Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης
Η Ευρώπη είναι ανοικτή υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι αυτοί που έρχονται στην Ευρώπη ακολουθούν νόμιμες οδούς
Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης υπογράμμισε στην ομιλία του στην επιχειρηματική σύνοδο Ε.Ε.-Ευρασίας-Κίνας που διοργάνωσε ο Economist, με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες από την Ανατολή στη Δύση», ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Ζούμε σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών.
Η αστάθεια που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και οι γειτονικές μας χώρες δεν γνωρίζει σύνορα.
Η αστάθεια αυτή αναγκάζει κάποιους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλεί βία αλλά και προκαλείται από αυτή», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε τον παγκόσμιο χαρακτήρα των σημερινών προκλήσεων. Σημείωσε, δε, ότι η μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή των αξιών.
«Όταν οι πολίτες μας ζουν με την ανασφάλεια, την αστάθεια και το άγνωστο, είναι εύκολο να στρέφονται προς την απομόνωση και την εσωστρέφεια, να απορρίπτουν την παγκοσμιοποίηση, να γκρεμίζουν γέφυρες και να ορθώνουν τείχη, να επηρεάζονται από τα συνθήματα του λαϊκισμού και τη ρητορική του εθνικισμού.
Όποτε συναντώνται ο εθνικισμός με τον λαϊκισμός δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη απειλή για τις κοινωνίες μας», τόνισε με νόημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διαχείρισή της, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατέστησαν εφικτές μόνο όταν «αντί για τείχη, χτίζουμε γέφυρες και ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας».
«Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, αλλά και για την ευημερία των οικονομιών μας και τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
«Μιλάμε συχνά για την Ανατολή και τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο.
Ένας Ευρωπαίος πολίτης, όμως, μπορεί να είναι το ίδιο εκτεθειμένος ή να υποστεί τις ίδιες συνέπειες μιας τρομοκρατικής ή διαδικτυακής επίθεσης με έναν Κινέζο πολίτη. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Οι απαντήσεις μας δεν μπορούν, επομένως, παρά να είναι παγκόσμιες και γι' αυτό έχει καθοριστική σημασία η συνεργασία σε διασυνοριακό επίπεδο», σημείωσε και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη εργάστηκε εντατικά για τη βελτίωση του συντονισμού της δράσης της τόσο στα ζητήματα της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες εταίρους της.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια «Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης όπου θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο όσοι χρήζουν προστασίας», είπε με νόημα και επέμεινε ότι η Ευρώπη δεν μετατρέπεται σε φρούριο.
«Αντίθετα, η Ευρώπη είναι ανοικτή υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι αυτοί που έρχονται στην Ευρώπη ακολουθούν νόμιμες οδούς», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης