Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Η ΔΕΗ θα σωθεί και πρέπει να σωθεί - Παραπλανητική η εικόνα της ΝΔ

Σταθάκης: Η ΔΕΗ θα σωθεί και πρέπει να σωθεί - Παραπλανητική η εικόνα της ΝΔ
Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκληματική πολιτική που οδηγεί τη ΔΕΗ σε πλήρη κατάρρευση
«Η ΔΕΗ θα σωθεί και πρέπει να σωθεί.
Θα είναι ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματός μας, θα στηρίζει τους εργαζόμενους και θα κάνει κινήσεις προς όφελος των καταναλωτών».
Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τη ΔΕΗ, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εγκληματική πολιτική που οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση την εταιρεία.
Ο πρώτος επερωτών της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε από την πλευρά του ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι λειτουργικές ζημιές της ΔΕΗ να φθάσουν μέχρι τέλος του έτους στα 400 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταθάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εμμένει σε μία καταστροφολογική τακτική και αρνείται να παρουσιάσει τη δική της πρόταση, σημειώνοντας ότι επί διακυβέρνησής της δεν ρύθμισε το μερίδιο της ΔΕΗ για να την προστατεύσει, ενώ είχε δρομολογήσει την πλήρη απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα της ΝΔ και τόνισε ότι παρουσιάζει παραπλανητική εικόνα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της εταιρίας.
Το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά από το 90% θα φτάσει στο 50% και αυτό ήταν αναπόδραστη εξέλιξη του δεύτερου μνημονίου είπε, ενώ απαντώντας στη κριτική για τον ΑΔΜΗΕ, αντέτεινε, ότι αντίθετα από τη πολιτική της ΝΔ που δρομολογούσε την πλήρη ιδιωτικοποίησή του, η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το Δημόσιο το 50% των δικτύων του και το άλλο 50% να δοθεί σε ιδιώτες.
«Η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου, η διατήρηση του δημόσιου ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, αφού πρόκειται για δίκτυα, η διασύνδεση των νησιών με αναβαθμισμένη τεχνολογία και η εξαιρετική αποτίμηση της μετοχής του μόλις εισήχθη στο Χρηματιστήριο, του αποδίδουν θετικό πρόσημο» τόνισε.
Ο κ. Σταθάκης έδωσε ακόμα έμφαση στην προστασία των υδροηλεκτρικών μονάδων, τονίζοντας ότι «είναι κομβικό σημείο στην ενεργειακή αγορά της χώρας και «είναι το πιο κερδοφόρο κομμάτι παραγωγής της ΔΕΗ».
«Η προστασία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι βασική προϋπόθεση. Το στοιχείο της υδροηλεκτροδότησης της ΔΕΗ είναι απαραίτητο, πρέπει να το διατηρήσουμε, δεν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού. Είναι ένα στρατηγικό και απόλυτα ουσιαστικό στοιχείο» ανέφερε.
Ο κ. Σταθάκης μίλησε ακόμα για αναπόδραστη ευρωπαϊκή δέσμευση σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες και πρόσθεσε ότι γίνεται διαπραγμάτευση, ώστε η πώληση να μην θίγει τα συμφέροντα και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
«Υπάρχει σαφής δέσμευση να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε. Θα δείτε ότι θα γίνει ομαλά η διαδικασία και θα φέρει οφέλη στη ΔΕΗ» επεσήμανε.
Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «εμείς επιδιώκουμε μέσα στο νέο στρατηγικό πεδίο, να διατηρήσει το Δημόσιο τον έλεγχο στο μεγαλύτερο κομμάτι της ηλεκτρικής παραγωγής για λόγους ασφαλείας, και για αυτό προσπαθούμε στη διατήρηση του 50%, ως βασικού πυλώνα του ενεργειακού της επιχείρησης».
«Προφανώς θα αναπτυχθεί σε νέους τομείς και πεδία και στη λιανική και στο εμπόριο και με παρουσία στα Βαλκάνια. Αίρεται μια μονοπωλιακή κατάσταση, θα υπάρχουν μεγάλες ανακατατάξεις, αλλά θα εισαχθούν κανόνες και αρχές» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Οι εργαζόμενοι είναι βασική μέριμνά μας. Σε όλους τους τόνους λέμε ότι οι αλλαγές πρέπει να τους διασφαλίζουν.
Όπως έγινε η συμφωνία για ΑΔΜΗΕ το ίδιο θα γίνει και με τη ΔΕΗ. Έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.
Δώστε χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί».
Ακόμα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε, ότι τα καταστροφολογικά σενάρια περί κατάρρευσης της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, πολύ απέχουν από την πραγματικότητα.
Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης της ΔΕΗ «εξωγενείς, μη ελεγχόμενοι παράγοντες, επηρέασαν τη κερδοφορία της, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα παρουσιάσει σημαντική κερδοφορία σε ετήσια βάση και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η όποια μετατόπιση, θα είναι οριακή».
«Υπάρχουν δυσκολίες λόγω προσαρμογής της στα νέα δεδομένα, με μεθολογικό όμως σύστημα θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης