Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Μια ηγεσία χωρίς διπλούς ρόλους - Να προχωρήσει ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους

Θεοχαρόπουλος: Μια ηγεσία χωρίς διπλούς ρόλους - Να προχωρήσει ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους
"Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε μόνο για την καρέκλα της εξουσίας", ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος
Υπερβολικό χαρακτηρίζει τον αριθμό των δέκα υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Καρφί.
Όπως σημειώνει, «η μη ύπαρξη ενιαίου κόμματος με κοινό προγραμματικό πλαίσιο αποτελεί μία από τις αιτίες που οδήγησε σ’ αυτό.
Η ύπαρξη υποψηφιοτήτων κινητοποιεί μεν τον κόσμο της κεντροαριστεράς, ο μεγάλος όμως αριθμός είναι και ένδειξη ορισμένων χαρακτηριστικών του χώρου.
Τα πολλά εγώ έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς.
Σήμερα πρέπει να προτάξουμε το εμείς και το συλλογικό έναντι του ατομικού», Κληθείς να απαντήσει γιατί ο ίδιος δεν έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα, αφού τόνισε ότι «δεν έχουν απαντηθεί μέχρι σήμερα κρίσιμα ερωτήματα. Υποψήφιος επικεφαλής ποιου φορέα: ενός ενιαίου κόμματος ή ενός πολυκομματικού φορέα;». ανέφερε ότι  «σταθερή μου θέση ήταν να προηγηθεί της εκλογής του επικεφαλής η δημιουργία του ενιαίου κόμματος.
Εναλλακτικά και εφόσον ακολουθήθηκε η αντίστροφη διαδικασία πρότεινα την διπλή κάλπη, ώστε να αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς.
Αυτά δεν έγιναν και αποφάσισα να μην εμπλακώ προσωπικά στη διαδικασία των υποψηφιοτήτων».
Συνεχίζω, πρόσθεσε, «αταλάντευτα να εργάζομαι για μία σύγχρονη, ενωμένη και ανανεωμένη προοδευτική παράταξη.
Η νέα ηγεσία οφείλει να προωθήσει την ανανέωση και την ενότητα.
Να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια συνθέσεων με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες μακριά από ξεπερασμένα μοντέλα αρχηγοκεντρικών κομμάτων.
Να τιμήσει την εμπιστοσύνη της βάσης και να αφοσιωθεί στο νέο φορέα, μακριά από λογικές διπλών ρόλων και θέσεων.
Να προωθήσει άμεσα την συγκρότηση ενιαίου φορέα με τάσεις».
Υπογράμμισε δε, πως «όσο δεν προχωράμε σε ένα νέο ενιαίο κόμμα, ο κίνδυνος νέων προβλημάτων και φυγόκεντρων δυνάμεων είναι υπαρκτός.
Τα κόμματα είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ή θα μείνουν στις εξαρτήσεις από το παρελθόν ή θα αναζητήσουν νέους δρόμους για το μέλλον.
Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις χωρίς μεσοβέζικες θέσεις.
Χωρίς κομματικές ανασφάλειες και περιχαρακώσεις.
Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι θα φτιάξουμε ενιαίο φορέα χωρίς υπέρβαση των κομμάτων.
Αλλά τα πράγματα στην πολιτική έχουν δυναμική, δεν είναι στατικά.
Για αυτό συνεχίζω να εργάζομαι συστηματικά για έναν πραγματικά νέο και ενιαίο φορέα».
Σχετικά με το γεγονός ότι πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε σχετικά με την απόφαση της ηγεσίας της ΔΗΣΥ να μην ξαναψηφίσει κυβερνητικό νομοσχέδιο, αν πρώτα δεν έχει την στήριξη και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ πήρε σαφή θέση από την πρώτη στιγμή λέγοντας ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται.
Ψηφίσαμε, ως ΔΗΣΥ, το σύμφωνο συμβίωσης και τη δυνατότητα ανέγερσης τζαμιού για την άσκηση θρησκευτικών ελευθεριών.
Το ίδιο πράξαμε και με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»
Κατά τον ίδιο, «η προοδευτική παράταξη οφείλει να αποφασίζει με βάση θέσεις, αρχές και αξίες.
Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έγινε στη βάση προγραμματικής συμφωνίας αλλά μόνο για την καρέκλα της εξουσίας.
Εμείς οφείλουμε να καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης, ταυτοχρόνως όμως να μην αφήσουμε να συνεχίζονται στην χώρα μας οι ανισότητες και οι διακρίσεις εναντίον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και η επανατοποθέτηση των σχέσεων εκκλησίας-κράτους είναι μία απαραίτητη προοδευτική αλλαγή προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της χώρας».
Όπως είπε, «ο διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους πρέπει να προχωρήσει.
Αλλιώς θα αποδειχθεί ότι ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του εθνικολαϊκιστή εταίρου του κ. Καμμένου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης