ανοχή του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Με διαχωρισμό των σχέσεων εκκλησίας – κράτους και δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας.
Αυτές δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητες για μία κεντροαριστερή προοδευτική πολιτική.
Όσοι υποστηρίζουν το να παραμείνουν όλα ως έχουν, ακόμη και όταν ορκίζονται στις αλλαγές, δεν καταλαβαίνουν πως στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνονται δυο ισχυρές αντίθετες δυνάμεις.
Ένας αριθμός συμπολιτών μας καθοδηγείται στην αντιπολίτευσή του από έναν υπεραπλουστευτικό φανατισμό, ενώ ένας άλλος ζει ακόμα με το όνειρο της νίκης κατά των «Ευρωπαίων τοκογλύφων».
Σ’ αυτό το κλίμα, για να υπερβούμε το επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί ανάμεσα στο μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί κατευθείαν στη ΝΔ και το αντιευρωπαϊκό ρεύμα που οδηγεί σε εθνικολαϊκιστές απαιτούνται προοδευτικές ανατροπές.
Μόνο με μία τέτοια λογική μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.
Για τη νέα κεντροαριστερά με την προοδευτική πολιτική στο προσκήνιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης