Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λαϊκή Ενότητα: Ούτε σκέψη για περικοπή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Λαϊκή Ενότητα: Ούτε σκέψη για περικοπή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
Όχι στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου
Προ των ευθυνών της φέρνει την Κυβέρνηση η Λαϊκή Ενότητα, για τις οφειλές προς το Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, με αποτέλεσμα να μη διανεμηθούν πανεπιστημιακά συγγράμματα στους φοιτητές, για το χειμερινό εξάμηνο 2017-18.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας:
«Η απόφαση του Σ.Ε.Ε.ΒΙ. (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) αναστέλλει τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές - σπουδαστές για το χειμερινό εξάμηνο 2017-18 ως διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση για τη μη καταβολή οφειλών 3 ακαδημαϊκών εξαμήνων.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές όλης της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι:
• με συνεχείς περικοπές και αυξανόμενο κόστος για σίτιση, στέγαση και μεταφορά στις σχολές
• με ένα σύστημα έκδοσης και διανομής συγγραμμάτων που δεν αποτελεί δημόσια ευθύνη και εξαρτάται από τις επιδιώξεις και τα κέρδη των εκδοτικών οίκων
• και κυρίως, απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση η οποία πλήττει τα δικαιώματά και τις ανάγκες τους
Όπως όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιλέγει τη διαρκή περικοπή των δημόσιων κοινωνικών δαπανών.
Αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των δανειστών και της ΕΕ επιλέγει να κρατά τα έσοδα ώστε να εμφανίζει πλεονάσματα και να διατηρεί απόθεμα εν όψει πιθανής “εξόδου” στις αγορές στο τέλος του παρόντος μνημονιακού προγράμματος (που θα παρουσιάσει ως δήθεν “έξοδο” από τα μνημόνια).
Αφήνοντας όμως έτσι κραυγαλέα κενά στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα.
Αποδεικνύεται και πάλι ότι η ψήφιση και υιοθέτηση των μνημονίων δεν αφήνει απολύτως κανένα χώρο για “παράλληλα” προγράμματα και σημαίνει υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης λογικής.
Η “ανάπτυξη” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σημαίνει νέες μνημονιακές-νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Απέναντι σε όλα αυτά η σπουδάζουσα και φοιτητιώσα νεολαία δεν θα μείνει αδρανής.
Ως νέοι/ες της Λαϊκής Ενότητας καλούμε σε μαζική καταδίκη αυτής της πολιτικής από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.
Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς καθυστέρηση να καλύψει το πάγιο αίτημα για δωρεάν πανεπιστημιακά συγγράμματα.
Η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ συγκλίνουν, όπως φάνηκε και από το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, στη συρρίκνωση του δημόσιου δωρεάν και δημοκρατικού χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
Εμείς θα παλέψουμε ώστε η νεολαία στο πλάι του εργατικού και λαϊκού κινήματος, να ανατρέψει τα σχέδιά τους ανοίγοντας έναν άλλο δρόμο χωρίς μνημόνια και ευρωμονοδρόμους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης