Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρήξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την τροπολογία περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίζουν διάταξη αν διαφωνούν οι ΑΝΕΛ

tags :
Ρήξη ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την τροπολογία περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίζουν διάταξη αν διαφωνούν οι ΑΝΕΛ
Βουλευτής των ΑΝΕΛ και Αντιπρόεδρος της Βουλής έχει ήδη ζητήσει να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία από το νομοσχέδιο
(upd)Νέο ενδοκυβερνητικό ρήγμα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει από …το παράθυρο την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» παρακάμπτοντας με τη μέθοδο της «τροπολογίας» τόσο τις δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου που απέρριψαν το δικαίωμα χρήση του όρου «τουρκική».
Επιπλέον η επίμαχη τροπολογία ανοίγει διάπλατα το παράθυρο η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» να επαναπροσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με στο να της επιτραπεί εν τέλει να αναπροσδιορίζεται με τον όρο «τουρκική».  
Τη στόχευση που εξυπηρετεί η επίμαχη τροπολογία είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Δημοκρατία» το περασμένο Σαββάτο ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και Αντιπρόεδρος της Βουλής έχει ήδη ζητήσει να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία από το νομοσχέδιο το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της συζήτηση στην ολομέλεια το απόγευμα.
Ενδεικτικό είναι ότι εκτός από τους ΑΝΕΛ που δεν το ψηφίζουν, Νέα Δημοκρατία και Ένωση Κεντρώων δε στηρίζουν την τροπολογία, το Ποτάμι αναμένεται να ψηφίσει παρών, με αποτέλεσμα η τροπολογία να διατρέχει τον κίνδυνο να μην ψηφιστεί.
Αυτό γεννά εμμέσως πλην σαφώς θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καλούν ευθέως πλέον την κυβέρνηση μόνο ότι μπορεί να υποστηρίξει η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και πως τούδε και στο εξής σε ότι δεν υπερψηφίζουν οι ΑΝΕΛ -κάνοντας εθνικοπατριωτικό παιχνίδι- δε θα έρχονται τα δύο κόμματα να το υπερψηφίζουν.  
Συγκριμένα η μία από τις τέσσερις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ» παρέχεται η δικονομική δυνατότητα στους νομικο0ύς παραστάτες της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» να καταθέσουν εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα την οριστική αναγνώριση και εφαρμογή της προηγούμενης απόφαση του ΕΔΑΔ.
 Όπως είναι γνωστό, μετά τις δύο απορριπτικές αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε ανώτατο βαθμό η αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική» ένωση προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο παρέκαμψε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και αποφάνθηκε οριστικά υπέρ της αναγνώρισης της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης».
Ωστόσο, η απόφαση του ΕΕΑΔ ουδέποτε έγινε εκτελεστή από την ελληνική πλευρά καθώς κάτι τέτοιο θα αποδομούσε το ιστορικό δεδομένο το οποίο προκύπτει και από τις διεθνείς συνθήκες ότι στην περιοχή της Θράκης υπάρχει μόνον μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. Άλλωστε οι κινήσεις της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής ένωσης Ξάνθης» υποκρύπτουν άλλου είδους σκοπιμότητα.
Επιπλέον, με την επίμαχη τροπολογία ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την νομική αναγνώριση όλων των παράνομων μέχρι σήμερα μειονοτικών συλλόγων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης οι οποίοι θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν νόμιμα τον ορό «Τουρκικός» - «τουρκική»! Ειδικότερα με την τροπολογία προβλέπεται ότι «προστίθενται εδάφια στην παράγραφο 1 του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να χωρεί αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης οριστικής απόφασης ακουσίας δικαιοδοσίας μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία διαπιστώθηκε παραβίαση του δικαιώματος που αφορά τον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Με το άρθρο τίθεται μεταβατική διάταξη.».
Το νομοσχέδιο έχει περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής χωρίς ωστόσο η επίμαχη υπουργική τροπολογία η οποία είναι και εκπρόθεσμη να κινήσει υποψίες για το τι εν τέλει εξυπηρετεί και πως ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα εξωτερικής πολίτικής και εσωτερικής ασφάλειας.  
Το νομοσχέδιο εισέρχεται στην ολομέλεια την Τρίτη και θα ακολουθήσει η ψήφισή του.

«Τουρκική μειονότητα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα βλέπει η Άγκυρα

Την ίδια ώρα η Άγκυρα μιλά ευθέως για τουρκική μειονότητα στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα με την απόφαση της 44ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης που συνήλθε στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού στις 10-11 Ιουλίου.
Η Ισλαμική Διάσκεψη στις αποφάσεις της που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες περιλαμβάνει και ειδική ενότητα που αφορά την «Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα Δυτικής Θράκης » και τον «Μουσουλμανικό Πληθυσμό της Δωδεκάνησου» και ζητά μέτρα και για τους «Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα».

Πρώτη ενημέρωση 12:18 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η απόφαση της Ισλαμικής Διάσκεψης του Ιουλίου



Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης