Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις ΗΠΑ για επενδύσεις, οικονομία και ασφάλεια ο Τσίπρας – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις ΗΠΑ για επενδύσεις, οικονομία και ασφάλεια ο Τσίπρας – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Την ερχόμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump
(upd) Στο Σικάγο των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει αργά σήμερα (13/10) το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, η οποία θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου με τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.

Το πρόγραμμα
Ο πρωθυπουργός θα αρχίσει το πρόγραμμα του από το Σικάγο όπου καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχει διαρκείς συναντήσεις και επαφές τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους ενώ θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με επενδυτές και επιχειρηματίες του Σικάγο.
Τη Δευτέρα 16/10 ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner.
Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο - όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου - την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το απόγευμα της Δευτέρας 16/10 ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde στην έδρα του Ταμείου.
Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.
Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στον Λευκό Οίκο ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο M. Pence το πρωί της Τετάρτης 18/10, καθώς το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ.Τσίπρας θα αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η ατζέντα
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:
- Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
- Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
- Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών.
Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.
- Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.
Επιπλέον από την κυβέρνηση αναφέρεται ότι κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι η σημαντική αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια.

Κυβερνητικές πηγές: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα
Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν της πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και τους πρωθυπουργού της.
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα στην οικονομία και βαδίζει - με σταθερά βήματα και, παράλληλα, με έμφαση στην κοινωνική μέριμνα - έξω από τη μνημονιακή περιπέτεια.
Την ίδια στιγμή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με λόγο και ισχυρή παρουσία στις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Επισημαίνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι η πρόοδος της χώρας στα ζητήματα της οικονομίας, που σημειώνεται «με σταθερά βήματα και σχέδιο», συμβαδίζει παράλληλα με τη σημαντική αναβάθμιση και της διπλωματικής της παρουσίας.
Είναι άλλωστε δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων και πως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ο ρόλος της ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Τράμπ, αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας. «Μια προσπάθεια που συνεχίζεται με μεθοδικότητα και σχέδιο στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης