Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: To Πολιτικό Συμβούλιο στηρίζει την κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό

ΣΥΡΙΖΑ:  To Πολιτικό Συμβούλιο στηρίζει την κυβέρνηση για να προχωρήσει άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό
Παρέμβαση από το Μαξίμου για την κωλυσιεργία στην επένδυση του Ελληνικού
(upd) To Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να εκκινήσει άμεσα η επένδυση στο Ελληνικό, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση μετά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να πιέσει τις εξελίξεις μετά τη νέα αναβολή της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της.  
Το πολιτικό συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  
Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές  αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  
Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την οποία συγκάλεσε στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας για την επένδυση στο Ελληνικό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν, συγκάλεσε τη συνεδρίαση μετά τη χθεσινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να αναβάλει εκ νέου τη συνεδρίασή του.
Χθες άλλωστε υπήρξε παρέμβαση από το Μαξίμου για την κωλυσιεργία στην επένδυση.
"Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό", αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό.
Νωρίτερα, υπήρξε και νέα κωλυσιεργία στην επένδυση του Ελληνικού, καθώς η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το αρχαιολογικό ζήτημα αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά.
Ως εκ τούτου, η ετυμηγορία αναβάλλεται κατά πλειοψηφία για την επόμενη Τρίτη.
Ειδικότερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε τη διακοπή της συζήτησης του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά», ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)» για την Τρίτη.   
Η αναβολή, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΚΑΣ, μετά από εισήγηση της γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, έγινε προκειμένου να εισαχθεί την ίδια μέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί στη συζήτηση.
Στην εισήγησή της, η κ. Βλαζάκη ανέφερε ότι διερεύνησε «ως προς το νομικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου κατά πόσο το ΚΑΣ μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ή έστω η προσωρινή οριοθέτηση τμήματος της έκτασης που πρόκειται να καλύψει το ΣΟΑ», παραθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
 -Σύμφωνα με το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου «για λόγους ασφαλείας του δικαίου, επιβάλλεται ο σαφής χωρικός καθορισμός των εκτάσεων που τελούν υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων αυτών».
 -Το μνημόνιο έπεται και σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχετικό άρθρο.
 -Η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά «σκοπό έννομου δημόσιου συμφέροντος», κάτι που το ΥΠΠΟ δεν παραβλέπει, «καθώς συνεργάστηκε άψογα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, έχει επωμιστεί την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο».
 -Με την κήρυξη (ή μη) του αρχαιολογικού χώρου, προστατεύεται η επένδυση, ειδάλλως μπορεί να ακολουθήσουν προσφυγές οι οποίες θα την καθυστερήσουν. «Δεν είναι η εξέταση του ΚΑΣ (σ.σ. που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση). Πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου», τόνισε η ίδια.
Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος, Ελένη Σβολοπούλου, ανέφερε ότι νομικά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αν και είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, δήλωσε ότι η κήρυξη (ή μη) θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα αν το αποφάσιζαν τα 3/4 των μελών του Συμβουλίου, κάτι που ωστόσο παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του θέματος στη γραμματεία του ΚΑΣ.
Κάποια από τα μέλη που μειοψήφησαν, θεώρησαν ότι τα δυο θέματα (των χωρικών διατάξεων και της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού) μπορούσαν να συζητηθούν καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία είχαν παρατεθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης