Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Μονόδρομος ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη ο διάλογος

Παπαδημούλης: Μονόδρομος ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη ο διάλογος
"Oι σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης έχουν οξυνθεί ήδη από το 2012", αναφέρει ο Δ. Παπαδημούλης
Mονόδρομος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης είναι ο διάλογος και όχι η καταστολή, υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία μετά το δημοψήφισμα.
Κατά τον ίδιο, «το πρόσφατο δημοψήφισμα έφερε με ορμή στην επιφάνεια μια σειρά ζητημάτων θεσμικής και πολιτικής κυρίως φύσης, που κορυφώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία με αφορμή και την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».
Όπως σημειώνει, «οι σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης έχουν οξυνθεί ήδη από το 2012, με την ισπανική κυβέρνηση του Ραχόι να μη συμβάλλει στην ενίσχυση του διαλόγου, αλλά αντίθετα να υιοθετεί μια ακραία ρητορική που συνθλίβει κάθε προσπάθεια αναθεώρησης των συνταγματικών διατάξεων ή αναζήτησης μιας κοινής συνισταμένης στο αίτημα για ανεξαρτησία».
Ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι το θέμα έχει λάβει «ευρωπαϊκές διαστάσεις», με την «πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία, να πιέζουν για έναρξη του διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «να μην καταδικάζει ευθέως τη βία, τη στιγμή που παραδίδει ‘μαθήματα δημοκρατίας’ σε χώρες εκτός Ε.Ε.».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, η ισπανική κυβέρνηση και η Κομισιόν «πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο ενισχύεται η καταστολή και δεν καλλιεργούνται συνθήκες γόνιμου διαλόγου για τη διαχείριση της κρίσης, τόσο θα ενισχύονται οι διαλυτικές τάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης