Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα - Dijsselbloem στην Αθήνα (25/9) με επίκεντρο την αξιολόγηση - Η επιτροπεία και μετά το 2018

Συνάντηση Τσίπρα - Dijsselbloem στην Αθήνα (25/9) με επίκεντρο την αξιολόγηση - Η επιτροπεία και μετά το 2018
O Dijsselbloem θα βρεθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα όπου θα συμμετέχει ως ομιλητής στο Συνέδριο του Economist
Με επίκεντρο το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης έως τα τέλη του 2017 αλλά και με σαφές μήνυμα ότι η επιτροπεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά το 2018 στέλνει ο επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem στο πλαίσιο της συνάντησης που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2017 στις 13:15 στο Μέγαρο Μαξίμου.
O Dijsselbloem θα βρεθεί στις 25/9 στην Αθήνα όπου θα συμμετέχει ως ομιλητής στο Συνέδριο του Economist.
Το πρωί ο επικεφαλής του Eurogroup θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να περάσει και την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου για μια κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

H ατζέντα των συνομιλιών

Oικονομικές πηγές ανέφεραν ότι ο Dijsselbloem αναμένεται να επιμείνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει υπό αυστηρή οικονομική εποπτεία και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα επιμείνει και στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων ενώ φαίνεται πως θα βρίσκεται σε κοινή «πλεύση» με τη γραμμή του ΔΝΤ που εγείρει θέμα αντοχής των ελληνικών τραπεζών ενόψει και των νέων stress tests.
με βάση και την τελευταία του επιστολή σε εταίρους και δανειστές ο Dijsselbloem θα επαναλάβει στον πρωθυπουργό ότι η γρήγορη αξιολόγηση και η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος με τον έλληνα πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο να συμφωνούν διαμηνύοντας ότι για τις όποιες καθυστερήσεις δεν θα ευθύνεται η ελληνική πλευρά.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Dijsselbloem να διασφαλίσει μέσω του θεσμικού του ρόλου ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές και πισωγυρίσματα ή παράλογες αξιώσεις από μερίδα των δανειστών που θα καθυστερήσουν ή ακόμα και θα τινάξουν στον αέρα την αξιολόγηση.
ο πρωθυπουργός αναμένεται να συσχετίσει τις αναφορές του αυτές και με τις εκλογικέ διαδικασίες στο Βερολίνο σημειώνοντας στον Dijsselbloem πως η δίμηνη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για παιχνίδια με το ελληνικό ζήτημα.
Άλλωστε ήδη οι φιλελεύθεροι στη Γερμανία επανέφεραν το ζήτημα του Grexit με την ελληνική κυβέρνηση να μην αποκλείει κάποιοι να επιχειρήσουν να καθυστερήσουν την γ αξιολόγηση εξυπηρετώντας δικούς τους μικροπολιτικούς σκοπούς.
Τέλος, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας εγγυηθεί ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το 905 των προαπαιτούμενων να ζητήσει από τον πρόεδρος του Dijsselbloem να δει θετικά τη ρύθμιση για 100 δόσεις σε εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων καθώς και να συζητήσει μαζί του το Κυπριακό μοντέλο των κόκκινων δανείων όπου ο δανειολήπτης δίνατε να αγοράσει το δάνειοι του στην τιμή των Funds.
Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από όλες τις πλευρές ενώ και ο αρμόδιος υπουργός Δ. Παπαδημητρίου το έχει αποκλείσει μιλώντας στη Βουλή .

Τι διεμήνυσε ο Dijsselbloem
Ξεκάθαρο μήνυμα στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, λέγοντας πως το καθεστώς της επιτροπείας δεν θα ολοκληρωθεί με τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το τρίτο μνημόνιο τονίζει ο Ολλανδός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα» ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα τη Δευτέρα (25/9).
«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο.
Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής» διευκρινίζει ο Dijsselbloem.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ότι ισχύουν όσα αποφασίστηκαν τον Μάιο 2017 και θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο και η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τονίζει την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, πως η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στη χώρα.
Αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία «πηγαίνει καλύτερα», αλλά προσθέτει ότι «προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018».
Εξάλλου, όπως υποστηρίζει η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης