Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλος στα σενάρια «κουτσής» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας βάζουν οι ΑΝΕΛ - Στηρίζουν το ν/σ για την ταυτότητα φύλλου

tags :
Τέλος στα σενάρια «κουτσής» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας βάζουν οι ΑΝΕΛ - Στηρίζουν το ν/σ για την ταυτότητα φύλλου
«Ναι» επί της αρχής από του ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου
«Χέρι - χέρι» μέχρι τέλους και χωρίς κανένα θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα πορευτούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. καθώς στο ζήτημα που προέκυψε με το αν θα στηρίξουν ή όχι το νομοσχέδιο για την «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι ΑΝ.ΕΛ. δια στόματος του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου είπαν «ναι» επί της αρχής.
Στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής καθώς το στήριξαν εκτός από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και το Ποτάμι.
Ωστόσο, όταν το επίμαχο νομοσχέδιο εισέλθει στην ολομέλεια οι ΑΝ.ΕΛ. θα «ψηφίσουν κατά συνείδηση» με τις πληροφορίες του bankingnews.gr να αναφέρουν ότι οι βουλευτές Δημήτρης Καμμένος και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης θα το καταψηφίσουν.
Σε κάθε περίπτωση με αυτά τα δεδομένα το νομοσχέδιο συγκεντρώνει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία χωρίς να δημιουργείται θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην κυβέρνηση.
Μάλιστα ο κ. Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε ότι εφόσον το νομοσχέδιο δεν ανοίγει θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ή ζήτημα γάμου οι ΑΝ.ΕΛ. δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να μην το υποστηρίξουν.
Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις του σε ότι αφορά αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο και κάλεσαν την κυβέρνηση να το ψηφίσει εφόσον η ίδια εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακολουθώντας πιστά τη γραμμή «ότι φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή θα πρέπει να έχει και πλειοψηφία».
Μάλιστα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή τον ρώτησε «έχετε κυβερνητική πλειοψηφία να το ψηφίσετε;».
Ωστόσο ο κ. Καραγκούνης δεν διαφώνησε με την ουσία του νομοσχεδίου.
Αντίθετα ο γαλάζιος βουλευτής Δημήτρης Κυριαζίδης διαφώνησε με το νομοσχέδιο.
Από τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν έλειψαν και οι εντάσεις όπως όταν η Σ. Βούλτεψη από τη Νέα Δημοκρατία, στο άκουσμα ότι οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης φώναξε «ο Πάνος Καμμένος θα αλλάξει ακόμα και φύλλο προκειμένου να μείνει στην καρέκλα, να μείνει υπουργός».
Θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας έθεσαν και ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Θ. Παπαθεοδώρου αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος ο οποίος σημείωσε πως «η θέση μας είναι διατυπωμένη, όπου δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν μπορεί να δώσει στήριξη της, το πλαίσιο λειτουργίας μια κυβέρνησης προϋποθέτει ότι μπορεί να στηρίξει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της».  
Απαντώντας στις εντάσεις και τη ρητορική  περί κυβερνητικής πλειοψηφίας ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ν.Δ. παίζει με το Σύνταγμα και πως θέλει να κρύψει την ακροδεξιά πλευρά της». 
«Ας αφήσουμε τα παιχνίδια με σύνταγμα και τον κανονισμό είναι θέμα αρχής τα ατομικά δικαιότατα» είπε ο κ. Κοντονής.
Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέδειξε τη διχογνωμία και τη διάσταση απόψεων στο γαλάζιο στρατόπεδο καλώντας τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραγκούνη να πει ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος, ρωτώντας μάλιστα εάν συμφωνεί με τα όσα είπε ο κ. Κυριαζίδης.
«Είστε άλλα αντί άλλων ο ένας με τον άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντονής ενώ εμφανής ήταν η αμηχανία ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.  
Το λόγο πήρε και ο πρώην υπουργός κ. Παρασκευόπουλος ς και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν μπορεί να προηγείται η θέση της και η στάση της πριν ολοκληρωθεί η διαβούλευση ενός νομοσχεδίου.
«Αυτό που κάνετε δεν είναι άλλο από το γεγονός να βάζετε την καρέκλα πάνω από την ουσία και την αναγκαιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος
Το Κ.Κ.Ε. δια στόματος του βουλευτή κ. Δελλή εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε δεν παρέχει καμία προστασία και πως παρά την ψήφιση νόμων και τις αλλαγές νομικών εγγράφων οι διακρίσεις παραμένουν».  Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός μιλώντας για τη στάση του Κ.Κ.Ε. είπε χαρακτηριστικά «μου έκανε αλγεινή εντύπωση η τοποθέτηση του Κ.Κ.Ε. από τέτοια νομοσχέδια κρίνεται το κράτος δικαίου».
Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αλλαγή, υπάρχει διόρθωση φύλου» προσθέτοντας ότι «όταν πρόκειται για δικαιώματα μειοψηφιών, είμαστε δίπλα τους».
«Αργήσαμε πολύ εδώ και χρονιά θα έπρεπε να έχουμε υιοθετήσει τις  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ατομικό δικαίωμα είναι αναφαίρετο» είπε ο κ. Αμυράς. Σοβαρές επιφυλάξει διατυπώθηκαν και από την Ένωση Κεντρώων σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές πώς θα  εφαρμοστεί το δικαίωμα διόρθωσης φύλου, και πως δεν αποκλείει να υπάρχουν προθέσεις εξαπάτησης, ή πίεσης για λόγους στρατιωτικής θητείας.
Ως εκ τούτου αναμένεται η Ένωση Κεντρώων να καθορίσει τη στάση της στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια.
Η Χρυσή Αυγή έκανε λόγο για «νομοθετικά εκτρώματα κατά της οικογένειας και θρησκείας που οδηγούν στον έσχατο εκφυλισμό του ανθρώπου». Αύριο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προσέλθουν να τοποθετηθούν οι φορείς αλλά και οργανώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης