Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς και ο απροσδόκητος σύμμαχος στο δρόμο προς την κάλπη…

Το μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς και ο απροσδόκητος σύμμαχος στο δρόμο προς την κάλπη…
Να μπει τέλος στα αυτογκόλ και να περάσει συντονισμένα στην αντεπίθεση καλείται η κυβέρνηση
Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς του κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν σαφές.
Πρώτον, να γίνουν στο εξής όλες οι δέουσες κινήσεις που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης (τους ζήτησε έως το Νοέμβριο να έχουν κλείσει τα περισσότερα προαπαιτούμενα) και θα φέρουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση ένα βήμα μπροστά.
Δεύτερον, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στη λειτουργία της κυβέρνησης, να εκλείψουν τα αντιφατικά μηνύματα από τους υπουργούς, και το κυριότερο να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των καθημερινών ζητημάτων χωρίς περαιτέρω ουσιαστικά και επικοινωνιακά «φάουλ».
Τέτοια φάουλ έγιναν πολλά το τελευταίο διάστημα.
Οι αντιδράσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Eldorado, το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό, ακόμα και οι διαρροές από το ΥΠΟΙΚ περί ενδεχόμενων νέων μέτρων το 2018 είναι ενδεικτικά των άτυχων χειρισμών από την πλευρά της κυβέρνησης.
Τα οποία όχι μόνο επισκίασαν το σαφές προβάδισμα που είχε αποκτήσει ο Τσίπρας μετά την επίσκεψη Macron, την ομιλία του στη ΔΕΘ και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, P. Gentiloni στην Κέρκυρα, αλλά επανέφεραν στο προσκήνιο δυσαρέσκεια και καινούρια ερωτηματικά για την ικανότητα της κυβέρνησης.
Ο κ.Τσίπρας γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ούτε πολυτέλεια χρόνου έχει ούτε άλλα περιθώρια για «αυτογκόλ».
Και είναι σαφές ότι ο κ.Τσίπρας δεν έχει την ευχέρεια να τρέχει να προλαβαίνει κάθε άστοχη ενέργεια ή γραφική δήλωση.
Ιδιαίτερα όταν η κοινή γνώμη εξακολουθεί να παραμένει δυσαρεστημένη από τα κυβερνητικά πεπραγμένα και να «ζορίζεται» από την καθημερινότητα.
Ιδιαίτερα όταν ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να κάνει «πολιτική στροφή» και να περνά από την εμμονική κριτική κατά της κυβέρνησης σε ένα θετικό πολιτικό αφήγημα, όπως τουλάχιστον φάνηκε από τις παρεμβάσεις του στη ΔΕΘ.
Ιδιαίτερα όταν η Κεντροαριστερά προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της και να κάνει την πολιτική αντεπίθεση της, η οποία είναι πολύ πιθανό – αν δεν τιναχθεί το εγχείρημα στον αέρα – να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στις σημερινές ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό.
Το στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον κ.Τσίπρα είναι να τρέξουν μπροστά.
Στην πορεία που είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιγράψει τόσο κατά τη συνάντηση του με τον Γάλλο πρόεδρο όσο και με τις ομιλίες του στη ΔΕΘ.
Πρέπει να τρέξει τις επενδύσεις, πρέπει να «σφραγίσει» την ανάπτυξη, πρέπει να κάνει όλα εκείνα τα βήματα που θα τον οδηγήσουν πιο κοντά στο στόχο που έχει θέσει για τον Αύγουστο του 2018, ο οποίος μιλά για μια «καθαρή έξοδο από μνημόνια, επιτροπεία και κρίση».
Παράλληλα όμως πρέπει και οι υπουργοί του, η κυβέρνηση του να είναι αποτελεσματική, να μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, βρίσκοντας τις βέλτιστες λύσεις.
Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο όμως είναι μονόδρομος.
Εάν τα καταφέρει η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να βρει μπροστά της και έναν απροσδόκητο «σύμμαχο», τον οποίο περιέγραψε στην ομιλία του και ο πρωθυπουργός.
Αυτός δεν είναι άλλος από την κούραση, αν όχι απέχθεια που προκαλεί στην κοινή γνώμη η συνεχής, καθημερινή επίθεση ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης και η «αβάντα» στη ΝΔ και στον Κ. Μητσοτάκη.
Γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης Τσίπρα και κατά του κ.Μητσοτάκη.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης