Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

Βούτσης: Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών
Ο ίδιος δεν "θίγει" το δικαίωμα του κάθε πολίτη και κάθε ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού να προβεί σε προσφυγές
Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά τη συζήτηση που είχε σήμερα 6 Οκτωβρίου 2017 με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δηλώνοντας παράλληλα «έξαλλος» επειδή υποβλήθηκαν ενστάσεις προκαταβολικώς.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσφυγών των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών στο ΣτΕ κατά του διαγωνισμού για τις επτά άδειες, εκφράζοντας την κατάπληξή του για το γεγονός ότι «υποβλήθηκαν ενστάσεις προκαταβολικώς» για την αδειοδότηση εκ μέρους του ΕΣΡ των τηλεοπτικών σταθμών.
Δηλώντας "έξαλλος" για την κίνηση αυτή, εξήγησε την τοποθέτηση του:
«Βεβαίως υπάρχει το δικαίωμα του κάθε πολίτη και του κάθε καναλάρχη.
Αυτά όμως είναι πράγματα που απάδουν της δημοκρατικής και της θεσμικής λειτουργίας του τόπου.
Έχουμε ζήσει με αυτήν την ιστορία για δεκαετίες, έχουν υπάρξει αποφάσεις του ΣτΕ εδώ και αρκετά χρόνια που καθιστούσαν εντελώς παράνομο το καθεστώς ακόμα και των διαδοχικών παρατάσεων αδειοδότησης που έδιναν οι κυβερνήσεις.
Εδώ και δύο χρόνια, με την παρούσα κυβέρνηση, δεν υπάρχει καν το καθεστώς, το τυπικό αλλά και άτυπο, παράτασης του στάτους λειτουργίας και εκπομπής και παρόλα αυτά παίζουμε.
Παίζουμε εν ου παικτοίς. Είμαι έξαλλος.
Σας το λέω πάρα πολύ σοβαρά κι ούτε με ενδιαφέρει για ποια κανάλια, πώς , ποιοι καναλάρχες...
Αυτά είναι πράγματα που απάδουν της δημοκρατικής και θεσμικής λειτουργίας του τόπου», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.
Προσέθεσε πως το ΕΣΡ εδώ και ένα χρόνο έχει πάρει στα χέρια του αυτήν τη λειτουργία, έχει προχωρήσει, έχει πει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών σε συνάρτηση και σε συνάφεια με τις γνώμες των πιο έγκυρων ανεξαρτήτων Αρχών της χώρας, ενώ προηγήθηκε κυοφορία ακόμη ενός έτους ώστε να τηρηθούν οι συνταγματικές πρόνοιες και επετεύχθη ευρύτατη πλειοψηφία σχεδόν του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και του δημοκρατικού τόξου.
Όπως επίσης ενημέρωσε ο κ. Βούτσης, σήμερα το πρωί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παρέδωσε την έκθεσή της και ταυτοχρόνως τον ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων με το ΕΣΡ σχετικώς με το φάσμα μετά από τρία ή πέντε χρόνια, «το οποίο ενδεχομένως -όπως είπε- θα έχει κι άλλες δυνατότητες» και «για πολύ λεπτά θέματα, που αφορούν σε φάσμα που μένει ανενεργό για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
«Λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να παίζουμε, το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, και δεν ξέρω ποιοι παίζουνε πια με αυτήν την υπόθεση.
Δεν μπορεί να αφορά κανένα κόμμα αυτή η ιστορία, εννοώ να το πατρονάρει, να το εκπροσωπεί, να το διαμεσολαβεί εδώ πέρα μέσα.
Δεν είναι δυνατόν να ανεχτεί και η Βουλή αυτήν την παράταση, ενώ και το υπουργείο και ο ισχύον νόμος, πόσο μάλλον και το ΕΣΡ, με βάση και την εφαρμογή των περσινών αποφάσεων του ΣτΕ έχουν πάρει όλες τις νόμιμες, θεσμικές με την ευρωπαϊκή τους διάσταση διαδικασίες και προχωράνε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν "θίγει" το δικαίωμα του κάθε πολίτη και κάθε ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού να προβεί σε προσφυγές, ο κ. Βούτσης δήλωσε:
«Βεβαιότατα υπάρχει το δικαίωμα.
Εγώ δεν θίγω αυτό το δικαίωμα.
Θίγω το modus vivendi της δημοκρατικής, θεσμικής εξέλιξης και του δήθεν εκσυγχρονισμού που διάφοροι -ενδεχομένως περιμένοντας η παρούσα κυβέρνηση να είναι παρένθεση, το έχουμε ζήσει τρεις, τέσσερις φορές αυτό κι είναι για γέλια αυτή η ιστορία- ήθελαν να παρατείνουν το τσάμπα».
«Λοιπόν, αυτό το θέμα, έχει κλείσει.
Και έχει κλείσει με απόφαση του συνόλου των δημοκρατικών κομμάτων.
Δεν είναι ότι έχει κλείσει μονομερώς από κάποια ιδεοληψία δικιά μου ή της κυβέρνησης.
Αυτό λοιπόν θα ήθελα να σας το δηλώσω απερίφραστα.
Μπορεί προφανώς κάθε Έλληνας πολίτης και κάθε επιχειρηματίας, μπορεί επίσης το ΣτΕ, μπορούν όλοι να κάνουν και να είναι στους ρόλους τους κι έχουν τα δικαιώματά τους, αλλά και η Βουλή και το πολιτικό σύστημα έχει τα δικά του διακυβεύματα, τις δικές του αντοχές, τα δικά του όρια και δεν είναι δυνατόν να είναι ανεκτή, χωρίς δημόσια κριτική αυτή η ενέργειά τους.
Δεν γίνεται να σιωπούμε απέναντι σε αυτές τις ενέργειες γιατί θα ήταν έλλειψη οποιασδήποτε ευθύνης από την πλευρά μας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και προσέθεσε, καταλήγοντας για το θέμα:
«Δεν μπορεί να υπάρξει και ηγεσία οποιουδήποτε κόμματος που να έχει άλλη γνώμη πάνω σε αυτό το ζήτημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης