Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Πέρασε το επίμαχο άρθρο για την ταυτότητα φύλου από τα 15 έτη με 148 ψήφους παρά το «όχι» των ΑΝΕΛ

tags :
Βουλή: Πέρασε το επίμαχο άρθρο για την ταυτότητα φύλου από τα 15 έτη με 148 ψήφους παρά το «όχι» των ΑΝΕΛ
Η κυβέρνηση πέρασε δια πυρός και σιδήρου αλλά τελικά κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο και το κρίσιμο άρθρο 3
(upd) Δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων μετά από ονομαστική ψηφοφορία έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της  ταυτότητας φύλου, με το κρίσιμο άρθρο 3 που αφορούσε τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, να περνάει με τις ψήφους 148 βουλευτών, παρά το «όχι» των ΑΝΕΛ.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά  κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ που όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ καταψήφισαν κάποιο άρθρο, με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι.
Συνολικά 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.
Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.
Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.
Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν όχι σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν όχι σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ναι σε όλα και παρόν στο άρθρο 3.

Οι διαφοροποιήσεις

Η κυβέρνηση πέρασε δια πυρός και σιδήρου αλλά τελικά κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο.
Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, μέσω επιστολικής ψήφου, ψήφισε «όχι» στο επίμαχο άρθρο 3 για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 έτη και «παρών» στα υπόλοιπα άρθρα και στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ψήφισε «ναι» στην αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.
«Ναι» στην τροπολογία, «όχι» στο άρθρο 3, ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεννιά Γεωργία.
«Ναι» σε όλα αλλά «όχι» στην τροπολογία, ψήφισε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχελογιαννάκης, Κουράκης και Μπόλαρης.
Ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ ψήφισε «ναι» στην τροπολογία, «όχι» στα άρθρα 1-7.
Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «όχι» σε όλα και «ναι» στην τροπολογία.
«Όχι» σε όλα ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.
Η ανεξάρτητη βουλευτής Μάρκου Αικατερίνη ψήφισε  «όχι» σε όλα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, όλο το ενδιαφέρον εστιάζει στο άρθρο 3, δηλαδή στη ρύθμιση που προβλέπει δικαίωμα διόρθωσης φύλου των νέων από 15 ετών και άνω.
Το άρθρο αυτό παραμένει τελείως αβέβαιο αν θα περάσει γεγονός που προσδίδει στην όλη ψηφοφορία ιδιαίτερη πολιτική σημασία, μια και αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων θα καταψηφίσουν.
Οι κυβερνητικοί ΑΝΕΛ έχουν διαμηνύσει και αυτοί ότι δεν το ψηφίζουν, αν και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδης υποστήριξε ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Το Ποτάμι έχει πει ότι θα το ψηφίσει όπως αναμένεται ότι θα πράξουν και οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις που ενδεχομένως να εξελιχθούν σε διαρροές.
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατόπιν συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφάσισε να ψηφίσει παρών, θέση με την οποία διαφοροποιήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος αναμένεται να υπερψηφίσει.
Συνεπώς πρόκειται για μια οριακή ψηφοφορία.
Εάν ψηφίσουν συντεταγμένα οι 144 του ΣΥΡΙΖΑ, οι 6 του Ποταμιού και ο Θ. Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΣΥ τότε θα υπερψηφιστεί το άρθρο 3.
Από την πλευρά της η ΝΔ υποστηρίζει ότι αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ υπάρχει θέμα δεδηλωμένης, τοποθέτηση πάντως που απορρίπτεται με κατηγορηματικό τρόπο από την κυβέρνηση.

Η αντίδραση του Μαξίμου

Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου, σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης.
Τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων.
Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό.
Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου.

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις θέσεις που εξέφρασε.
O Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για πολιτική κυβίστηση, με στόχο να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος του.
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί πριν δύο μήνες ότι θα ψήφιζε επί της αρχής το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι ντροπή ο Μητσοτάκης να εξευτελίζει μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τον κάλεσε να πάρει πίσω αυτήν την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας (αναφερόμενος στο παράδειγμα περί εξωγήινων στο οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης).
Για τα διεμφυλικά παιδιά των 15 ετών που υφίστανται ακραίο bullying, αυτό που προέχει είναι να τους δώσουμε τη νομική αναγνώριση, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.
Ποια υποκρισία αυτές τις δύο ημέρες μας έχει οδηγήσει να συζητάμε με όρους σκοταδισμού και Μεσαίωνα, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανεύθυνο τον πρωθυπουργό.
«Χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να δείξω ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να αλλάξουν φύλο χωρίς επίγνωση συνεπειών.
Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει μια διάγνωση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Δεν υπεκφεύγουμε κε.Τσίπρα, ψηφίστε την πρόταση μας για να συμφωνήσουμε», τόνισε.
Όσον αφορά την απουσία του Πάνου Καμμένου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «και στον Άρη θα πήγαινε ο Καμμένος για να μην είναι παρών στη Βουλή».
Νωρίτερα, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την για προχειρότητα και ανευθυνότητα ως προς το νομοσχέδιο που αφορά την ταυτότητα φύλλου.
«Η κυβέρνηση έφερε άρον άρον το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή.
 Απόπειρα να κρύψει την αποτυχία της σε όλους τους τομείς», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ως ΝΔ την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Είναι κωμικό να έρχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να μας παραδίδουν μαθήματα φιλελευθερισμού», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο που αντιπροτείνει η ΝΔ. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε το ανεύθυνο ν/σ της κυβέρνησής σας, τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει άλλο ένα σόου προοδευτισμού.

Θεοδωράκης: Ψηφίζουμε το ν/σ για την ταυτότητα φύλου και το ηλικιακό όριο των 15

Την θέση ότι οι βουλευτές του Ποταμιού θα ψηφίσουν το ν/σ για την ταυτότητα φύλου και για το ηλικιακό όριο των 15 ετών διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Συζητώντας για τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου να μη σκεφτόμαστε απρόσωπες διατάξεις αλλά τις ζωές ανθρώπων που τους αφορούν.
Να θυμηθούμε ότι η βασική αξία της δημοκρατίας είναι η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας!
Πολίτες που προσδιορίζονται ως trans ταπεινώνονται, στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται.  
Καθήκον μας είναι να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά τους» είπε μιλώντας ο κ.Θεοδωράκης, αναφέροντας πως «η αλλαγή φύλου είναι μια περιπέτεια με πολύ πόνο, είναι όμως και ένας μονόδρομος για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων».
«Όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε» είπε ο κ.Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι «έχουμε καθήκον να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα τους».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού καυτηρίασε τη στάση ιεραρχών της Εκκλησίας, οι οποίοι, όπως είπε, «εκθειάζουν την Χρυσή Αυγή και επιτίθενται στους πολιτικούς για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας, που για 'μενα είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη».
«Η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι η βάση των χριστιανικών διδαχών.
Το κέντρο είναι ο άνθρωπος, όχι οι προκαταλήψεις,τα στερεότυπα, ο φόβος» είπε ο κ.Θεοδωράκης.
Αναφερόμενος στην απόφαση της αντιπολίτευσης να ψηφίζει μόνο ό,τι ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ.Θεοδωράκης τόνισε ότι στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να κάνουν πίσω και να γίνουν «αυτό που πάντα απεχθανόμαστε, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». 

Κοντονής: Η ΝΔ έχει αλλεργία στα ατομικά δικαιώματα - Δεν έχει διαβάσει το νόμο

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ για τη στάση και την απόφαση της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ο οποίος υποστήριξε πως η πρόταση της ΝΔ είναι γραμμένη στο πόδι.
«Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι πρέπει να υπάρχει ιατρική κρίση για κάποιον που θέλει να κάνει αλλαγή ταυτότητας φύλου.
Αν το ζητάει ως προαπαιτούμενο, το παρέχει ο νόμος στα άτομα ηλικίας 15-18 ετών, γιατί δεν το ψηφίζει;
Α, εκεί, λέει, είναι ανήλικος!
Δεν έχετε διαβάσει ούτε τον νόμο» είπε ο κ.Κοντονής, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει αλλεργία με τα ατομικά δικαιώματα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε και στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο κ.Μητσοτάκης ότι έφερε άρον άρον το νομοσχέδιο για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της.
«Από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
Που είναι το γρήγορο και το εσπευσμένο;
Η ΝΔ που κυβερνά από δεκαετίες και δεν έχει κάνει τίποτα για αυτό το θέμα, ήρθε σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ να μας πει ότι το κάνουμε για ψηφοθηρικούς λόγους» είπε ο υπ. Δικαιοσύνης, ο οποίος επιτέθηκε και στην Χρυσή Αυγή με αφορμή την αποστροφή του εκπροσώπου της ότι το κόμμα αυτό αγωνίζεται «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία».
«Για του Χριστού την Πίστη την Αγία σκοτώσατε τον Φύσσα;
Για του Χριστού την Πίστη την Αγία κυνηγάτε τους μετανάστες και υπάρχουν αμετάκλητες καταδίκες στο ελληνικό δικαστήριο;
Να μην εμπλέκετε τον Χριστιανισμό με τις αθλιότητές σας και τη δολοφονική σας δράση» είπε ο κ.Κοντονής, προκαλώντας την παρέμβαση του Β. Μιχαλολιάκου, ο οποίος απευθυνόμενος στον Σταύρο Κοντονή είπε ότι «προστατεύετε τρομοκράτες και εγκληματίες».

Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης, εάν δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο

Την θέση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα δεδηλωμένης, εάν δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο διατύπωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Κατά την τοποθέτηση της στη Βουλή η κα.Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε πως «εάν δεν περάσει ένα νομοσχέδιο αλλά έχει πάρει περισσότερες θετικές από αρνητικές ψήφους τότε μπορεί να ξαναέρθει στη Βουλή».
«Αυτό που γίνεται όμως εδώ και μέρες είναι μια πολιτική αναμέτρηση για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να χάσει και να ηττηθεί.
Έχετε αλαζονεία, βλέπετε τις δημοσκοπήσεις και λέτε πως τολμάει και τα κάνει αυτά.
Μην φαντασιώνεστε διάφορα.
Αφήστε τις πολιτικές φαντασιώσεις ότι κάτι θα γίνει.
Δεν υπάρχει κανένα θέμα δεδηλωμένης» υπογράμμισε η κα.Χριστοδουλοπούλου

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 10 Οκτωβρίου 08:58)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης